Izgalmas objektíveket fejleszt a Sigma?

0

Pár napja jelent meg a neten Asobinet oldalán az az írás, amely a Sigma nemrégiben beadott szabadalmait fedi fel. Jóllehet, mi magunk is azt valljuk, hogy egy szabadalom még nem garancia arra, hogy valódi termék legyen belőle, ezúttal igencsak esélyesnek látszik, hogy valóban komolyan gondolja a gyártó, hogy ezt piacra kell dobnia.

S tényleg, jelenleg a hagyományos riporterzoomok között a 24-70mm f/2,8, vagy a kisebb tömegű és kisebb méretű 28-70mm f/2,8 dívik, ugyanakkor a Canon már megmutatta az RF bajonettes tükör nélküli gépeihez készült RF 28-70mm f/2 objektívénél, hogy milyen kiváló lehetőségeket rejt egy ilyen extranagy fényerős zoom, amelyet mi magunk is tapasztaltunk, amikor az EOS R6-ot teszteltük és ezzel az objektívvel lenyomtunk egy komplett esküvőt. Nem is szívesen adtuk vissza a szettet 🙂
A Sigma márpedig egy pont ugyanilyen zoomtartományú és végig f/2 fényerejű objektívre adott be szabadalmat, amelyre nyilván van is piaci igény és amelyet nyilván meg is lehet valósítani, hiszen a Canon is képes volt erre.

Ezen felül pedig egy 14-30mm f/4 zoomra is került be szabadalom, amely a szokásos 16-35mm f/2,8-nál nagyobb látószöget, de visszafogottabb fényerőt kínálhat majd. Hasonló objektíve egyébként már van a Canonnak az RF 14-35mm f/4 L IS USM személyében, de a Nikon is kínál hasonlót a Nikkor Z 14-30mm f/4 S képében, amelyet mi magunk is leteszteltünk és örömmel használtunk (kiegészítésképpen: a Nikon készített egy hasonló gyújtótávolság tartományú, de f/2,8 fényerővel bíró zoomot is, bár ezt a Nikkor Z 14-24mm f/2,8 S objektívet még nem sikerült megszereznünk tesztre).

Nagyobb probléma inkább az, hogy a Sigma ezeket egyelőre csak Sony E és Leica L bajonettel tudnák kihozni, hiszen bár a Fujifilm X-re már elkezdtek megjelenni Sigma objektívek, sajnos a nagyobb érdeklődésre számot tartó Canon RF és Nikon Z bajonett még mindig hiányzik a Sigma repertoárjából.

Apropó Fujifilm X, az APS-C szenzoros MILC-ekre is adtak be szabadalmakat, ezekhez igazán fényerős, f/1,4-es fixeket fejlesztenek, méghozzá 20, 23, 28, illetve 33 mm-es gyújtótávolsággal.
Azt hiszem ezeknek nagyon tudnának örülni a fujisok!