Exkluzív: Nikon D5000

0

Felépítés II.

LCD és kereső

A kihajtható TFT-LCD nagyon kényelmes használatot tesz lehetővé, egyben sokkal jobban védhető, ha inaktív állapotban befelé fordítjuk. Ha csak az optikai keresőt akarjuk használni, nyugodtan befelé fordíthatjuk és cseppet sem fog zavarni. Emiatt nincs a szemkagyló alatt érzékelő, mint a D60-ban, amely a keresőbe pillantva automatikusan kikapcsolja az LCD-t.

A kijelző 180 fokban lehajtható, balra szintén 180 fokban, jobbra pedig 90 fokban fordul. Ennek segítségével szinte minden helyzetben kényelmesen használható. Mérete valamivel nagyobb, mint a D60-é. Átlósan 2,7”, vagyis 6,86 cm. Felbontása maradt a régi (230 000 képpont), így sajnos nem hasonlítható a D90 VGA felbontású kijelzőjéhez. Az általa nyújtott kép ettől függetlenül megfelelően részletes és színhű. Lefedettsége 100%-os, fényességét pedig +/-3 fokozatban szabályozhatjuk, illetve beállíthatunk Auto Dim (auto tompítás) funkciót is.

INFO képernyő

INFO képernyő

Visszajátszásnál a teljes képernyős módon kívül 4,9 és 72 nézőképes, vagy naptár nézet választható. A lejátszott képek nagyíthatók és diavetítésként is lejátszhatók. A képek mellé 36 karakteres komment fűzhető. Ezen kívül megjeleníthető hisztogram, és beégés kijelzés is. A kijelző a mozgóképek és időszakos expozícióval készült mozgóképek visszajátszására is használható.

Szerencsére közvetlenül a D60-nal hasonlíthattam össze a Nikon D5000-et, így azonnal feltűnt, hogy a keresője egy fokkal kisebb. Szerencsére ez nem jelent számottevő különbséget. Lefedettségük ugyanakkora, 95%-os, mindössze a nagyításuk különbözik. A D60 keresőjének nagyítása 0,8x, míg a D5000-é 0,78x. A különbség nagyon kicsi, bár egymás mellett észrevehető. (Javítva 2009. 04. 14, 13:15h: A kereső az általunk kapott sajtóanyag alapján pentaprizmás, de a nemzetközi Nikon oldalakon – ellentétben az ugyanerről az anyagról készült hazai képviselet adatlapjával – a D60-hoz hasonló, pentatükrös kereső szerepel.

A D90-hez hasonló mattüveget kapott a készülék, szebb és több információt tartalmazó kijelzéssel. Szebb az AF mezők megjelenítése és visszajelzése, de leolvashatjuk róla a középre súlyozott mérőmező nagyságát, valamint az akku-, vagy a memóriakártya-állapotot is. A kereső státuszsorában is történt egy-két változás, mégpedig az akkukijelzés és a fókuszvisszajelzés terén.

Live view (élőkép)

A Nikon D60-hoz képest újdonság az élőképes üzemmód bevezetése. A kihajtható LCD-nek köszönhetően az élőképes komponálás még kényelmesebb, mint bármely eddigi Nikon DSLR-ben. A keresőképet az LCD melletti nagyítás gombbal 5 fokozatban zoomolhatjuk, így manuális élességállításnál könnyebben ellenőrizhető a fókusz. Az élőkép alatt az optikai keresőhöz hasonló státuszkijelző sor látható a fontosabb felvételi információkkal. Az élőképről bármikor átválthatunk info képernyőre és vissza, anélkül, hogy a gép feleslegesen csapkodná a tükröt. A fontosabb beállítások nem csak az infó képernyőn és az alsó státuszsoron, de az élőkép tetején megjelenő ikonsoron is ellenőrizhetők. Itt sorban a felvételi üzemmód, videofelvételi mód, egyképes, sorozat mód, LiveView AF mód, Active D-Lighting, képméret, képminőség, kehéregyensúly, hangfelvétel ikonja, valamint a videó hátralévő hossza jelenik meg. Az információs képernyők – szám szerint 4 db – az expo gomb mellett INFO gombbal válthatók. Így megjeleníthető kompozíciós segédrács, kis keresőkép, részletesebb infó kijelzéssel valamint csak alap adatokat tartalmazó élőkép is.

LiveView képernyő

LiveView képernyő

LiveView képernyő

LiveView képernyő

A már említett, nagyítható előnézetes kézi élességállítás mellett automata fókuszt is választhatunk. Ebben az esetben a fényképezőgép a 11-pontos fázis detekciós AF-ről átvált kontraszt érzékelős módba. Ez a gyakorlatban jóval lassabb élességállítási időket jelent majd. Sebességben kb. a D90 fókusz idejét kapjuk. A D5000 négyféle fókuszmódot kínál, vagyis egyel többet, mint a D90:

 • Arcfelismerő: először a D90-ben vezették be és legfeljebb 5 emberi arcot képes detektálni, majd ennek megfelelően beállítani az élességet.
 • Széles (Wide) mezős: normál, kézből készült felvételekhez ajánlott. A nyílgombbal 111 x 71 fókuszpozíció állítható be a teljes képernyőn.
 • Normál mezős: állványról történő fényképezéshez ajánlott. A fókuszkeret szintén nagyon precízen, a teljes képernyő bármely pontjára beállítható a négyirányú nyílgombbal (összesen 122 x 78 pozícióba).
 • AF Tracking: újdonság a korábbi modellekhez képest. Témakövető automata élességállítás.

A Nikon D5000-ben újdonságként bevezetett SCENE mód témamódjai élőképes komponálás esetén is beállíthatók. A főtárcsával, majd a hátsó vezérlőtárcsával kiválasztva.

Élességállítás, fénymérés

Az autofókusz rendszerét a gép teljes egészében a D90-től örökölte. Nem élőkép üzemmódban ez a Nikon Multi-CAM 1000 szenzoron alapuló, TTL fázisdetekciós élességállítás. Összesen 11 fókuszpontot kapunk, melyek közül a középső keresztszenzoros. A fókuszmezőket alapesetben a négyirányú nyílgombbal választhatjuk ki és az info képernyőn, valamint a keresőben ellenőrizhetjük. Az itt található vörös AF keret visszajelzés a menüben kikapcsolható. A rendszer -1 – +19 fényérték között működik (ISO100 érzékenységen). További kritérium a már említett AF-S, vagy egyéb beépített fókuszmotoros objektívek használata, mivel a gépváz nem kapott beépített fókuszmeghajtást.

A 11 fókuszmező ugyanazokat a módokat kínálja, mint a D90:

 • Egypontos AF: a nyílgombbal kiválasztott fókuszmezőhöz állít élességet a fényképezőgép. Ez a 11-ből bármelyik pont lehet.
 • Dinamikus mező AF: úgyszintén egy fókuszpontot választhatunk, de a téma elmozdulása esetén a gép automatikusan a szomszédos mezők bármelyikét használja az élességállításhoz.
 • Auto AF. A készülék automatikusan választja ki a megfelelő fókuszponto(ka)t.
 • 3D-követő AF: bármely fókuszpont kiválasztható, de a téma elmozdulásakor a rendszer „leköveti” a fotóalanyt. Mind a 11 ponton használható.

A Nikon D5000-ben nincs lehetőség a középső AF mező méretének szabályozására, mint a D90-ben. Az AF rendszer az exponáló gomb félig lenyomásával, vagy az AF-L/AE-L gombbal hozható működésbe. Utóbbi az élességállítás és/vagy a fénymérési adatok rögzítésére is használható, így a lenyomása előtt mért adatok a kép átkomponálásával is érvényben maradnak.

Működési módjait tekintve az AF rendszer a következő üzemmódokban használható: • AF-S: egyszeri automata
  élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásával vagy az AF-L gombbal aktiválható és a beállított távolságon marad.
 • AF-C: folyamatos automata
  élességállítás, amely a gomb nyomva tartásának idején a kép átkomponálásával folyamatosan változik.
 • AF-A: a fényképezőgép a helyzetnek megfelelően dönt a fenti két mód használata között.

Gyengébb megvilágítás esetén a markolat és az objektívbajonett között elhelyezett AF-segédfény lép működésbe, mely kb. 0,5-3 méter között biztosít hatásos segítséget. A segédlámpa a gép menüjében kikapcsolható.

A Nikon D5000-ben is megtalálható a D60-ban bevezetett elektronikus távmérő (rangefinder) funkció, mely a menüben kikapcsolható. Ennek segítségével, a fényerősebb manuális élességállítású objektíveknél a kereső sátuszsorában pontos visszajelzést kapunk a beállított élességről. Az expozíciós skála ilyenkor fókuszskálaként működik.

A fénymérés lelke szintén a D90-ből örökölt, 420 pixeles RGB szenzor. Itt is három alap üzemmódot választhatunk, de a nagyobb modelltől eltérően nem szabályozható a középre súlyozott fénymérési terület: • 3D színes mátrix II: G és D típusú objektívekkel kompatibilis és a fénymérés során a rendszer a teljes képmezőt figyelembe veszi. Egyéb automata objektívnél a gép Színes mátrix II rendszert használ. Minden átlagos helyzetben ajánlott beállítás.
 • Középre-súlyozott: szintén a teljes képmezőt veszi figyelembe a rendszer különös tekintettel a képmezőt. A középső 8 mm-es terület 75%-os elsőbbséget élvez. Főleg portrézásnál használatos.
 • Szpot: csak a képmező 2,5%-os közepét (3,5mm-es területet) veszi alapul. Kiseb tárgyak fényképezéséhez, illetve makrózáshoz ajánlott, ha a téma és a háttér világossága nagyon eltér.

3D mátrix, vagy középre-súlyozott üzemmódban 0-20 fényérték között használható a fénymérés, míg szpot beállításnál 2-20 Fé tartományban működőképes. A beállított expozíciós értékek +/-5 Fé tartományon belül (1/3, vagy 1/2 lépésekben) felülbírálhatók az expozíció korrekció segítségével (P, S és A felvételi módokban).

Vaku

A Nikon D5000 belső, felnyitható vakuja látszólag magasabbra nyílik, mint a D60-é, de ezt csak a magasabb váz teszi. A belső villanó itt is 12 kulcsszámú (ISO100), manuális módban pedig 13-as. A vakufényméréshez a fent ismertetett 420 pixeles RGB szenzort használja a gép. Használhatjuk a Nikon DSLR-ekben megszokott i-TTL rendszerben, valamint kézi teljesítmény beállítással is. Ez szerepelt a D90-ben is, de a D60-nál nem kaptunk ilyen lehetőséget. A D5000 esetében a teljesítmény 1/1 és 1/32 között osztható le. Az újdonságnak számító Food (étel) témamódban manuálisan, a többi programban zömmel automatán felnyíló vakuként használhatjuk. Felpattintásához a fényképezőgép bal oldalán lévő gomb használható. Ennek segítségével állítható üzemmódjai is, automata, automata + vörösszem csökkentő, derítő (mindig villan), vörösszem csökkentő, lassú szinkron, szinkron hátsó redőnyre, lassú szinkron + vörösszem csökkentő állásokba. Az automata, TTL vaku teljesítmény -3 – +1 Fé között szabályozható, 1/3 és 1/2 Fé lépésekben.

A Nikon D5000-en egy szabványos vakupapucsot is találunk, melyre Nikon i-TTL rendszervaku (akár a legújabb SB-900 is), vagy normál, középpontos érintkezővel ellátott villanó helyezhető.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A Nikon D5000 bal oldalán, egy műanyag fedél mögött a D90-ből kölcsönzött csatlakozókat találjuk. Ilyen például a sort nyitó GPS bemenet, ahová a külön megvásárolható GP-1 adaptert csatlakoztathatjuk. Ugyanez a csatlakozója a szintén külön beszerezhető MC-DC2 vezetékes távkioldónak. Ezután egy mini-B USB (Hi-speed) aljzat következik, melyhez a mellékelt kábellel csatlakoztathatjuk számítógépünket. A szintén a géphez csomagolt audio/video kábelnek is ez a bemenete. Végül a sort egy C-típusú HDMI kimenet zárja (a kábel nem része a csomagnak). A kimenet segítségével nagyfelbontásban is élvezhetjük a készülék lejátszott fényképeit és videóit. A menüben automatikus, 480p, 576p, 720p és 1080i kimeneti felbontás választható.

A D60-nal szinte tökéletesen megegyező akkufedél már messziről sejteti, hogy ugyanazt az áramforrást kapjuk. A D5000-hez is a Nikon EN-EL9(a) lítium-ion akkumulátora jár, mely 7,4 V-os és 1000 mAh kapacitású. Szintén alaptartozék az akkumulátorhoz való töltő. A készülékhez hálózati tápegység is kapható lesz.

Hasonlóan a Nikon korábbi belépő szintű DSLR fényképezőgépeihez a D5000 is SD kártyafoglalatot kapott, mely szintén megegyezik a D60 markolatának jobb oldalán találhatóval. A fémzsanéros műanyagfedelet felhajtva egy SD foglalat fogad, mely a nagyobb kapacitású SDHC formátum mellett képesz az MMC és az MMCPlus memóriakártyák kezelésére is. A fényképezőgéphez nem jár memóriakártya.