Kipróbáltuk: Canon EOS-7D teszt

0

Kezelőszervek

Ahogy korábban említettem a Canon EOS-7D több új kezelőszervet is kapott. Egyrészt a korai D30 és D60 modellekhez hasonlóan a bal felső részre kerül a bekapcsoló kar, bár teljesen megújulva a módválasztó tárcsa alá. A megoldás hasonlít a kisebb Canon DSLR-eknél alkalmazotthoz, de ott valahogy kényelmesebbnek tűnik. A hátsó tárcsát kikapcsoló Lock gomb ismét különálló, a bekapcsoló gomb régi helyén találjuk. Kapunk egy új LiveViev/videó kapcsolót is, az ezen funkciók elindításához szükséges Start/Stop gombbal, a bal oldalra került egy RAW/JPG váltógomb és a gyorsbeállítás képernyőt elővíhó Q-gomb is.

Fent

(1) Felvételi üzemmód választó tárcsa: Csakúgy mint az eddigi összes Canon középkategóriás DSLR-ben, ebben a modellben is a bal oldalra került ez a kezelőszerv, melyen az összes főbb felvételi módot, illetve az egyéni (Custom) mentett beállításainkat érhetjük el.
– Automata mód: a zöld négyszöggel jelölt üzemmód teljesen automatikus működést jelent. A fotósnak jóformán semmilyen beállítási lehetősége nincs csak a legalapvetőbbek. Ilyen például a képminőség és méret, az önkioldó, vagy az új virtuális horizont. Ebben a módban használhatunk élőképet, és persze adott a videofelvételi lehetőség is.
– CA: kreatív automata mód, mely olyan fotósoknak ajánlott, akik szívesen állítanának néhány dolgot a fényképezőgépen, de a rekesz és záridő beállítások mélységeibe már nem szeretnék beleásni magukat. CA módban egy egyszerűsített kezelőképernyő jelenik meg az LCD-n, melyen be- és kikapcsolhatjuk a vakut, beállíthatjuk, hogy elmosódott, vagy éles hátteret, illetve sötétebb vagy világosabb expozíciót szeretnénk, valamint beleszólásunk lehet néhány alap képstílusba is. Ezen felül ugyanazokat a lehetőségeket kapjuk, mint a teljes automatikánál, vagyis elérhető a képméret és minőség, valamint az egyképes és önkioldó mód, azzal a különbséggel, hogy itt harmadikként a sorozat mód is kiválasztható.
– P: Programautomatika mód. Ebben a beállításban minden funkciót szabályozhatunk, kivéve a rekeszértéket és a záridőt. Ezek beállítását továbbra is a gép automatikája végzi. Az expozíciót csupán közvetve állíthatjuk az expozíció kompenzáció (hátsó tárcsa) vagy a program eltolás (elülső tárcsa) segítségével. Az előbbi esetében +/-5 fényérték között bírálhatjuk fölül a gép által mért értékeket, utóbbinál pedig bármely irányba eltolhatjuk ezeket, például ha a rekeszérték kárára inkább rövidebb záridőt szeretnénk a mozgások kimerevítéséhez.

– Tv: Záridő előválasztás. Szintén minden beállítást a fotós végezhet, kivéve a rekeszértékét. Feladatunk a záridő szabályozása, a rekeszértéket pedig ennek megfelelően a gép automatikájára kell bíznunk. A beállítható záridő értékek: 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp.
– Av: Rekeszérték előválasztás. Hasonló az előbbihez, de itt a rekeszértéket szabhatjuk meg, miközben a gép végzi a szükséges záridő meghatározását. Vakuhasználat esetén beállítható, hogy a gép automatikusan 1/60-1/250 mp közötti, vagy fix 1/250 mp-es záridőt válasszon. A rekeszérték tartomány a gépre csatlakoztatott objektívtől függ. Rekesz és záridő-előválasztás módban is használható az expozíció korrekció.
– M: Manuális üzemmód, melynél a fényképezőgép összes beállítása – beleértve a rekeszt és záridőt is – szabadon állítható. E módban, értelemszerűen, nem alkalmazhatunk expozíció korrekciót.
– B: Bulb mód. „Végtelen záridő” használható, vagyis az expozíció a gép, vagy a távvezérlő kioldó gombjának nyomva tartásáig tart.
– C1-C2-C3: Custom (egyéni) beállítások mentési helyei.
(2) Be- és kikapcsoló kar. A fényképezőgép be- és kikapcsolásához.
(3) Kioldó gomb: a fényképfelvételek elkészítéséhez használható, mely egyben a fénymérés az automata élességállítás aktiválására, vagy rögzítésére is alkalmas.
(4) M-Fn gomb: több funkciójú programozható gomb, melyhez a gép menüjében a vaku-, vagy fénymérési adatok rögzítése, a RAW+JPEG formátum kiválasztása, vagy a virtuális horizont bekapcsolása rendelhető. A hátsó AF-pont választó gombbal kombinálva kiválasztható vele az autofókusz terület mód is.
(5)Elülső vezérlőtárcsa: felvételnél (Tv, Av, M módban) a rekesz és/vagy záridő érték kiválasztására, P módban a program eltolás aktiválására szolgál. Egyéb esetben bármely funkciógombbal együtt használva, vagy a menüben az értékek beállítására szolgál.
Lejátszáskor a tárolt fotók csoportos lapozásához használható 1-10, vagy 100 képenként, illetve mappánként, vagy egyéb szempontok szerint.
Ha a menüben használjuk a főbb gyűjtőoldalak közötti lapozásra szolgál.
(6) Fénymérés/WB gomb: lenyomása után az elülső tárcsával a fénymérési módok, a hátsó vezérlőkerékkel a fehéregyensúly értékek állíthatók.
(7) AF/DRIVE gomb: lenyomva az elülső kerékkel az Automata élességállítási módok, a hátsóval a meghajtási módok (egyképes, normál/gyors sorozat, 2 és 10 mp-es önkioldó) között válogathatunk .
(8) ISO/vaku teljesítmény gomb: hasonlóan működik az előző két kezelőszervhez. Nyomva tartva, vagy lenyomás után az elülső tárcsával állíthatjuk az érzékenységet (ISO érték), míg a hátsóval +/-2 fényérték között a vaku villanási teljesítményét (1/3 Fé lépésközökkel)
(9) Státusz kijelző megvilágítása: a gomb lenyomásával bekapcsol a felső, folyadékkristályos kijelző háttérvilágítása, újra lenyomva pedig kikapcsolhatjuk a fényt. A háttérvilágítás 6 mp elteltével automatikusan is kikapcsol.

Hátul

(1)Q gomb: a gombot lenyomva max. 10 mp-re megjelenik a gyorsvezérlés képernyő, melyen könnyen áttekinthetők és szabályozhatók a legfontosabb beállítások. A megfelelő beállításhoz a joystick gombbal lapozhatunk és az elülső vagy hátsó tárcsával állíthatjuk be.
(2) RAW/JPEG gomb: a menü használata nélkül, azonnal válthatunk kombinált RAW+JPEG beállításra, amennyiben ezek közül csak az egyik formátumot használjuk. A gomb újbóli lenyomásával visszatérhetünk az eredeti képformátum beállításhoz.
Lejátszás módban (közvetlenül nyomtatóhoz csatlakozva) egy példányt nyomtathatunk ki az aktuális képből a gomb lenyomásával.
(3) MENU gomb: a menü megjelenítésére és kikapcsolására használatos gomb, bármely felvételi vagy lejátszási üzemmódban. A kioldó gomb lenyomásával a menü automatikusan kikapcsol.
(4) Képstílus gomb: lenyomva megjeleníthető a készülék Képstílus menüje. Ezek között az elülső vagy a hátsó vezérlőtárcsával válogathatunk. A képsílusok szerkesztése az INFO gombbal lehetséges bármelyik mód kiválasztása után.
(5) INFO: a gomb lenyomásával a felvételi adatokat összefoglaló részletes információs képernyőt, a státuszképernyőt, illetve a virtuális horizontot érhetjük el.
Lejátszás módban az éppen megjelenített fotó információs oldalai között váltogathatunk: fotó + beégett képterületek kijelzése + alap információk; fotó (képminőség és sorszám adatokkal) + beégett képterületek kijelzése + alap információk; fotó + részletes infó és beégés kijelzés + világossági hisztogram; fotó + alap infó és beégés kijelzéssel + világossági és színcsatorna hisztogramok.
(6) Lejátszás gomb: segítségével válthatunk felvételi módból lejátszásba, vagyis a memóriában tárolt fotók és videók megjelenítésére. A visszakapcsoláshoz is használhatjuk, de az exponáló gomb félig lenyomásával is kiléphetünk.
(7) Törlés gomb: csak lejátszás módban működik, amikor is az éppen megjelenített fotó memóriából való törlésére szolgál.
(8) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élességének szabályozására.
(9) Élőkép/Videofelvétel gyűrű: a Livewiev és videó mód között kapcsolhatunk a segítségével.
(10) START/STOP gomb: az élőkép vagy videó felvétel elindítására és kikapcsolására használható, attól függően, hogy melyik módot állítottuk be a körülötte lévő gyűrűn.
(11) Multifunkciós (joystick) vezérlő: felvételi módban alapvetően az AF pontok kiválasztására használhatjuk. A gombot lenyomva azonnal a középső pont válik aktívvá.
Bármely értékbeállító ablakban, vagy a menüben a különböző opciók közötti váltogatásra, a gomb lenyomásával pedig egy adott beállítás elfogadására is használható.
Élőkép módban a kontrasztérzékelős AF rendszer fókuszpontjának helyzetét szabályozhatjuk a képmezőben (55 x 29 pozíció).
Lejátszáskor a kis nézőképek közötti lépdelésre, illetve a kinagyított képrészlet görgetésére szolgál.
(12) AF-ON: programozható funkciógomb, mely beállításától függően a fénymérés és az autofókusz aktiválását, illetve a mért eredmények az autofókusz, vagy a vakuteljesítmény rögzítését végzi.
(13) AE-zár/FE-zár/Nézőkép gomb: ez a gomb is előre beállított funkcióval rendelkezik, mégpedig a fénymérés rögzítése, a fénymérés és AF indítása, az autofókusz leállítása, illetve a vaku értékeinek rögzítése rendelhető hozzá.
Lejátszásnál a képernyőn kinagyított kép nézetét kicsinyíthetjük, vagy 4 és 9 nézőképes megjelenítésre válthatunk.
(14) AF-pont/Nagyítás (csillag) gomb: Felvételi üzemmódban a gép 19 fókuszpontja közül választhatunk a gomb és az elülső/hátsó tárcsa, illetve a joystick segítségével. Előzetes beállítástól függően a gomb lenyomása után az M-Fn gombbal választható ki a kívánt AF-terület mód.
Lejátszás módban a képernyőn megjelenő képet nagyíthatjuk vele, 15 lépésben, mely azután a joystickkel görgethető.
Élőkép módban 5 és 10x-es nagyítást kapcsolhatunk be a gomb nyomogatásával. Harmadszorra használva kikapcsolható az élőkép nagyítás.
(15) Hátsó vezérlótárcsa (gyorsválasztó): bármely megjelenített opció értékei, vagy a 19 AF-pont között lapozhatunk a tárcsa segítségével, így például a fehéregyensúly mód, a meghajtás mód (egyképes, sorozat, önkioldó), és a vaku teljesítmény. P, Tv, Av módokban az expozíció kompenzáció beállítására használható. M módban a rekeszérték vagy a záridő szabályozására használható, előzetes beállítástól függően.
A menüben ezzel lépkedhetünk az egyes menüpontok között.
Lejátszás üzemmódban egyenként lapozhatunk vele a képek és videók között.
(16) SET gomb: a navigációs gombokkal (elülső és hátsó vezérlőtárcsa, vagy joystick gomb) kiválasztott érték, beállítás elfogadására szolgáló gomb, melyhez egyedi funkciót is rendelhetünk a következők közül: képminőség, képstílus, menü kijelzése, kép visszajátszása, gyorsvezérlés képernyő.
(17) LOCK kapcsoló: fölötte lévő gyorsvezérlő kerék (hátsó tárcsa) be- és kikapcsolására szolgál, így fotózás vagy a gép szállítása közben nem állíthatjuk el az ezzel módosítható értékeket.

Elöl

(1) Infra távvezérlő érzékelője.
(2) Az önkioldó működésjelző lámpája.
(3) Mikrofon, videofelvételhez.
(4) Vakunyitó és egyben bekapcsoló gomb. A teljesen automata üzemmódon kívül a vakut minden esetben a fotósnak kell nyitnia. A villanó lezárása kézzel történhet
(5) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva, majd a vázhoz csatlakoztatott objektívet kb. 30 fokban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az objektív csatlakoztatásához nincs szükség a gomb lenyomására.
(6) DOF előnézet gomb: programozható funkciógomb, melynek elsődleges feladata a mélységélesség előnézet bekapcsolása, nyomvatartásának idejére. Egyéb funkciói: AF-leállítás, expozíciós adatok rögzítése, egyszeri <> AI szervo Af mód közötti váltás, stabilizátor aktiválása (csak IS jelölésű objektíveknél), váltás az eltárol AF-funkcióra.