Kipróbáltuk: Canon EOS-7D teszt

0

Mért értékek

Sebesség terén ezt a fényképezőgépet nem nagyon érheti kritika. A dupla DiGiC 4 processzor teszi a dolgát, de ekkora méretű adathalmaz mellé kell is a „vas”. A 18 megapixel RAW-ban kb. 25 MB-os fájlméretet ad, amit nem egyszerű feldolgozni és menteni, különösen nem a 8 kép/mp-es sorozat sebesség mellett. A fotók mentését egy átlagos, egyszerűbb kártyával (SanDisk Ultra II) és egy gyorsabbal (SanDisk Extreme IV) mértem meg és azt kell mondjam a gép nagyon jól kihasználja a gyorsabb kártyák előnyeit. Kell is neki, hiszen az UDMA alapú CompactFlash memóriákkal is elboldogul. JPEG-ben kisebb volt a különbség mint RAW-ban, de az utóbbinál mindkét kártyával hozta az elérhető sebesség maximumot, vagy legalábbis a plafon közelében volt. Mindenesetre jobban teljesített, mint az EOS-5D Mark II, pedig az sem volt rossz eredmény.

A bekapcsolás után kb. 0,2 mp alatt üzemkész a fényképezőgép és ha elég gyorsak vagyunk ekkortól már fényképet is készíthetünk vele. Élőkép, vagy információ azonban csak 1 mp elteltével jelenik meg a hátsó kijelzőn. Két kép között elég kevés időnek, 0,23 mp, nek kell eltelnie az exponáló gomb gyors nyomogatása közben. Ha kézi élességállítást használunk az expozíció és a kép valódi elkészülte között szinte észrevétlenül rövid idő, 0,04 mp telik el. A Canon kb. 3 mp-re taksálja a vaku feltöltéséhez szükséges időt, de saját méréseink szerint ez átlagos körülmények között inkább 1,5 másodpercet jelent. Természetesen ez az érték függ az előző vakuvillanás erősségétől is.

Ha meg szeretnénk nézni az elkészült műveket 0,3 mp alatt jutunk visszajátszás módba és 0,4 mp kell a fotók lapozásához. A hátsó tárcsa gyors körbeforgatásával sebesebb lapozás is elérhető, legfeljebb 10 kép/mp-es idővel.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
1 mp (bekapcsolási idõ ~0,2 mp)
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
~0,2 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,3 mp
Lapozás a képek között 0,4 mp (gyorslapozás: ~10 kép/mp, tárcsa
forgatásának sebességétõl is függ)
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,23 mp
Zárkésleltetési idõ 0,04 mp
Vaku feltöltésének ideje (átlagosan) 1,5 mp
SanDisk Ultra II
4 GB CF
SanDisk Extreme IV
4 GB CF
Kártyára mentés sebessége (JPEG) 11 MByte/mp 12,6 MByte/mp
Kártyára mentés sebessége (RAW) 15 MByte/mp 35 MByte/mp
Keresőben látható kép mérete 62,5%, egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 100%
Keresõ nagyítása 1,0x
Fine Normal
JPEG kép minősége 98% 93%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje 2 óra 30 perc
Akkumulátor kapacitása (egy feltöltéssel) kb. 1000 kép (folyamatos LiveView használattal
kb. 220 kép)