Kipróbáltuk: Canon EOS-7D teszt

0

Felépítés II.

LCD és kereső

Egy ilyen szériás modellnél manapság már alapkövetelmény a VGA felbontású, nagyméretű LCD kijelző. A Canon EOS-7D ennek megfelelően 3” képátlójú (75 mm), 920 000 képpontos kijelzőt kapott. A Clear View II típusú kijelző más mint elődei, mivel a Canon felére csökkentette az LCD panel fölötti védőrétegek számát és megszüntette a köztük lévő levegőréteget. Ezáltal kevesebb a fénytörő felület, és tükröződés is. Az eredmény még kontrasztosabb, tisztább kép. Az LCD képminősége valóban gyönyörű és részletes, de erről már hosszas ódákat zengtem például az 5D Mark II-nél is.

A kijelzőn nem csak a már kész képek és a menü, de folyamatos élőkép (de erről majd később) és a felvételi adatok is megjeleníthetők. A megjelenítés az INFO gomb feladata. Első lenyomásával részletes adatokat, következő nyomásra a vízszint beállításában segédkező virtuális horizontot, végül pedig egy táblázatos státusz képernyőt jeleníthetünk meg.

Az LCD állítható státuszkijelzése

A státusz képernyő ebben a formában csak az adatok leolvasására használható, de a Q (Quick) gombbal átváltható aktív státuszképernyőre, melyen a legtöbb adat értéke megváltoztatható. Az opciók között a joystickkel lépkedhetünk, az értékeket pedig az első, vagy hátsó tárcsával változtathatjuk meg. A státuszképernyőn megjelenő és beállítható lehetőségek: záridő, rekeszérték, érzékenység (ISO), felvételi üzemmód, expozíció korrekció, vaku korrekció, AF-mező mód, képstílus, fehéregyensúly, fénymérési mód, Csúcsfény elsőbbség, képméret és minőség, fókuszmód, egyképes/sorozat felvétel, programozható gombok gyors elérése. Ezeken kívül megjelenik még, de nem módosítható, az akku állapota, valamint a hátralévő és a sorozatban készíthető képek száma.

Lejátszásnál szintén az INFO gombbal válthatunk a különböző megjelenítési módok között, melyek között a színcsatornánkénti (RGB) és világossági hisztogram is megtalálható. A gép a kiégett képterületeket is kijelzi. A képek lapozására a hátsó tárcsát használhatjuk az elülsővel pedig nagyobb lépésekben 10-100 képenként, mappánként vagy képkategóriánként lapozhatunk. Nagyításhoz a hüvelykujj alá eső két gombot használhatjuk. A bal oldalival (csillag gomb) 4 és 9 nézőképes megjelenítés, valamint a kicsinyítés érhető el, míg a jobb oldalival 1,5 és 10x-es nagyítás között, 15 lépésben nagyíthatunk az aktuális képnézeten. Az EOS-7D a 50D-hez hasonlóan már nagyított nézetben is képes pixelhelyes megjelenítésre, így a képélesség tökéletesen ellenőrizhető. A nagyított képterület a joystick segítségével görgethető a képernyőn.

A felső státuszkijelző információi

Az elmaradhatatlan folyadékkristályos, felső státusz kijelző nem sokat változott a hasonló Canon modellekhez képest. Ez abból a szempontból nagy előny, hogy a korábbi EOS modelleket használók könnyedén megtalálnak rajta mindent. Egy kicsit kellett csak áttervezni a nagyobb expozíció korrekciós tartomány miatt, ezért szélesebb expo-skálát kapott. A gond viszont az, hogy a tartomány +/-5 Fényérték közötti a skála pedig csak +/-3 Fé-t jelenít meg, szóval oda-vissza 2-2 fényértéknyi korrekcióról csak hozzávetőleges infóink lesznek egy kis nyíl formájában.

Az EOS-7D-be sikerült középkategóriás csúcsmodellhez méltó keresőt is kanyarítani, amely elsősorban méretével, másodsorban új információival emelkedik ki az eddigiek közül. Lefedettsége 100%-os, ami általában a profi széria jellemzője, tehát a megjelenített képtartalom egésze rákerül majd a kész felvételre, ráadásul nagyítása is kiemelkedő, 1,0x-es. Ez az APS-C szenzoros gépeknél megszokott méretektől érezhetően nagyobb, sőt a Nikon D300s-sel megosztott első hellyen a legnagyobb a hasonló árú modellek között. Persze nem éri el mondjuk az EOS-5D Mk II keresőkép méretét, de már ott van a közelében. Az említett modelltől eltérően itt nem cserélhető hivatalosan a mattüveg, de sikerült egy szép, tiszta, manuális élességállításnál is elég jól használható „üveget” találni hozzá.

A kereső információi

Keresőkép mérete

A kereső további előnye, hogy sokkal több információt közöl, mint az eddigi Canon DSLR-eké. Egyrészt kétféle AF pont kijelzést használ, tehát megjeleníthetők a szpot és a normál AF-mezők is. Ha szükségét látjuk az összes mező megjeleníthető. Azután bekapcsolhatunk akár kompozíciós segédrácsot vagy virtuális horizontot is. Utóbbi elég érdekes megoldás, a fókuszmezők felvillanásával tájékoztat. Az alul lévő státuszkijelzőn a Canonnál megszokott adatok jelennek meg.

A kereső élességét -3,0 – +1,0 m-1 dioptria között szabályozhatjuk a jobb oldalán lévő korrekciós tárcsával.

Élőkép

Élőkép info képernyők

Ez a lehetőség sem hiányzik az EOS-7D-ből, sőt az új dedikált élőkép kapcsolónak hála, az eddiginél könnyebben indíthatjuk a szolgáltatást. A kereső betekintő nyílása mellett jobbra találjuk a gyűrűt, amely a LiveView mellett a videó funkciót is aktiválja – tetszés szerint. Élőkép módra kapcsolva a közepén lévő START/STOP gombbal kapcsolhatjuk be és ki a folyamatos képet az LCD-n. Mivel a LiveView funkció meglehetősen sokat fogyaszt, ezért 1 perc elteltével az LCD automatikusan is kikapcsol. A kijelzőn 100%-os lefedettségű kép látható, melynek alsó státuszsorában ugyanúgy leolvashatók a fontosabb expozíciós adatok, mint a keresőnél.

Az INFO gombbal az adatkijelzés teljesen ki is kapcsolható, de további extrákat is megjeleníthetünk a kijelzőn, mint például az élő hisztogram, fehéregyensúly, képstílus, AF (érzékenység), vagy a képméret és minőség, de aktiválható az új virtuális horizont (vízszintező) is. Beállíthatunk ezen kívül kétféle komponálási segédrácsot, a kész kép végső kinézetét bemutató expozíció szimulációt, kétféle csendes kioldási módot, valamint a fénymérés időzítését. A Liveview szolgáltatás, a külön kapcsoló ellenére ugyanúgy letiltható, mint a korábbi modellekben. Így csak a videofelvétel alatt látható élőkép, ami kíméli az akkumulátorunkat.

Élőképnél háromféle automatikus, illetve kézi élességállítás lehetséges. Az AF módok a következők.

Élőképes AF

Élőképes (Live) AF: a kompakt gépekben megismert, lassú, de biztos, kontrasztérzékelésen alapuló élességállítás. Az AF-mezőt, vagyis, hogy a gép mely területen állítson élességet a joystick segítségével léptethetjük. Összesen 55 x 29 pozíció választható, ami 1595 élességállítási mezőt jelent. A fókuszálás az AF-ON gomb lenyomásával indítható, és ha sikerült élességet találnia, a keret zöldre váltásával jelzi a gép. A Canon jelentősen gyorsított a kontraszt alapú rendszeren, de a beállítás sebessége így is elmarad a fázisdetekciós rendszertől, ezért inkább tárgyak fotózásához ajánlott.

Gyors AF mód

Gyors (Quick) AF: fáziskülönbségen alapuló AF rendszerét használja. Az exponáló gomb félig lenyomásakor, vagy az AF-ON gomb használatával a tükör a felcsapott állásból újra alaphelyzetbe áll, így a gép használhatja a normál 19 mezős AF rendszert. A készülék hangjelzéssel, és a fókuszpont pirosra váltásával tudatja a sikeres élességállítást, ami többnyire jóval rövidebb az előzőnél, de közben nem látjuk az élőképet és a tükör csapódása miatt sokkal hangosabb is. A képen az előzőhöz hasonlóan egy fehér keret látható, melyet a joystickkel léptethetünk a teljes képmezőben, 61 x 36 pozícióban. A keret azonban nem az AF pontot, hanem a nagyítási területet jelzi. A hátlap jobb felső sarkában lévő gombbal 5x, majd 10x-es nézet nagyítás jeleníthető meg, miközben a joystick segítségével a kivágás tovább léptethető. A nagyítást az Élőképes AF-módban is használhatjuk.

Arcfelismerő (:-)) AF: a kontrasztérzékelésen alapuló autofókusz rendszer emberi arcokat keres a képmezőben és ezekre állít élességet, tehát önállóan állítja be a fókuszpontot. Általában szemből fényképezett, statikus portréknál sikeres az élességállítás.

Kézi élességállítás

Az élőképes és a gyors AF mód mellett kézi élességállításnál is nagy hasznát vehetjük a képnézet kinagyításának, bár általában ennek csak állványon való használat mellett van értelme. Manuális fókusznál az objektív élességállító gyűrűjét használhatjuk, mint normál kereső módban.

Ahogy például az 5D Mark II modell, úgy ez a fényképezőgép is rendelkezik úgynevezett Csendes felvételi móddal. Kikapcsolt állása mellett kétféle opció választható. 1. módban egyképes, vagy sorozat felvétel is készülhet, bár ez utóbbi legfeljebb 7 kocka/mp sebességű lehet. A gép ilyenkor halkabban dolgozik, sokkal kisebb zárzaj mellett. 2. módban csak egy kép készülhet, de még halkabban. Az exponáló gomb lenyomásakor halkan nyílik a zár, elkészül a kép, majd a gép addig inaktívvá válik, míg fel nem engedjük a gombot. Ez akár több másodpercet is jelenthet, így nincs az egymás utáni, dupla kattanás.

Csendes expozíció hangja (1.mód)

Csendes expozíció hangja (2.mód)

Élességállítás, fénymérés

Hát itt bizony jelentős előrelépésről számolhatunk be. Az eddigi középkategóriás, de még az 5D modellekhez képest is jócskán áttervezett és újragondolt AF-rendszert kapott az EOS-7D. Először is, 19 AF-pont található a képmezőben, melyek mindegyike keresztszenzoros. A középső Dual keresztszenzoros mező F2,8 fényerőnél is kiváló pontosságot ad. A fényforrás felismerésnek köszönhetően a rendszer képes korrigálni az eltérő hullámhosszú fény miatti apró fókuszpontatlanságokat, így fénycső világítás mellett is ugyanolyan megbízható, mint napsütésben. Ha pontatlannak találjuk a gépet egy objektívvel, lehetőségünk van a fókusz finomhangolására, +/-20 lépésben. Itt meghatározható, hogy a beállítás minden esetben ugyanolyan mértékű, vagy csak az adott objektívhez rendelt legyen.

A 19 fókuszmező rombusz (vagy gyémánt, kinek mi tetszik) alakzatban helyezkedik el a képmező közepén. A gyártó a mezők kiválasztását is rendesen megvariálta. Ötféle terület szerinti mezőmódot kapunk, melyeket akár egyszerre is engedélyezhetünk, vagy négyüket akár le is tilthatjuk, csak egy módra koncentrálva. Választásukhoz a hátlap jobb felső sarkában található gomb használható, majd a M-Fn gombbal lépkedhetünk az engedélyezett lehetőségek között. A terület kiválasztása után a kívánt AF pont a joystickkel, vagy a hátsó tárcsával választható ki. Az AF terület módok a következők:

 • Szpot AF. A mezőkön belül is csak egy kis területre ható élességállítási beállítás. Bármely mezőnél beállítható, akár a mérőterület szélén is.
 • Egypontos AF: A 19 mezőből bármelyiket szabadon választhatjuk, a rendszer mindig az erre eső témán állít élességet.
 • AF kiterjesztés: bármely AF pontot kiválaszthatjuk (pl. a joystickkel), de a rendszer a körülötte lévő szomszédok mezők bármelyikére is állíthat élességet.
 • AF-zóna: öt fókuszcsoport választható (középső, alsó, felső, jobb oldali és bal oldali mezőcsoport), melyen belül a kijelölt AF-pontok egyforma prioritással szerepelnek az élességállításnál.
 • 19-pontos AF: automatikus mezőválasztás, melynél mind a 19 pont szerepel és a gép dönti el, hogy mely mezőkön állít élességet.

A menüben azt is beállíthatjuk, hogy portré állásban fotózva a készülék figyelembe vegye-e a beállított fókuszpont helyzetét. Ha például kiválasztottuk az alsó csoportot és 90 fokkal elfordítjuk a gépet, a rendszer az ebben az állásban alsónak számító csoportot jelöli ki.

Az AF működési módok a Canon eddigi modelljeiben megszokottak és a felső AF gombbal, valamint az elülső vezérlőtárcsával válthatók:

 • One Shot: egyszeri AF mód. A készülék a képmezőben beállított AF-pont alatti területre állít élességet az AF-ON teljes, vagy a kioldó gomb félig lenyomásával. A gomb nyomva tartása alatt az élességállítás távolsága változatlan marad, akkor is ha átkomponáljuk a képet, vagy a főtéma elmozdul.
 • AI Servo: folyamatos (követő) AF. Szintén az AF-ON, vagy a kioldó gomb aktiválja, de ha a téma elmozdul, vagy a fotós átkomponálja a képet az élességállítás távolsága leköveti a témát.
 • AI Focus: az előző két üzemmód ötvözete. A készülék alapesetben egyszeri AF beállítást használ, de ha a téma mozog automatikusan folyamatos módba kapcsol.

A Servo (követő) módhoz több új beállítás is társul. Megszabható például a követés érzékenysége (+/-2 fokozatban), de beállíthatjuk az is, hogy sorozatnál az első és az utána következő képeknél inkább a fókuszálás, kioldás, vagy a fókusszal követés kapjon elsőbbséget. Meghatározható, hogy a követés során csak a témára koncentráljon a gép, vagy vegye figyelembe a fókuszterületre újonnan belépő témákat is.

Követő mód érzékenysége

Terület módok engedélyezése

Gyengébb megvilágításnál AF-segédfényt is igénybe vehetünk, mely a beépített vaku apró felvillanásaival segíti az AF-rendszer munkáját. Ezzel kapcsolatban beállítható, hogy csak a csatlakoztatott külső vaku villanásaival, vagy infra segédfényével működjön ez a funkció.

Ahogy az AF-rendszer, úgy a fénymérési is megújult. Az EOS-7D a fókuszon, színen és témavilágosságon alapuló (iFCL -Focus, Color, Lighting) fénymérést használ, a legújabb fejlesztésű, 63 zónás, dupla rétegű mérőszenzor jóvoltából. Ez, ahogy a nevében is olvashatjuk a világossági adatok mellett a téma színét, és az élességállítási információkat is figyelembe veszi, szorosan együttműködve az AF-érzékelővel. A színészlelés abban segít, hogy a rendszer kiküszöbölje a különböző színhőmérsékletű megvilágításokból adódó mérési hibákat.

A fénymérés 1-20 Fé között működik megbízhatóan. Üzemmódjai változatlanok a korábbi modellekhez képest.:

 • Kiértékelő (evaluative): a készülék a teljes képmezőn mér. A legtöbb esetben ajánlott, pontos mérést adó beállítás.
 • Részleges (partial): csak a képközép 9,4%-án mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
 • Szpot (spot): csak a képközép 2,3%-án mér. Makrofotózásnál hasznos, ha a kis téma és a háttere eltérő világosságúak.
 • Középre súlyozott (center-weighted): a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

A mért expozíciós értékek a hátsó AE-Lock (csillag) gombbal rögzíthetők.

Vaku

A Canon EOS-7D egyik komoly újítása a vezeték nélküli vakuvezérlés. Végre! A beépített vaku 12.-es kulcsszámú, vagyis F2,8 rekesznél, ISO100 érzékenység mellett, valamivel több mint 4 méterig hatásos. Teljesítményét +/-3 fényérték között 1/3 lépésenként szabályozhatjuk, újratöltési ideje pedig átlagosan 3 másodperc körüli. A legrövidebb vakuszinkron idő 1/250 mp, és a Custom menüben megszabható, hogy rekesz előválasztásnál állandóan ezt az értéket, vagy 1/60 és 1/250 közötti záridőt állítson be, a többi módban egyébként ugyanebben a tartományban, vagy 1/250 és 30 mp között állít a gép, vagy a fotós záridőt. A vakut a bal oldalán lévő gombbal nyithatjuk fel, egyben kapcsolhatjuk be, lezárnunk (kikapcsolnunk) pedig kézzel kell. Meglehetősen magasra, nyitott állapotban közel 10 cm-re magasodik az optikai középtengely fölé.

A vaku expozíció rögzítés gombbal (alapesetben: M-Fn) a mért adatok eltárolhatók a következő villanásig. A gép menüjében vörösszem csökkentő üzemmód is kiválasztható.

Sokkal érdekesebb – és bonyolultabb – világ azonban a menü Vakuvezérlés üzemmódja. Itt olyan alapvető funkciók állíthatók, mint a villanó letiltása, az 1. vagy 2. redőnyre szinkronizált villantás, a fénymérési mód, vagy a kézi, illetve E-TTL II vezérlés. Aztán ha tovább kutatunk gyorsan megtaláljuk a vezeték nélküli vezérlés lehetőségeit. Ezzel, a Canonnál elsőként alkalmazott szolgáltatással a beépített vakuval közvetlenül vezérelhetők a külső Speedlite rendszervakuk.

Vezeték nélküli módban beállítható, hogy csak a külső, vagy mindkét vaku elvillanjon. Megszabhatjuk a használni kívánt kommunikációs csatornát (1-4 ch) és a tetszőleges vakucsoportot, amely A, B és C lehet, amely több külső vakut feltételez. Ezek egyszerre, azonos teljesítménnyel elvillantva, illetve külön szabályozható csoportonként is vezérelhetők. 8:1 – 1:2 értékben az is beállítható, hogy a külső és belső vaku milyen villanási arányban szerepeljen. Az EOS-7D vakuopciói között a belső és külső villanók teljesítményének szabályozása, de az ezt támogató vakuknál az egyedi beállítások, a zoom, vagy a vaku sorozat szabályozása is szerepel.

A külső vakuk a gép szabványos vakupapucsára csatlakoztatva, illetve vakuszinkron zsinóron keresztül is elvillanthatók, szabványos E-TTL II kommunikációt viszont csak az előbbi esetben várhatunk. A géphez az összes Speedlite típusú rendszervaku használható, de ezek közül főleg az újabb típusokat például az 580EX I-II, 430EX I-II és a 270EX-et részesíti előnyben.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A gép a bal oldalon, két gumifedél alatt összesen öt csatlakozóhelyet tudhat magáénak. A sort balra felül egy szinkroncsatlakozó nyitja, melyhez bármilyen külső vakut csatlakoztathatunk, melynek van ilyen kimenete. A magyar nyelvű használati ezt nemes egyszerűséggel „számítógép-csatlakozóként” aposztrofálja, de az angol PC-terminal még véletlenül sem ezt jelenti. Alatta vezetékes távkioldó N3 szabványú aljzata kapott helyet. A kioldót külön vásárolhatjuk meg a géphez. Vezetékes mellett kétféle infra távvezérlő is használható a 7D-hez, melyek érzékelője a markolat elején található. A másik oldalon egy 3,5 mm-es sztereo mini-jack aljzat látható, külső mikrofonok csatlakoztatására. Ezután egy video/audio/digitális csatlakozó következik hagyományos TV készülékekhez, vagy számítógépes kapcsolathoz. Mindkét lehetőséghez egy-egy kábelt is találunk a dobozban. Végül a nagyobb felbontású, HD tévékhez való csatlakozáshoz egy HDMI (mini-C) kimenetet is találunk a sorban. Ehhez szintén külön kell megvennünk a HTC-100 típusú kábelt.

A fényképezőgép alján, egy levehető gumilap mögött is elhelyeztek egy csatlakozót, mégpedig az opcionális portrémarkolat számára. Az EOS-7D-hez a BG-E7 markolat vásárolható meg, melyben két gyári akkumulátor, vagy 6 db AA méretű ceruzaakku használható egyszerre.

A Canon 5D Mark II-nél újonnan bevezetett LP-E6 akkumulátort használhatjuk a 7D-hez is. Egy példányt mellékelnek a készülékhez. Az új áramforrás amellett, hogy 30%-kal nagyobb kapacitású, sokkal pontosabb állapot visszajelzést is kínál mint a korábbi széria. A menüben 1% pontossággal ellenőrizhető a hátralévő kapacitás, az eddig készült képek száma, és az akku általános állapota. Az áramforrás a mellé csomagolt LC-E6 hálózati töltővel kb. 2,5 óra alatt tölthető fel. Az 1800 mAh-ás akkumulátor, ideális körülmények között akár 1000 kép készítéséhez is elegendő energiát biztosít. Az élőkép mód használatával azonban ez a teljesítmény drasztikusan, akár negyedére is csökkenthet. A gyárilag mért fogyasztási adatokat alábbi táblázatunk tartalmazza.

Akkumulátor kapacitása,
egy feltöltéssel (CIPA standard szerint)
Vakuhasználat nélkül
(szobahõmérsékleten)
1000 kép
Vakuhasználat nélkül
(0 C fokon)
900 kép
50%-os vakuhasználattal (szobahõmérsékleten) 800 kép
50%-os vakuhasználattal (0 C fokon) 750 kép
LiveView használattal (szobahõmérsékleten) 220 kép
LiveView használattal (0 C fokon) 210 kép
Videofelvétel max.(szobahõmérsékleten) 80 perc
Videofelvétel max.(0 C fokon) 70 perc
Portrémarkolattal, 2db LP-E6 akkuval a fenti értékek közel duplája
Portrémarkolattal, 6db AA akkuval
(vaku nélkül)
400 kép
Portrémarkolattal, 6db AA akkuval
(50% vaku)
300 kép
(a fentiek gyári, teszkörülmények
között mért értékek, és hozzávetõleges
adatokat tartalmaznak)

Memóriakártyákból az EOS 7D a magasabb DSLR kategóriákban eddig is használt CompactFlash memóriákat támogatja. Ebből a hagyományos és a vastagabb MicroDrive alapú kártyák is használhatók, bár ez utóbbiak manapság már nem igazán használatosak. A gép támogatja a legújabb és leggyorsabb UDMA CompactFlash kártyákat is, melyek akár 133 MB/mp-es sebességre is képesek. A memóriafoglalatot a megszokott helyen a markolat jobb oldalán egy kipattintható műanyagajtó mögött találjuk. Az ajtó biztonságos fémzsanérral ellátott és használat közben is elég gyorsan nyitható vagy zárható, nincs szükség külön gombra. Itt is megtaláljuk azt a funkciót, mint például az új 5D-nél, hogy ha a mentés közben nyitjuk ki a kártyafedelet a gép figyelmeztet a kapkodásra és a régi típusoktól eltérően addig nem kapcsol ki míg a fájlok a memóriába nem kerültek. A kártyahasználatot a hátsó tárcsa alatti piros LED jelzi.