Kipróbáltuk: Canon EOS-7D teszt

0

Képminőség II.

Általános képminőség

Mivel a 18 megapixeles felbontás APS méretű szenzorra sűrítve igen komoly feladatot ró a legjobb objektívekre is, olcsóbb optikákkal, de még a felsőbb kategóriásokkal is valószínűleg nem látjuk majd annyira pixelhelyesen élesnek a képet, mint a néhány évvel ezelőtti 8-10 megapixeles modelleknél. Ez főként azokat a felhasználókat sújtja majd, akik szeretik teljes méretben monitoron vizslatni a végeredményt. Főleg a JPEG-re igaz ez, ahol a gép a korábbihoz hasonló élesítési algoritmussal dolgozik, ami sajnos már nem elegendő ehhez a felbontáshoz. Bizonyos esetekben kissé bántó, megvastagodott élekkel találkozhatunk normál fokozaton (3-as érték) is, ami elnagyolt érzetet kelt. Az erősebb élek mentén jobban észrevehető a halo-jelenség (a túlélesítés következtében fellépő világos/sötét kontrasztszegély), magasabb élesítési fokozatokon pedig, még kisebb érzékenységnél is, jelentős zajnövekedés tapasztalható. Sokkal jobb eredményt kapunk, ha alacsonyabb értéken használjuk az élesítést, mondjuk 0-1 fokozaton. Az így kapott kép egészségesen lágy, kellemesebb látvány és ugyanúgy megőrzi a részleteket is, melyeket egy komolyabb képszerkesztő szoftverben végzett utólagos élesítéssel még hatásosabbá tehetünk.

Míg az alacsonyabb felbontású DSLR-eknél a RAW formátum némi részletnövekedést is hozhatott, a 7D-nél ezt egy kicsit nehezebben érhetjük el. A gyári konverterben, alap beállításokat használva a JPEG képnél lágyabb végeredményt kaptunk, bár ezért inkább az említett, kissé túlzó JPEG feldolgozás felelős. A RAW kép így nem adja ki rejtett részlettartalékait, ellenben egy fokkal kevésbé bántó a szemnek. Ha pixelszintű részleteket szeretnénk érdemes a fejlettebb konvertereket, például az Adobe Lightroom, vagy a Phase One Capture One programjának legújabb változatait használni.

A JPEG képfeldolgozást nem csak az élesség, de a Kontraszt, Színtelítettség, és Színezet tekintetében is befolyásolhatjuk. Ezek hatása +/-4 lépésben erősíthető, vagy gyengíthető. Alapértékük nulla. Az élesítés 0-7 fokozatban állítható. Az alábbi táblázatokban a beállítások szélső értékei és a normál fokozat tekinthető meg.

A JPEG képek feldolgozását előre beállított, gyári értékekben is megszabhatjuk. Az úgynevezett Képstílusok ugyanazok, mint a Canon korábbi modelljeiben.

Monokróm beállítás esetén a fent említett Színtelítettség és Színezet opciók helyett négyféle színszűrő effektust (sárga, narancs, piros, és zöld) használhatunk, melyekkel a fekete, fehér kép eredeti árnyalatait emelhetjük ki, vagy nyomhatjuk el. A monokróm kép ezen kívül négy variációban (szépia, bíbor, kék, zöld) át is színezhető.

Periférikus világítás korrekció

Szoftveres funkció, mely egy tipikus optikai jellegzetességet, az objektívek (főleg a nagylátószögűek) képsarki sötétedését hivatott javítani. Bekapcsolt, vagy letiltott állása létezik. Utóbbi esetben a készülék az észlelt objektív adatok alapján automatikusan korrigálja a sarkok vignettálását. JPEG képeknél ez a felvétel készítése után azonnal megtörténik, így a kép már korrigálva kerül a memóriába. RAW fotóknál a funkció nem működik, a javításhoz a Canon Digital Photo Professional szoftvert használhatjuk.

Bár a szolgáltatás egy utólagos képszerkesztési lépéstől kíméli meg a fotóst, sajnos nem minden Canon objektívvel használható, a kb. 60 darabos gyári objektívkínálatból nagyjából 25 objektív adatait ismeri jelenleg. Például az elég elterjedt és olcsó EF 50mm F1,8 II objektív képét – bár magát az optikát felismerte – nem volt hajlandó korrigálni.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció egy kis plusz dinamikát visz a képekbe, nem véletlen a D+ ikonjelzés. Feladata a legvilágosabb képterületek, vagyis a csúcsfények kiégésének megakadályozása úgy, hogy a kép dinamikája, vagyis a többi árnyalat módosítatlan marad. Sikerült elég jól eldugni a többiekhez – mondjuk a periferikus világítás korrekcióhoz képest, pedig jó pár esetben fontos lehet. A Cuctom menüből aktiválhatjuk. Bekapcsolása után némileg csökken az érzékenység tartomány. Nem állíthatunk ISO100-at, és ISO12800-at sem. Cserébe – tapasztalataink szerin – nagyjából 2/3 fényértéknyi előnyhöz jutunk a csúcsfények terén.

Megvilágítás optimalizálás

Szintén szélesebb dinamikatartományt várhatunk ettől a szolgáltatástól. Az előbbivel ellentétben ezt a Felvételi menüben találjuk, de akár a gyorsbeállítás képernyőn is szabályozhatjuk három fokozatban – a negyedik a kikapcsolt állás. Segítségével a sötét területek világossága növelhető, ezáltal előtűnhetnek korábban nem látott részletek is az árnyékokból. A Megvilágítás optimalizáció erősségének növelésével a képek élesítése is növekszik, ezáltal nem csak a kivilágosított területeken, de a fotó egészén megnövekedhet a zaj. Ez a beállítás nem használható a Csúcsfény árnyalat elsőbbséggel együtt.

Megvilágítás optimalizáció