Kipróbáltuk: Canon EOS M teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítást a specifikációk szerint fázis-különbség érzékelő fókuszterület és kontraszt alapú AF is szolgálja. Ismét kipróbáltuk a lehető legtöbb szituációban az élességállítást, de a Sony Alpha NEX-5R-hez hasonlóan itt sem találtuk egyértelmű bizonyítékát annak, hogy volna fázis-különbség érzékelés. A fókuszálás gyengébb és erős fényben hasonló sebességű, s minden esetben oda-vissza jár az élesség beállítása, ami a kontraszt alapú AF jellegzetes tulajdonsága.
Az autofókusz sebessége a MILC-ek nagy átlagához viszonyítva enyhén lassabb, de nem nevezném zavaróan lassúnak (EF adapterrel viszont sajnos igen).

A fókuszterületet a képmező 31 különböző helyére helyezhetjük, ehhez elegendő csupán a kijelzőn a kívánt területhez hozzáérni. Az is beállítható, hogy ilyenkor exponáljon-e a gép, vagy csak a fókuszmezőt mozgassa. Az AF keret egyébként az átlag kompakt Canon PowerShot masinákénál megszokott méretű, APS-C szenzoros szenzorhoz véleményem szerint ez egy kicsit vaskos, néha (pl. portrénál) jó volna kisebb fókuszkerettel dolgozni az eleve kisebb mélységélesség miatt (ilyen esetben már nem elegendő a fél arcot befoglalni a fókuszkeretbe, érdemes volna kis fókuszponttal dolgozni, s pontosan a szemre fókuszálni, no ezt az EOS M-mel nem tudjuk megtenni).

Gyenge megvilágításnál a gépváz (hátulról nézve) bal felső sarkában lévő narancs fényű LED szolgáltat segédfényt. Mivel a váz elég kicsi, így viszonylag könnyű kezünkkel leárnyékolni a segédfényt. Sajnos külső rendszervakut használva a vaku segédfényét nem fogja használni a gép.
Az automatikus élességállítás működési tartománya 1-18 Fé.

A kézi élességállítást 10×-es nagyítás könnyíti meg, amely valós képkivágást ad, így tökéletes élességállítás valósítható meg.

A fénymérés működési tartománya 1-20 Fé. Üzemmódjai a következők:

  • Kiértékelő (evaluative): a készülék a teljes képmezőn mér. A legtöbb esetben ajánlott, pontos mérést adó beállítás.
  • Részleges (partial): csak a képközép 9,4%-án mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
  • Szpot (spot): csak a képközép 2,3%-án mér. Makrofotózásnál hasznos, ha a kis téma és a háttere eltérő világosságúak.
  • Középre súlyozott (center-weighted): a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

Sorozat fényképezés

Sorozatfelvételt egyféle sebességgel készíthetünk, gyári adatok szerint 4,3 kép/mp-cel (a konkurens MILC-ekhez képest ez bőven átlag alatti sebesség). A sorozatot RAW formátumban is készíthetjük, a gép gyors kártyával 6-7 képig képes tartani ezt a sebességet. Ha a belső puffer telítődik, a sorozatfelvétel nem áll le, csak a kártya sebességének függvényében lelassul. Úgy tűnik a Nikon 1-ek brutális sebességét a Canon sem tudja lenyomni, de még csak megközelíteni sem.

A normál sorozat módon kívül 3 képes automatikus expozíció sorozat illetve fehéregyensúly sorozat is kérhető.
Örömteli, hogy az expozíció sorozat kombinálható önkioldóval is, amely a manuális HDR képek készítésénél jöhet jól (többek között).

Videófelvétel

Manapság már nehéz újat mutatni a videózás terén. Szinte mindegyik gép ugyanazokkal az alap specifikációkkal jelenik meg: FullHD felbontás, sztereo vagy mono hangfelvétel, esetleg képfrissítésben találunk eltérést. A Canon EOS M is FulHD felbontású mozgóképfelvételt kínál, a képfrissítés PAL módra állva 25 kép/mp, NTSC módra állva 30 kép/mp lehet, emellet 24 kép/mp is választható.
A beépített sztereó mikrofon a gép tetején található, külső mikrofon csatlakoztatására oldalt van lehetőség.

A videók minősége jó, a dinamika átfogás egy hangyányit itt is szűkebb a mozgóképrögzítés során, mint fotózáskor, ennek hatása, hogy a csúcsfények kicsit hamarabb kiégnek, illetve a sötét tónusok is kontrasztosabban jelennek meg. Érdemes azt is tudni, hogy a stabilizátor bekapcsolt állapotában egy kicsit csökken a videóink látószöge.
Nézzünk ezekre példát (a teljes méretűek képek shift+kattintással érhetők el):

1920×1080 pixeles fotó és videó képkockák

Amiről a specifikációk általában nem írnak, az a manuális videófelvétel, illetve a mozgóképrögzítés közben elvégezhető manuális műveletek. Nos, a Canon EOS M mindkettőt kínálja. Választhatunk automatikus módot, de teljes kézi üzemmódot is, ahol a rekesz és a zársebesség is előre beállítható, de arra is van lehetőségünk,hogy a rekeszértéket felvétel közben módosítsuk. Ekkor igazán jól jön az érintőképernyő, mert mindezt teljesen hangtalanul tehetjük meg.
A gép manuális módban is képes arra, hogy az érzékenységet automatikusan a felvételi körülményekhez igazítsa. Persze ha szeretnénk, ezt is rögzíthetjük kézzel megadott értéken.
Ami azonban hiányzik a videófelvétel lehetőségei közül, az a rekesz-előválasztás, amikor a zársebességet a gép választja, de a rekeszértéket mi magunk.

1920×1080 pixel, 29,97 fps, H.264, 24 mp, 138 MB, ~47300 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, 29,97 fps, H.264, 22 mp, 130 MB, ~48400 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, 29,97 fps, H.264, 23 mp, 133 MB, ~47600 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel alatt az exponáló gomb megnyomásával aktiválható a kontrasztérzékelős autofókusz, illetve az objektíven állítható kézi fókusz is használható. A fénymérés is aktív marad ilyenkor is, s az expozíció kompenzáció is használható.

Különösebb effektezésre videófelvételnél nincs lehetőség.

rekesz állítás felvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

kékórában készült videófelvétel
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók Quicktime MOV kiterjesztéssel kerülnek a memóriakártyára, a videótömörítés H.264 kodekkel történik. A videók maximális hossza felbontástól függetlenül 29 perc 59 mp.

A kész videófelvételek a gépen belül szükség esetén megvághatók és új fájlba elmenthetők. Képeket viszont nem menthetünk le mozgóképből.