Kipróbáltuk: Canon EOS M teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Üzemmód választó: három állás található itt, mely az automatikus jelenetválasztó, a normál fotózás és a videófelvétel között ad választási lehetőséget. A rekeszelőválasztást, és egyéb manuális módokat a kijelzőn kell beállítanunk.
(2) Exponáló gomb
(3) Főkapcsoló: a fényképezőgép ki vagy bekapcsolására használható.

Hátul

(1) Videófelvétel: bár külön gombot kapott a videófelvétel indítása és leállítása, ez azonban csak videófelvétel üzemmódban aktív, fotózás módban nincs hatása.
(2) MENU: A menü megjelenítésére szolgál. A menürendszerrel a következő oldalon foglalkozunk részletesen.
(3) Lejátszás: segítségével a fényképezőgép lejátszás üzemmódjába jutunk. Mivel a gép felvétel prioritásos, felvétel módba az exponáló gomb megnyomásával is visszatérhetünk.
(4) Vezérlőtárcsa: a rekeszérték vagy a zársebesség, ill. üzemmódtól függően más paraméterek beállítására használható, ezen kívül a fényképezőgép menüjében is alkalmas a lapozásra. Lejátszás módban gyors ugrás végezhető vele, alapesetben 10 képenként. Nagyított nézetben a fotók közötti váltásra használható.
(5) Négyirányú vezérlő: Felvételkor három előre programozott funkcióra használható:

  • Fel: sorozat/önkioldó.
  • Balra: fénymérés rögzítése.
  • Jobbra: expozíció-kompenzáció beállítása
  • Le: menüben választható: közép AF pont beállítása; mélységélesség előnézet; ISO érzékenység; vaku expozíció kompenzáció; LCD fényerő ideiglenes növelése.

Lejátszáskor a jobbra-balra gombbal a képek lapozása érhető el, a lefelé gomb az aktuális kép törlését kezdeményezi.
(6) Q: Felvétel módban a főbb fotózási paraméterek beállítását kezdeményezhetjük vele, a következők szerint: AF mód, fájlformátum, kreatív szűrő, fehéregyensúly, képstílus, automatikus megvilágítás-optimalizálás, fénymérés. További paraméterek az aktív státuszképernyőről érhetők el. Lejátszás módban egy kis helyi menü érhető el a megnyomására, ahol többek között a kép elforgatása kérhető.
SET: A menüopciók elfogadására szolgál.
b>(7) INFO: Felvétel módban különböző információk és aktív státusz képernyők között válthatunk vele, lejátszás módban szintén a kijelzett információk mennyisége határozható meg segítségével.