Kipróbáltuk: Canon EOS M teszt

0

Különlegességek

Kreatív szűrők

A felvételi képstílusokon (normál, portré, tájkép, semleges, élethű, monokróm valamint 3 saját beállítás) túl lejátszás módban különböző kreatív szűrők állnak rendelkezésünkre:

  • szemcsés fekete-fehér,
  • lágy fókusz,
  • halszem effekt,
  • olajfestmény,
  • vízfestmény,
  • játékkamera effekt (peremsötétedés és keresztbehívott hatás),
  • miniatűr effekt (shift objektív hatás).

Periférikus világítás korrekció

Az Objektívtorzítás korrekció menüpontot belül található szoftveres funkció, mely egy tipikus optikai jellegzetességet, az objektívek (főleg a nagylátószögűek) képsarki sötétedését hivatott javítani. Bekapcsolt, vagy letiltott állása létezik. Utóbbi esetben a készülék az észlelt objektív adatok alapján automatikusan korrigálja a sarkok vignettálását. JPEG képeknél ez a felvétel készítése után azonnal megtörténik, így a kép már korrigálva kerül a memóriakártyára. RAW fotóknál a funkció nem működik, a javításhoz a Canon Digital Photo Professional szoftvert használhatjuk.

A fényképezőgép alapesetben nem csak az EF-M, de néhány EF objektív adatát is tartalmazza, további gyári optika vihető fel pár kattintással a mellékelt Canon EOS Utility segítségével.

A lenti mintaképek az EF-M 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM kitobjektívvel készültek ki, illetve bekapcsolt korrekcióval.

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

Kromatikus aberráció csökkentés

Szintén az objektívtorzítás korrekciója menüből érhető el a színi hiba javítása, amely lenti tesztünk alapján egész jól működik (szintén kitobjektívvel készültek a fotók). Természetesen ez is csak a JPEG képekre van hatással, a RAW formátumú képeket nem módosítja.

Kromatikus aberráció javítás

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció egy kis plusz dinamikát visz a képekbe. Feladata a legvilágosabb képterületek, vagyis a csúcsfények kiégésének megakadályozása úgy, hogy a kép dinamikája, vagyis a többi árnyalat módosítatlan marad. Bekapcsolása után némileg csökken az érzékenység tartomány. Nem állíthatunk ISO100-at, a minimum érzékenység ISO200 lesz. Cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad. Valamelyest a RAW képekre is hatással lehet, de a Lightroom 4 már eleve vigyáz a csúcsfényekre, így komolyabb eltérést itt már nem tapasztalunk.

Megvilágítás optimalizálás

Az előbbivel ellentétben ez a szolgáltatás a tónustartományunk alsó végében munkálkodik, célja a sötétebb területek kivilágosítása (ami persze a módosított képterületen a képzaj növekedését is eredményezi). Mértéke három fokozatban állítható, illetve ki is kapcsolható.
Ez a beállítás nem használható a Csúcsfény árnyalat elsőbbséggel együtt, illetve RAW formátumnál sem választható.

Megvilágítás optimalizálás (Auto Lighting Optimizer)