Kipróbáltuk: Canon EOS M5 – teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítást az EOS M5-nél cserélték le a 2013-ban megjelent EOS 70D-nél már alkalmazott Dual Pixel CMOS AF-re. Ha valamiért lehet haragudni a Canonra, nos az pont az, hogy ilyen sokáig húzta. Igazából érthetetlen, hogy miért kellett a félig-meddig használható Hybrid CMOS AF-fel is 2015-ben megjelent EOS M3-ig várni, az meg pláne, hogy a Dual Pixel CMOS AF miért csak 2016-ban került a Canon MILC-ek képességei közé, amiknek alapból így kellett volna indulniuk. Ha valaki rossz májú, akár azt is gondolhatja, hogy a Canon direkt készít a DSLR-eknél butább MILC-eket.

Mondhatnánk, hogy legalábbis eddig, mert az EOS M5 végre Dual Pixel CMOS AF-fel rendelkezik, de még így is akadnak olyan funkciók, amik középkategóriás DSLR-jeikben megvannak, itt azonban hiányoznak (automatikus érzékenység zársebesség finomhangolása, jól paraméterezhető HDR mód, HDR videó, mRAW, stb.)

De maradjunk a fókuszrendszernél. Örömteli, hogy most már nem csak arcfelismerés és egy pontos, de zónás (egy pont + 9 körülütte) AF mód is elérhető, valamint az is, hogy a fókuszkeret mérete igény esetén le is csökkenthető (csak 1 pontos AF esetén).
A fókuszrendszer érzékenysége is jelentősen megnőtt, számszerűen 8-szor gyengébb fényben is képes fókuszálni az M5. A -1 Fé érzékenység ma már azért nem ritka, de mindenképpen jónak számít.
A -1 Fé érzékenység gyakorlatilag ISO100 érzékenység és F2,8 blende mellett 15 mp-es záridőt adó megvilágítást jelent. Szóval elég gyenge fényben is képes fókuszálni a gép, no persze itt már csak kontraszt érzékelés elvén, azaz elég lassúcskán.
A fókuszterületet a képmező egész nagy részénm igen finoman, kis lépésekben mozgathatjuk.

Gyenge megvilágításnál a gépváz (hátulról nézve) bal felső sarkában lévő narancs fényű LED szolgáltat segédfényt. Mivel a váz elég kicsi, így viszonylag könnyű kezünkkel leárnyékolni a segédfényt. A külső rendszervakut használva a vaku segédfényét ez a gép nem fogja használni.

A kézi élességállítást 10×-es nagyítás könnyíti meg, amely valós képkivágást ad, így tökéletes élességállítás valósítható meg. Ezen felül élkiemelés is segíti a munkát.

A fénymérés működési tartománya 1-20 Fé. Üzemmódjai a szokásosak:

  • Kiértékelő (evaluative): a készülék a teljes képmezőn mér. A legtöbb esetben ajánlott, pontos mérést adó beállítás.
  • Részleges (partial): csak a képközépen mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
  • Szpot (spot): csak a képközép kisebb részén mér. Akkor hasznos, ha a kis téma és a háttere jelentősen eltérő világosságú.
  • Középre súlyozott (center-weighted): a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

Sorozat fényképezés

Javult az elődhöz képest a sorozatfelvétel sebessége és hossza is. Immár két sebesség közül választhatunk, az akár 9 kép/mp-et adó gyors és a 4 kép/mp-es lassú között. Gyors sorozatnál folyamatos fókusz is elérhető, ez esetben a sorozat sebessége 7 kép/mp lesz.

A belső puffer mérete 15 RAW kép tárolására elegendő, így lassabb kártyánál is ilyen sorozathosszig tartható a sebesség. Ha a belső puffer telítődik, a sorozatfelvétel nem áll le, csak a kártya sebességének függvényében lelassul. Érdemes tudnunk róla, hogy sorozatkészítést követően csak akkor módosíthatjuk a paramétereket (pl. a gyors menüben, vagy a menüben), ha a képek teljes egészében a kártyára kerültek. Írás közben a menü nem elérhető.

A normál sorozat módon kívül 3 képes automatikus expozíció sorozat áll még rendelkezésünkre, amelyet akár az önkioldóval is kombinálhatunk, így könnyedén készíthetünk manuális HDR képeket. A sorozatsebesség itt kb. 6 kép/mp

Sajnos további extra sorozatokat nem kapunk, így programozott, időzített sorozatot sem.

Videófelvétel

Sajnos ahogy az EOS 80D esetében, úgy az EOS M5-nél is csak kis előrelépés történt videofelvétel terén. A felbontás maximuma továbbra is 1920×1080 pixel (vagyis Full HD). Ezzel alapvetően nincs is probléma, hiszen ma még nem feltétlenül van szükség a 4k videókra (bár tény, hogy néha pusztán a 30 kép/mp-es sorozat kiváltására is alkalmas lehet). A képfrissítés ugyan javult, hiszen most már nem 30 kép/mp a maximum, hanem választhatunk 50 vagy 59,94 kép/mp-et is, ennél azonban többre nem képes az EOS M5, így a komolyabb slow-motion-ről sajnos le kell mondanunk. A gép egyébként támogatja a 24 kép/mp-es képfrissítést is, már ha valaki ragaszkodik a mozis gyökerekhez.

Videofelvétel során továbbra is használható külső mikrofon, fejhallgatót azonban nem csatlakoztathatunk a géphez. Az automatikus élességállítás a Dual Pixel CMOS AF-nek köszönhetően videofelvétel közben is egész jó sebességű, STM, illetve nano USM objektívekkel pedig a gyorsaság mellett a csendes működés is a jellemzők közé sorolható. Igaz, nano USM objektív egyelőre csak EF bajonettel érhető el.

A felvételek MP4 konténerben, AVC tömörítéssel kerülnek a kártyára, max. 32 Mbps sávszélességgel (59,94 fps, FullHD). A videók hossza maximum 29 perc 59 mp. Ha szeretnénk, manuális módban is videózhatunk, fél-automata módok azonban nem érhetők el videofelvételnél (pl. rekesz előválasztás).

Újdonságként time-lapse videó is készíthető, de egy kicsit itt is meg van kötve a kezünk. A képkockák közötti időnek ugyanis csak 2-30 mp közötti értéket adhatunk meg, a képek száma pedig max. 900 lehet. Az EOS 80D-nél nincs ennyire megkötve a kezünk, tehát nyugodtan lehetett volna ennél a gépnél is bővebb időintervallumot, és kártya kapacitásig tartó képsorozatot elérhetővé tenni. A time-lapse videó az EOS 80D-hez hasonlóan videó módban készül, azaz elektronikus zárral, így a gördülő zár miatt (rolling shutter) gyorsan, oldal irányban mozgó témáknál megjelenhet a jellemző paralelogramma torzítás.
A time-lapse videók Full HD felbontásban, 25 kép/mp frissítéssel készülnek.