Kipróbáltuk: Canon EOS M5 – teszt

0

Különlegességek

Gépen belüli RAW konverzió

Egy ideje már lehetőséget kínálnak a Canon komolyabb DSLR-jei is a RAW képek gépen belüli JPEG-gé alakítására. Azonban még mindig akadnak olyan hiányosságok, amik miatt a gépen belüli RAW konverzió csak korlátozottan használható.
Az expozíciót ugyan állíthatjuk plusz és mínusz irányban is, de a fehéregyensúlyt csak a gyári értékek és a kézi színhőmérséklet közül választhatjuk ki, finomhangolásra itt nincs lehetőség. Pedig ez lenne az egyik lényege a RAW konvertálásnak.
Állítható még a képméret/tömörítés, a zajszűrés, az objektív hibák korrekciója, a megvilágítás optimalizálás és a képstílus.

Egy kisebb fejlesztésről azért itt is beszámolhatunk, ugyanis most már van lehetőség egyszerre több RAW kép JPEG-gé alakítására is egy tartomány megadásával.

Time-lapse

Time-lapse is készíthető a Canon EOS M5-tel, de csak videófájlként, külön képkockákat programozott időzítővel nem készíthetünk.
A time-lapse videó rögzítése videófelvétel módban lehetséges, ahol beállítható a képkockák közötti időköz 1 mp pontossággal, de max. 30 mp-ig (az EOS 80D-nél akár 99 óra is megadható), valamint a készítendő képek száma, de maximum 900 képig (az EOS 80D-nél max. 3600 képig).
A time-lapse videót minden esetben Full HD felbontásban készíti a gép és MOV konténerbe menti 25 képkocka/mp frissítéssel. A felvétel során a zárszerkezet is folyamatosan nyitva van.

HDR fotó

Bár a gép kínál HDR fotózási lehetőséget, ezt csak a szűrőeffektusok automatikus üzemmódban válaszhatjuk ki, azaz ilyenkor nincs lehetőségünk fehéregyensúly, érzékenység, rekeszérték megadására. Választható viszont expozíció kompenzáció, illetve a fókuszpont is kijelölhető.

Nehéz egyébként megérteni, hogy ha már a gép szoftverét felkészítik a HDR képkészítésre, miért kell azt korlátozni a teljesen automata üzemmódra, miért ne lehetne ezt a lehetőséget a kreatív módokra is kiterjeszteni, ahol a fotós végezheti el a beállítások javarészét.
Így tehát aki szeretne HDR fotókat készíteni, de ő maga kívánja meghatározni a készítés paramétereit, sajnos most nem sok segítséget kap az EOS M5-től, leszámítva az expozíció sorozatot, amelyet kombinálhatunk önkioldóval is.