Kipróbáltuk: Canon PowerShot A650 IS teszt

0

Felépítés II.

Felépítés

A „báránybőrbe bújt farkas” kézbe fogva bizony elég tisztességes tömeggel rendelkezik, ami a kompakt kivitelt kedvelőknek talán hátrány, de a biztos fogás és a kézremegés csökkentése szempontjából nem az. Ez persze a négy ceruzaelemnek is köszönhető, na meg a masszív felépítésű, félig fém váznak, amelynek elülső borítólemeze és a kihajtható LCD hátlapja készült a rideg anyagból. A gépváz maga nem túl apró, így aki mellényzsebes megoldásra vágyik nem jó lóra tesz. Inkább kisebb tokban, fotóstáskában hordható a PowerShot A650 IS. Fogásra hasonló elődeihez. Egy viszonylag határozottan kiemelkedő, lágy ívű, kemény műanyag markolatot kapunk. Az expo gomb és a zoomgyűrű kényelmesen elérhető a mutatóujjunkkal, a felül elhelyezett főtárcsa pedig hüvelykujjunkkal forgatható.

A fényképezőgépen meglehetősen kevés kezelőszerv található. Szerencsére a kompaktoknál szokásos funkciógombokon (vakumódok, exp. Korrekció, önkioldó, stb) az érzékenység is kapott egy külön gombot (ISO), és egy további fontosnak tartott szolgáltatást rendelhetünk a jobb felső részen található kezelőszervhez. A felvételi és lejátszás mód egy külön kapcsolót kapott, ami egyben azt is jelenti, hogy a képek nézegetése közben, az expo gomb lenyomásakor nem válthatunk azonnal felvételi állásba.

Az állványmenet műanyagból készült és túl közel került a markolat alján lévő akku+memóriafoglalat fedeléhez, ami így állványtalpra helyezve nem nyitható. Akku vagy kártyacserénél folyton le kell szerelnünk a gépet az állványról. Nyilvánvaló, hogy a kis méret miatt volt erre szükség, mivel a menet belelógna az objektív mechanikájába. Ha már az akkufedélnél tartunk, akkor megjegyezném, hogy – köszönhetően a négy elemnek – elég nehézkesen nyitható és zárható. Nyilván biztonságos az elhúzom-a-reteszt-közben- másik-irányba-kipattintom-majd-kihajtom-az-ajtót megoldás, de mondjuk egy gyengébb kezű gyermek, vagy barátnő esetében nyugodtan számíthatunk az „Apu/Kedvesem, légyszíves segíts akkut cserélni!” mondatra. Finoman szólva férfias megoldású lett az elemfedél, viszont műanyag volta ellenére, elég masszív kivitelűnek tűnik, ami jó pont.

LCD és kereső

A gép egyik vonzó tulajdonsága a kihajtható és elfordítható LCD. Nem tudom ki hogy van vele, de én még mindig elérzékenyülök a kihajtható LCD-éktől. A digitális fényképezés egyik legkényelmesebb vívmányától. A Canon PowerShot A650IS LCD-je 180 fokban kihajtható és 270 fokban, így bármilyen helyzetben tökéletes a rálátásunk a monitorra. A TFT LCD mérete igazodik a jelenleg elvárt szinthez: átlósan 2,5” méretű, és 173 000 képpont felbontású, ami inkább átlagos.

a felvételi képernyő információi

A kijelzőn megjelenő információs ablakok között, a DISP gombbal válthatunk mind felvételi, mind lejátszás módban. Előbbinél bekapcsolhatjuk a harmadoló segédrácsot és a korábban már említett 3:2 oldalarány határkijelzést is. A gombbal teljesen eltüntethetjük az expozíciós infókat, vagy kikapcsolhatjuk a monitort, így csökkentve a fogyasztást.

Az LCD képernyőn megjeleníthető fontosabb információk felvételi módban: érzékenység, optikai/digitális zoomállás, vaku állapota, külső csatlakozás, felvételi mód kijelzése, fehéregyensúly, egyképes, többképes-mód, vagy önkioldó használata, színmód, vaku teljesítmény kompenzáció, fénymérési mód, képminőség, képméret, rekesz, záridő, expozíció korrekció, fókuszmód, fókuszkeret vagy MF nagyítási ablak, hátralévő képek száma.

Visszajátszásnál a normál képnézet mellé hisztogramot és a kiégett képrészek villogtatását, valamint egy Focus Check ablakot is bekapcsolhatunk, amelynél a választott fókuszkeret alatti képrészlet kinagyításával ellenőrizhető az élesség. A visszajátszás módban megjeleníthető információk: képminőség, képméret, hisztogram, tárolt/hátralévő képek száma, megjelenített kép sorszáma, felvételi mód, fénymérés, érzékenység, záridő, rekeszérték, expozíció korrekció, fehéregyensúly, fókuszmód, fájlméret, pixelszám, készítés időpontja.

A kijelzőre indító képet is kérhetünk a menüben és energiatakarékos módban 10 mp – 3 perc között állíthatjuk az automatikus kikapcsolási idejét.

Az LCD-n kívül a jó öreg átnézeti keresőt is megtaláljuk a PowerShot A650 IS-en. Bár az egyre nagyobb kijelzők miatt lassan teljesen kikopik a köztudatból, a Canon egy-egy géptípusnál visszatér az olykor hatásos és egyszerű megoldáshoz. Az átnézeti kereső ugyan pontatlan (a parallaxis hiba miatt nem pontosan a képre kerülő kivágást mutatja), de erős vagy túl gyenge fényben, netán az akkuk kímélése miatt igen jó szolgálatot tehet. Az átnézeti kereső betekintő nyílása mellett két funkciójelző lámpát találunk, amelyek az automata fókusz és a vaku működési állapotait mutatják. Ezekről bővebben a következő oldalon lesz szó.

Élességállítás

A Canon PowerShot A650IS a többi kompakthoz hasonlóan kontraszt érzékelés elvén működő AF rendszert használ. Az automata élességállítás közelpontja a frontlencsétől számítva 1 cm (makro módban), normál módban pedig 50 cm és végtelen állások között határozza meg az élességállítási távolságot.

A készülék egyik újdonsága az arcfelismerő autofókusz, ez a manapság már szinte alapnak számító szolgáltatás emberi arcvonásokat keres a képmezőben és ezekhez mérten állít élességet és expozíciót. Az A650 IS több arc felismerésére is képes, melyeket egy-egy fókuszkerettel jelez a gép, de a kijelző alsó sorában a detektált arcok számát is kiírja. Próbáink során az arcfelismerés jól működött, a portré elmozdulását a fókuszkeret is meglehetősen gyorsan követte és fényképről is felismerte az arcvonásokat.

Az arcfelismerésen kívül a korábbi modellben is megszokott autofókusz módok választhatók: középponti (csak a középső fókuszkeret), FlexiZone, AiAF (9 pontos automatikus). Ha csak a középponti keretet választjuk, a menüben ennek mérete is megadható (normál, vagy kicsi).

Az autofókusz gyengébb fényben már nehezen talál megfelelő kontrasztkülönbséget, ezért ebben az esetben a gép beépített segédfényét érdemes használnunk. A PowerShot A650 IS jobb oldalán egy kis narancs színű lámpa látja el ezt a funkciót, amely egy átlagos méretű helyiségben nyújthat hatásos segítséget. A sötétség és a segédfény használata lassítja az élességállítást, de nagylátószögnél még így is 1 mp alatti időt mértünk.

kézi élességállítás

A Canon PowerShot A650 IS kézi élességállítással is használható, amely hasonlóan működik a Canon többi kompakt fényképezőgépéhez. Az MF módot a négyirányú vezérlőgomb le irányával kapcsolhatjuk be – ugyanitt válthatunk a makró és normál AF mód között is. Az élességállítás a jobb-bal irányokkal lehetséges és a kijelzőn egy skála is látható, ami hozzávetőleges távolság adatokkal szolgál. Jobban járunk, ha a menüben engedélyezzük az MF nagyítást. Így a képmező közepén egy dupla nagyítású ablak jelenik meg. További segítség a stabilizátor Folyamatos módba állítása, így nagyobb zoomállásnál a kezünk remegése az előnézeti képen is kompenzált.

Vaku

A Canon PowerShot A650 IS-en egy fix, beépített vakut találunk, amely az elődmodellnél némileg gyengébb hatásfokú. Automata ISO állásban, nagylátószögnél 0,5-3,5 méter, telénél pedig 0,5-2 méter között biztosít jó megvilágítást.

A különféle vaku módok a négyirányú nyílgomb fel irányával válthatók. A kikapcsolt és a mindig villanó derítő állás mellett használhatunk első, vagy második redőnyre szinkronizált (menüben állítható be a két opció), hosszú szinkronidejű és vörösszem csökkentő módot. Az elővillanásokkal dolgozó vörösszemcsökkentő mód mellett az elkészült képről utólag, szoftveresen is eltávolíthatók a piros szemek. Ehhez a visszajátszás menüjét kell használnunk, azon belül pedig a Vörösszem korrekció pontot.

A beépített vaku fényerejét a Funkció menüből szabályozhatjuk. Az egyszerűbb felvételi módokban csak három fokozatú beállításra van módunk, de a kreatív, manuális módok +/- 2 fényérték közötti beállítást is lehetővé tesznek, legfeljebb 1/3 fényérték lépésekben. Szélsőséges fényviszonyok között használhatunk biztonsági fényerő beállítást (Safety FE) is, amely a vakuvillanáshoz hangolja a rekesz és záridő értékeket.

Sajnos a ceruzaakkuk hátránya ismét előjön a vakutöltési időknél. Átlagosan kb. 5 másodpercre van szükség a vaku következő villanásáig, de teljes energiájú kisütésnél a várakozási idő meghaladhatja a 15 másodpercet.

A készülékhez nem csatlakoztatható külső vaku.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A PowerShot A650 IS markolatának tetején találjuk azt a gumifedelet, amelyet kihajtva előtűnnek a gép külső csatlakozói. Ezek sorban a következők: audio/video kimenet, USB 2.0 Hi-speed (mini-B) aljzat, és hálózati táp csatlakozó. A csomag része egy RCA végű audio/video, és egy USB kábel. A hálózati táp külön vásárolható meg.

A készülék energiaigényét 4 db AA méretű alkáli elemmel, vagy NiMH ceruzaakkumulátorral elégíthetjük ki. Az előbbiből egy garnitúra jár az A650 IS-hez, az akkumulátorokat viszont külön szerezhetjük be. Vásárolhatunk gyári NiMH ceruzaakkumulátorokat is (NB-3AH), amelyekkel kb. 500 kép készülhet bekapcsolt LCD mellett. A kijelzőt kikapcsolva akár 1400 képre elegendő energiánk is lehet. Hagyományos alkáli elemekkel már csak 280 képre számíthatunk, de ha itt sem használjuk a kijelzőt, kb. 1000 fotót készíthetünk. Legalábbis a CIPA előírásin alapuló gyári mérések szerint. A saját életszerű méréseink során egy garnitúra, 2000 mAh kapacitású, Sanyo Eneloop akkumulátort használtunk, állandóan bekapcsolt LCD és kb. 10%-os vakuhasználat mellett. A akkukat 350 kép után kellett újra töltenünk.

A fényképezőgéphez egy 32 MB-os kapacitású SD (Secure Digital) memóriakártya jár. A Secure Digital formátum mellett SDHC (Secure Digital High Capacity) és MMC (MultiMedia Crd) formátumú memóriákat használhatunk a géphez. A PowerShot A650 IS dobozában egy 32 MB-os SD kártyát találunk.