Kipróbáltuk: Canon PowerShot A650 IS teszt

0

Mért értékek

Kezdeném a negatívumokkal. A PowerShot A650 IS kép-kép ideje meglehetősen komótos, kb. 3 mp és ebbe nem számít bele az autófókusz ideje, mivel kézi élességállítással mértük. Nem vészes, de az amúgy gyors működési időből kitűnik ez a megtorpanás. Kicsit lassú a visszajátszott képek lapozása, majdnem 1 mp, amit a nagy fájlméret mellett a lapozó animációnak is köszönhetünk. Nem ártott volna, ha ez kikapcsolható. Ez a két dolog azonban eltörpül a lassú vakutöltési idő mellett, amiről már korábban szó esett. Teljes vakukisütés után 16 mp-et kell várnunk a következő expozícióra.

A jó hír az, hogy a gép a fentieket leszámítva gyors. Az objektív teleszkópos, tehát bekapcsolás után még a kitolására is várnunk kell, de ez nem tart sokkal tovább 1 mp-nél, ahogy a bekapcsolás utáni visszajátszás sem. Ha lassúnak találjuk a képlapozást a jobb-bal nyílgomb folyamatos nyomvatartásával gyorslapozás módba válthatunk, amelynél már 0,16 másodpercenként váltakoznak a fotók.

A kompakt gépek egyik gyenge pontja az automata élességállítás gyorsasága. Szerencsére akadnak ezen a téren kivételek. A Canon PowerShot A650 IS is részben ezek közé tartozik. Nagylátószögnél átlagban 0,3-0,5 mp-re van szüksége a rendszernek, hogy megtalálja az élességet és sötétben, segédfénnyel is 1 mp alatt maradt a sebesség, ami nagyon gyorsnak mondható. Tele állásban már inkább az átlaghoz közelítenek a mért értékek. A fókusz átlagban 0,6-1 mp közötti időket „futott”. Közel hasonló volt a helyzet a makró módban mért sebességeknél is. Itt a fényviszonyoktól függően 0,5-1,2 mp-es késedelemre kell számítanunk.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (AF)
2,5 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1,2 mp
Bekapcsolástól a kép megjelenéséig eltelt idő lejátszáskor 1,1 mp
Képváltás max. sebessége lejátszáskor (12 Mpx) 0,8 kép/mp
gyorslapozás 6,25 kép/mp
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje 0,3-0,5 mp
max. 0,8 mp (AF segédfénnyel)
0,6-1,0 mp
max. 1,2 mp (AF segédfénnyel)
0,5-1,2 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 2,97 mp
Kép elmentése (12 mpx, Superfine JPEG) ~0,6 mp (SanDisk 4 GB Extreme III SDHC)
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 5 mp (max. 16 mp)
Vaku távolsága optikai tengelytől 4 cm
Normál
Sorozat sebessége 1,06 kép/mp
Superfine Fine
Normal
JPEG kép minősége 99% 94% 80%
nagylátószög tele
Torzítás 1%
hordótorzítás
0,4%
párnatorzítás
Vignettálás (zárójelben a rekeszelt érték) 10,3 % (4,6) 2,8 % (2,8)
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 27 mm@f=35 mm ekv.; 1 cm távolság a frontlencsétől
148 pixel/mm