Kipróbáltuk: Canon PowerShot A650 IS teszt

0

Optika I.

Optikai jellemzők

Egészséges zoomátfogású objektívet kapott a Canon PowerShot A650 IS. A kisfilmes értéken 35-210 mm közötti tartomány a fotós helyzetek jó részében kihasználható. A 35 mm-es nagylátószög persze csak átlagosnak mondható, de a kép közepén nagyon jó felbontást kapunk, amellett, hogy a 12 megapixeles képméret miatt jobban látszik a feldolgozó szoftver munkája is. Az élek az erős kontrasztkülönbségű részek találkozásánál elég erősen „kihúzottak”. A 210 mm-es tele vég jó nagyítást biztosít viszonylag távolabb lévő témáknál is. A kontraszt itt már alacsonyabb és az objektív felbontóképessége kisebb, de jó fényben itt is kellő részletességet kapunk.

A bátrabbak kipróbálhatják a digitális telekonvertert is, de ez lényegében csak egy állandó digitális zoom, amely minden állásban 1,5, vagy 2x mértékben felszorozza a nagyítást. Plusz részleteket nem ad képhez. Szintúgy a Safety Zoom nevű képkivágás, amely alacsonyabb képméretet választva is megtartja a 12 megapixeles képnél elérhető nagyítást.

Kromatikus aberráció

A Canon PowerShot A650 IS nagylátószögénél átlagos kromatikus aberrációra számíthatunk. Nyitott rekesznél a lila-zöld csíkok jelenléte elég nyilvánvaló, de enyhe rekeszeléssel már elfogadható mértékűre csökkenthető. Tesztképein jól látható, hogy F5 rekesz környékén már nem zavaró mértékű a színhiba jelenléte. Belső alufóliás tesztjeinken a legextrémebb előfordulása látható. A komoly kontrasztkülönbség jól megdolgozza az objektívet, de itt is szembetűnő, hogy a szűkebb rekeszértéknél kisebb mértékű színi aberrációval találkozhatunk.

Tele állásban jól vizsgázik a gép, már ami ezt a területet illeti. A kromatikus aberráció még a durva kontrasztviszonyok között sem erős (de jelen van), rekeszeléssel pedig szinte teljesen eltüntethető. Egy átlagos, 10 x 15 cm-es papírnyomaton nem látszik majd a teleobjektív színhibája. A terepen készült tesztképeinken nem is igazán vesszük majd észre.

Kromatikus aberrációk

F2,8; 35 mm ekv.

F8; 35 mm ekv.

F4,8; 210 mm ekv.

F8; 210 mm ekv.

F5,0; 35 mm ekv.

F5,0; 137 mm ekv.

Zoom

Az alábbi képek az objektív nagylátószögű (35 mm ekvivalens) és tele állásában (210 mm ekv.) készültek. A táblázat alsó sora a maximális (4x) digitális zoom hatását mutatja.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=35 mm ekv. (1x)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=210 mm ekv. (6x)

teljes kép

kivágott képrészlet
6x-os optikai és 4x-es digitális zoom