Kipróbáltuk: Canon PowerShot A650 IS teszt

0

Optika II.

Optikai stabilizátor

A készülék optikai stabilizátorát a Felvétel menüben szabályozhatjuk, vagy kapcsolhatjuk ki.

A képstabilizátor az alábbi módokban használható (a kikapcsolt állás mellett):

  • Folyamatos: állandó stabilizáció, amely a képek komponálásakor is működik, így nagyobb zoomnál is remegésmentes képet kapunk a kijelzőre. Kevésbé hatásos, mint a következő mód.
  • Exponáláskor: A stabilizátor csak az exponálás idejére aktiválódik. A kijelzőn még nem látjuk hatását. Ez a mód adja a legjobb stabilizációt és kevésbé energiaigényes, mint a folyamatos állás.
  • Követő: vízszintesen elmozduló témák esetén (pl. autóverseny) ideális. Csak a függőleges irányú bemozdulásokat küszöböli ki, így kiváló „svenkelt” fotók készíthetők.

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

Az úgynevezett reciprok-szabály értelmében a PowerShot A650 IS ekvivalens 210 mm-es tele állásához kb. 1/210 mp az ajánlott záridő érték, ha kézből szeretnénk bemozdulás mentes fényképet készíteni. A gépen 1/250 mp a hozzá legközelebb eső záridő. Ha fénymérőnk ennyit mér, nincs szükségünk stabilizátorra, ha hosszabbat már ajánlott valami letámasztás, állvány, vagy stabilizátor. Méréseink szerint az A650 IS optikai stabilizátora kb. 1,5-2 fényértékkel tolja ki ezt az időt, azaz tele végállásban 1/250 mp helyett 1/60 mp-el is próbálkozhatunk, de méréseinknél még 1/13 mp-nél is sikerült egy-két éles képet gyártani. A stabilizátor hatásfoka itt azonban már alacsony.

stabilizátor nélkül (1/40 mp záridővel)

stabilizátorral (1/40 mp záridővel)

Geometriai torzítás

Nagylátószögnél teljesen átlagos, 1% körüli eredményt mutatott a PowerShot A650 IS. Mindennapos használatnál nem túl szembetűnő torzítás, de szigorú geometriai formáknál, például épületfotózásnál, már látható lehet az élek enyhe görbülete. A zoom növelésével a hordótorzítás eltűnik, majd a tele végen átadja helyét egy kb. 0,4%-os párnatorzításnak.

Torzítások a gyujtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=35 mm ekv.) hordótorzítás: ~1%

tele állásban (f=210 mm ekv.) párnatorzítás: ~0,4%

Közelfényképezés, makró

Ismét ezek a nagy számok! Vagyis kicsik. Ez a készülék is a jól csengő 1 cm-es makro közelponttal csábít, ami valóban kiváló nagyítást ad. A befogható legkisebb terület 27 mm széles. A kép további tulajdonságai pedig leolvashatók alant, a bal oldali képről. Ahogy látható, a kitűnő nagyítás mellett számolnunk kell a több mint 3%-os geometriai torzítással, a felbontás sarkok felé való rohamos romlásával és a kromatikus aberrációval is. Na meg persze azzal a problémával, hogyan világítunk be egy közvetlenül a frontlencse takarásában lévő apró tárgyat – az élőlényt már nem is említem, mert az egészségesebbje nem jön ilyen közel egy fényképezőgéphez.

Kipróbáltuk a tele végállás makronagyítását is. Ez esetben 10 cm körüli területet foghatunk be, a tele átlagos geometriai torzítása mellett (0,4%).

Makró képességek

nagylátószögnél, 1 cm-ről (f=35 mm ekv.) legkisebb szélesség:
27 mm; hordótorzítás: ~3,1%

tele állásban, (f=210 mm ekv.) legkisebb
szélesség: 104 mm; hordótorzítás: ~0,4%

Vignettálás

A PowerShot A650 IS peremsötétedése nagylátószögnél, átlagosan kb. 1/3 fényérték, vagyis 10,3% körüli. Ez nagyon hasonló a korábban példaként hozott S5 IS-nél mért értékhez. A rekesz szűkítésével csökkenthetjük a képsarkok sötétedését, ennél a gépnél egészen 4,6%-ig, ami már alig észrevehető mértékű.

Tele állásban az A650 IS jobb eredményt mutat, mint az ultrazoomos gépek általában. A 2,8%-os érték persze a kisebb zoomátfogásnak is köszönhető. Ez nyitott rekesznél mindenképpen jónak számít, szűk rekesznél pedig érdekes módon ugyanolyan mértékű marad.

Peremsötétedés

F2,8; 35 mm
peremsötétedés: 10,3%

F8; 35 mm
peremsötétedés: 4,6%

F4,8; 210mm
peremsötétedés: 2,8%

F8; 210mm
peremsötétedés: 2,8%