Kipróbáltuk: Nikon D90 teszt

0

Kezelőszervek

Aki az elődről szeretne átnyergelni Nikon D90-re, annak nem kell új kezelési struktúrát betanulnia. Nagyjából mindent ott talál, mint a D80-ban, egy-két eltéréssel. Néhány friss gombot kapunk, melyekről már esett szó a kezelés viszont hagyományos Nikon. Két fő vezérlőtárcsát találunk a gépen, plusz minden fontosabb funkció számára egy-egy beállítógombot. A gombot lenyomva majd a megfelelő tárcsát elfordítva módosíthatunk a beállításokon. A kezelőszervek részben személyre szabhatók, hiszen két gombhoz is egyedi funkciók rendelhetők. A Nikon D90 kezelőszervei:

Fent

(1) Módválasztó tárcsa:
– Auto: teljesen automata üzemmód, melynél kizárólag néhány funkció, így a képminőség, az érzékenység, az autofókusz-, vaku-, és
expozíciós mód, a fénymérés, fehéregyensúly és vaku fényerő szabályozható. Minden más beállítást a gép automatikusan végez.
– P mód: programautomatika. Az alap expozíciós beállítások (rekeszérték és záridő) ez esetben is a gép hatáskörébe tartoznak, de minden mást a fotós állíthat. A gép által beállított értékek az úgynevezett Program-shift funkcióval együttesen eltolhatók és használhatunk expozíció korrekciót is, +/-5 fényérték között, 1/3 lépésekben.
– S mód: záridő előválasztás.
A felhasználó választhatja meg a kívánt záridőt, majd a fénymérés alapján a gép ehhez rendel egy rekeszértéket a következők közül: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2;
1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8;
1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100;
1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800;
1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/4000. Használhatunk mellette expozíció korrekciót is.
– A mód: rekesz
előválasztás. Az előzőhöz hasonló üzemmód, melyben a a felhasználó a rekeszértéket választhatja meg (alapvetően az elérni kívánt mélységélesség alapján), majd a készülék ehhez rendel egy megfelelő záridőpárt. A beállítható rekeszértékek a gépre csatlakoztatott objektívtől függnek, de elméletben F1,0-99 között állíthatók. Az expozíció korrekció ebben az üzemmódban is elérhető.

– M mód:
teljesen manuális üzemmód. Az expozíciós beállítások és a gép egyéb funkciói is kézzel állíthatók. Értelemszerűen expozíció korrekcióra itt nincs szükség, de a használható záridők fentebb felsorolt tartománya BULB beállítással bővül, amely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót. A BULB mód kiváltható távkioldó használatával is.


– Éjszakai portré: gyenge fénynél, vakuval készült portrékhoz

– Sport: gyors mozgások fotózása, folyamatos autofókusszal
– Közeli: a makró és közelfényképezés motívumprogramja

-Tájkép: motívumprogram tájfotó készítéshez

– Portré mód: motívumprogram portré fényképezéshez

– Vakutiltás: még gyenge fénynél sem használ vakut

(2)
Vakupapucs: külső i-TTL, vagy középpontos érintkezős vakukhoz

(3) Státusz
LCD: a legfontosabb felvételi adatok olvashatók le róla. Háttérvilágítása a főkapcsoló harmadik pozíciójában érhető el.

(4) Főkapcsoló: a gép ki és bekapcsolására és a státusz LCD háttérvilágításának aktiválására és az infó kijelzés aktiválására használható.

(5) Exponáló gomb: félig lenyomott állapotban a fénymérést és az automata élességállítást aktiválja. Teljesen lenyomva a gép megkezdi az expozíciót.

(6)
Fénymérés gomb: nyomvatartva és a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva
változtatható a fénymérés módja. 3D színes mátrix II, középre
súlyozott és szpot.

Lejátszás módban a memóriakártya formázása a feladata.
(7) Expozíció korrekció gomb: folyamatosan nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva +/- 5 Fé
között (1/3 Fé lépésenként) felülbírálhatók a mért expozíciós értékek

(8)
Meghajtási mód gomb: egyképes, lassú sorozat, gyors sorozat, önkioldó, távvezérlő és kombinált távvezérlő+önkioldó mód választható

(9) AF gomb: az automata élességállítás üzemmódjainak kiválasztásához. Egyszeri (AF-S), folyamatos (AF-C) és automata (AF-A) mód között válthatunk.

Hátul

(1) Hátsó vezérlőtárcsa: bármely funkciógomb (pl. fénymérés, ISO, WB) nyomvatartásával,
majd a tárcsa elfordításával megváltoztatható az adott funkció
beállítása.
Lejátszás módban a képek közti lapozásra szolgál.
(2) AE-L/AF-L gomb: a gombot lenyomva rögzíthetők az előzőleg mért expozíciós értékek és/vagy az autofókusz. De nem csak ezekre a feladatokra, de az AF indítására, vagy például a vaku fénymérés adatainak rögzítésére is használhatjuk, ha a Custom menüben beállítjuk a kívánt funkciót.

(3) Liveview gomb: segítségével kapcsolható be az élőkép szolgáltatás. A menü, vagy a lejátszás mód aktiválásával, illetve az expozíció elindításával automatikusan kiléphetünk ebből a módból.
(4) Négyirányú
vezérlőgomb: menüben az opciók közti navigálás a feladata.
Felvételi üzemmódban az autófókusz mezők között válthatunk vele.
Lejátszásnál a fotók lapozására használható (jobb-bal irány), illetve a fel-le irányokkal válthatunk a megjelenített fotó információs képernyői között. A négy irány segítségével görgethetjük a kinagyított fotó képernyőn megjelenő részletét is.

(5)OK: ha beállítottunk egy opciót a menüben, ezzel a gombbal aktiválhatjuk.
(6) Négyirányú gomb zároló kapcsolója:
a felette lévő vezérlőgomb zárolására (L) alkalmas gomb. Alsó
állásban a négyirányú vezérgombbal válthatók az AF mezők, L-állásban viszont ezt a funkciók kiiktathatjuk és csak navigációra használható a gomb.

(7) INFO gomb: az LCD kijelzőn is nyomon követhetők a státusz LCD adatai. Újra lenyomva egy gyorsmenübe jutunk, ahol néhány fontos beállítás változtatható meg.
(8)Törlés gomb: lejátszás módban az adott kép törlését végezhetjük
vele. A fénymérés gombbal együtt lenyomva a kártyaformázás menübe kerülünk.

(9) Lejátszás: e gombbal a hátsó kijelzőn (vagy az A/V, komponens HD kimenetek segítségével televízión) jeleníthetők meg a memóriában tárolt fotók. Újra lenyomva, vagy például az exponáló gombot félig nyomva visszakerülünk felvételi üzemmódba.

(10)MENU: A menü aktiválására használható gomb. A menüből bármelyik funkciógomb, vagy az exponáló gomb lenyomásával kiléphetünk.

(11)Fehéregyensúly, infó és képzár: felvételi üzemmódban a fehéregyensúly
beállításait válthatjuk a gombot nyomvatartva és a hátsó tárcsát
elfordítva. Az elülső tárcsával pedig a beállított fehéregyensúly módot
finomhangolhatjuk +/- 3 érték között.
Lejátszás módban szöveges segítséget kérhetünk az adott menüpont mellé, illetve a megjelenített kép törlés elleni védelmét végezhetjük vele.

képek nagyítása

(12) ISO és kicsinyítés: Felvétel módban a gomb
nyomvatartásával, majd a hátsó tárcsa elfordításával beállítható az
érzékenység.
Lejátszás módban kicsinyíthető nézőképes képernyőkre, vagy dátum szerinti (naptár nézet) fotó csoportosításra válthatunk. A képernyőn kinagyított fotó kicsinyítése is ezzel a gombbal végezhető.

(13) Képminőség és
nagyítás: Felvételi üzemmódban nyomvatartásával és a hátsó tárcsa
tekerésével állítható a képminőség és a fájlformátum, az elülső
tárcsával pedig a képméret.
Lejátszás módban az LCD-n megjelenített fotó részleteibe nagyíthatunk a segítségével.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa: egy funkciógomb nyomvatartásával,
majd a tárcsa elfordításával megváltoztatható az adott funkció
beállítása.

(2) Segédfénylámpa: gyenge fénynél az
automata élességállítást támogató fényforrás , néhány méteres hatótávval.
Ugyanez a fényforrás látja el a vörösszem csökkentő üzemmód pupilla-szűkítő szerepét is.
Önkioldó módban a lámpa felvillanásai jelzik a hátralévő és eltelt másodperceket.


(3) FUNC gomb: a Custom menüben különböző egyedi funkciókat rendelhetünk ehhez a gombhoz, melyek az alábbiak lehetnek: segédrács megjelenítése, AF-mező mód kiválasztása, középső fókuszpont választása, FV rögzítés, vaku kikapcsolás, mátrix fénymérés, középre súlyozott fénymérés, szpot fénymérés, a My Memu legfelső opciójára ugrás, RAW formátum aktiválása.

(4) DOF gomb: mélységélesség ellenőrző gomb. Segítségével beugraszthatók a blende lamellák, így a keresőben ellenőrizhető a mélységélességi tartomány.


(5)Vaku gomb: a beépített villanó felnyitására használható. Ezután folyamatosan nyomva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva módosítható a vaku teljesítménye (-3 – +1 Fé között), ugyanez a gomb az elülső vezérlőtárcsával a vakumódokat változtatja.

(6)BKT gomb: a menüben előzőleg beállított expozíció-, vaku, fehéregyensúly, vagy ADL (aktív dinamika kompenzáció) sorozat lépésköze állítható be a gomb nyomvatartásával és az elülső vezérlőtárcsa elfordításával. A hátsó tárcsával a
sorozat képszáma állítható.


(7)
Objektív zár kioldó: a gombot nyomva tartva, majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az optika csatlakoztatásánál nincs szükség a gombra.

(8) Fókuszmód váltó kapcsoló: Az
automata (AF) és kézi (MF) élességállítás között válthatunk.