Kipróbáltuk: Nikon D90 teszt

0

Felépítés II.

LCD és kereső

A Nikon D90 megkapta a jelenleg használatos legjobb felbontású LCD kijelzőt, ami egy igen határozott előrelépés a korábbi modellhez képest. A TFT LCD monitor kb. 920 000 képpont (VGA) felbontású és méretben is túltesz a régi változaton, hiszen 3” képátlót kapott. Méréseink szerint maga a monitor némileg nagyobb mint 3”, vagyis 7,6, de hasznos látható területének képátlója pontosan ennyi. Az LCD nem csak méretben és felbontásban, de ebből adódóan a látható képminőségében is többszörösen felülmúlja az elődöt. A kép dinamikája kiváló, a világos területek kevésbé égnek be, a sötétek részletei pedig jól láthatók és a színek, színátmenetek is gazdagabbak, valósághűbbek.

A kijelző laposabb szögből és napsütésben is viszonylag jól látható. Betekintési szöge 170 fok, lefedettsége pedig 100%, tehát a teljes képkivágás látható rajta, ha élőkép módban használjuk. Világossága +/-3 fokozatban szabályozható a Setup menüben, illetve Liveview módban a lejátszás gomb lenyomása után.

A gép tetején egy folyadékkristályos státusz LCD található, melyen a legfontosabb felvételi információk kísérhetők figyelemmel. Sötétben a bekapcsoló gyűrű harmadik állásával kapcsolható be a kijelző háttérvilágítása. A kapcsoló elengedése után kb. 6 mp-en belül kikapcsol a háttérvilágítás. A felvételi státusz adatok a TFT LCD kijelzőn is megtekinthetők, ha lenyomjuk az INFO gombot. A menüben előtte beállítható, hogy a kijelzés háttere világos, vagy sötét legyen. Az INFO gombot lenyomva egy teljesen új menübe jutunk. A képernyő alsó sorában hat funkció ikonja jelenik meg, melyek a következők: hosszú expozíciós zajszűrés, nagy érzékenységű zajszűrés, aktív világosság korrekció (Active D-lighting), képfeldolgozási beállítások, funkció gomb feladata, AE-L/AF-L gomb feladata. Bármely ikont kiválasztva a neki megfelelő menübe léphetünk és módosíthatjuk beállításait.

A státusz LCD egyébként a következő adatok jelennek meg: akku állapota, záridő, színhőmérséklet, rekeszérték, meghajtási mód (egyképes, sorozat, önkioldó), vakumód, fénymérési mód, program-shift, vaku exp korrekció, fehéregyensúly sorozat ikon, expozíció korrekció, többszörös expozíció ikon, képminőség, képméret, aktív AF mező, AF-mód, GPS ikon, fekete-fehér üzemmód ikon, érzékenység, hangjelzés, fehéregyensúly program.

A pentaprizmás optikai kereső vízszintesen és függőlegesen is 96%-os lefedettséget biztosít, ami leheletnyivel jobb, mint az előd 95%-os értéke. Nagyítása maradt 0,94x-os, betekintési távolsága pedig 19,5 mm. Ha egy képzeletbeli 100%-os lefedettségű és 1x nagyítású kisfilmes keresőhöz mérnénk, annak kb. 60%át adná. A 23,7 fokos szög alatt látható képméret nagyjából akkora, mint egy 17”-es monitor 83 cm-ről nézve. A szemkagyló jobb oldalán találjuk a dioptria korrekciós tárcsát, mellyel -2,0 + +1,0 értékek között szabályozható a kereső élessége. A szemkagylót el is távolíthatjuk a helyéről és hosszabb expozícióknál a mellékelt kupakot húzhatjuk a betekintő nyílásra. A keresőn megjelenő AF mezők piros háttérvilágítása ki- és bekapcsolható a menüben. Úgyszintén aktiválhatunk 16 mezős, kompozíciós segédrácsot is a képmezőben.

A kereső alsó sorában láthatók a legfontosabb felvételi információk, melyek a következők: AF visszajelző lámpa, vaku teljesítmény ikon, AE-L ikon, záridő, rekeszérték, expozíció korrekció skála, akkuállapot, WB sorozat ikon, automata sorozat ikon, expozíció kompenzáció visszajelzése, hátralévő képek száma, expozíciós érték, vaku teljesítmény, felvételi üzemmód, érzékenység, színhőmérséklet, vaku készenlét ikon.

Live view (élőkép)

A teljesen új Liveview mód az eddig ilyen szolgáltatással felruházott Nikon vázaktól is egyszerűbb, egyben kényelmesebb lett. A váz hátulján egy külön gombbal (LV) kapcsolható be az LCD élőképe, mely természetesen a tükör felcsapásával jár, így az optikai kereső elsötétül. Ugyanezzel a gombbal kapcsolható ki a szolgáltatás, de megszakíthatjuk a menü, vagy lejátszás mód aktiválásával is.

LV és az AF-keretet mozgató iránygomb

Az élőképen megjelenő felvételi információk nagy része az alsó státuszsoron látható, akár csak az optikai keresőnél. Leolvasható itt a fénymérési mód, záridő, rekeszérték, érzékenység, és a hátralévő képek száma. Az INFO gomb lenyomásával további adatokat kapunk a képernyőre, újból használva pedig egy 16 szegmenses kompozíciós segédrács kapcsolható be. Bár élőkép módban minden fontosabb expozíciós beállítás szabályozható, az érzékenység beállítására nincs mód. Minden esetben ki kellett lépnem a Liveview módból átállítani az ISO értéket, majd visszalépni. A kijelzőn egyébként korrektül megjelenik a pontos érték, ebben az üzemmódban is.

A Liveview mód 3 -féle AF beállítással használható:

Arcfelismerő AF mód
 • Arcfelismerő: a Nikon DSLR-jeiben elsőként megjelenő üzemmód, amely legfeljebb 5 emberi arcot képes detektálni és ennek megfelelően beállítani az élességet.
 • Széles (Wide) mezős: főleg kézből történő fényképezéshez ajánlott, ahol a téma könnyebben elmozdul. Az iránygombokkal a teljes képmezőben, nagyon apró lépésekkel állítható be a fókuszmező. A kép bármely területére pontosan ráállhatunk.
 • Normál mezős: állványon való használathoz ajánlja a gyártó. Az AF mezőt jelző keret még kisebb, mint az előző módnál, így még több pozícióra állíthatjuk be a teljes képmezőn.

Élőkép módban minden esetben kontrasztérzékelős autofókuszt használ a gép. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy az eddig megszokott Nikon Liveview módoktól eltérően itt kevesebb a tükör csapkodás, mivel ehhez az AF rendszerhez nincs szükségünk ilyesmire. Hátránya viszont, hogy lassabb a fázis érzékelős- módszerhez képest. Ezt sajnos élőben is sikerült megtapasztalnunk, mivel az új 18-105mm-es kitobjektívvel 1,7-2,5 mp-es fókuszálási időket mértünk, de többnyire az utóbbihoz volt közelebb a sebesség. Ez még egy kompakt gépnél is lassúnak számít. Az élőképes AF rendszernek mindegy volt, hogy melyik üzemmódban és milyen fényviszonyok mellett próbáltuk. Minden esetben ezeket a lassú értékeket produkálta. Az élőkép módban működő AF-rendszer hangja az alábbi linken hallgatható meg.

Amennyiben kézi élességállítást szeretnénk használni, az LCD bal alsó sarkánál lévő nagyítás gombbal legfeljebb 6,7x képnagyítást állíthatunk be a kijelzőn. A képmező 5 lépésben nagyítható.

Élességállítás, fénymérés

A Nikon D90 ugyanazt a Multi-CAM 1000 élességállító rendszert kapta, mint a korábbi kiadású modell. A fázis érzékelős automata élességállítás 11 fókuszmezőn történik, melyeket „gyémánt alakzatban helyeztek el a képmezőben. A középső fókuszpont keresztszenzoros. Az AF rendszer -1 – +19 fényérték között működőképes (ISO100 érzékenységen), a sebessége azonban nagyban függ a csatlakoztatott objektívtől is. A D90-en az újabb AF-S motoros és a régebbi AF objektíveknél is használható az automata élességállítás, mivel a készülék beépített fókuszmeghajtással rendelkezik, ellentétben az olcsóbb Nikon DSLR gépekkel, ahol csak az objektívbe épített motorral kapunk autofókuszt.

A fókuszmezők alapján négyféle módot választhatunk a gép menüjében. Ezek közül három már a D80 is megtalálható volt:

 • Single point: egymezős mód. A négyirányú gomb segítségével a fotós választhatja ki a megfelelő fókuszpontot, a készülék pedig a pont „alá” komponált témára állít élességet. Az iránygombot az alatta lévő kapcsoló L-állásával zárolhatjuk, így nem működik az AF-mező kiválasztás.
 • Dynamic area: dinamikus csoport mód. Szintén a fotós választ egy fókuszmezőt, de a gép a téma elmozdulása esetén a szomszédos mezőket is figyelembe veszi. Sport témamódnál alapból ezt használja a gép.
 • Auto-area: automata mód. Teljesen a fényképezőgépre bízzuk a megfelelő fókuszpont kiválasztását.
 • 3D-tracking: 3D mozgáskövető AF mód. Új szolgáltatás a D90-ben, amit a nagyobb modellektől vett át. A fókuszmezőt szabadon választjuk ki, majd az ott befogott téma elmozdulása esetén, vagy a kép átkomponálásakor a gép végigköveti a témát a 11 pont bármelyikén.

A középső fókuszmező normál és széles üzemmódban használható. Az előbbit statikus, míg az utóbbit mozgó fotótémák esetén javasolt használni.

A működési módok között a gépváz tetején elhelyezett AF gombbal válthatunk: • AF-S: egyszeri automata
  élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásával vagy az AF-L gombbal aktiválható és a beállított távolságon marad.
 • AF-C: folyamatos automata
  élességállítás, amely a gomb nyomvatartásának idején a kép átkomponálásával folyamatosan változik.
 • AF-A: a fényképezőgép a helyzetnek megfelelően dönt a fenti két mód használata között.

Az AF rendszer munkáját gyengébb megvilágításnál a markolat és a csatlakozó bajonett között található segédfény lámpa támogatja. A lámpa működése letiltható. Teljesítménye 0,5-3 méter között biztosít elegendő megvilágítást. A beállított fókusz rögzítése az AF-L/AE-L gombbal lehetséges, amit akár az autofókusz rendszer aktiválására is beprogramozhatunk.

A Nikon D90-et használhatjuk kézi élességállítással is, ha a váz bal alján AF állásból MF-be kapcsolunk. Ezután az objektív fókuszgyűrűjére a keresőre és szemünkre kell hagyatkoznunk.

A fénymérési rendszer is csak érintőlegesen változott a D80–nal összehasonlítva. A prizmaházban található, 420 pixeles RGB érzékelő felelős a pontos működéséért és három üzemmódban használható:: • 3D színes mátrix II: a fénymérési rendszer a teljes képmezőt figyelembe veszi. A legtöbb szituációhoz ez a beállítás ajánlott.
 • Középre-súlyozott: A rendszer a teljes képmezőt figyeli, de nagyobb súllyal értékeli a kép közepét. A középrész méretét a menüben befolyásolhatjuk (6, 8 vagy 10 mm-es képkör lehet). Főleg portré fényképezésnél alkalmazzák.
 • Szpot: csak a képmező 2%-os közepét (3,5mm-es területet) veszi alapul. Ez talán az egyetlen különbség az elődhöz képest, mivel ott 2,5%-volt a publikált érték. Ez a beállítás kisebb tárgyak fotózásához ajánlott, ahol a tárgy és a háttér eltérő világosságú.

Az első két üzemmódban 0-20 fényérték közötti megvilágításnál működőképes a fénymérés, míg szpot beállításnál 2-20 Fé tartományban használhatjuk. A Nikon D90 automatikusan beállított expozíciós értékei +/-5 Fé tartományon belül felülbírálhatók az expozíció korrekció segítségével. A korrekció lépésköze 1/3, vagy 1/2 Fé.

Vaku

A Nikon D90 beépített vakuját a bal oldalán található gombbal nyithatjuk fel. Ez egyben a vaku bekapcsolt állása is. A gomb elektronikus kioldású, így a készülék kikapcsolt állapotában nem nyitható a fényforrás. A villanó nyitott állapotban kb. 8,5 centivel magasodik az optika középtengelye fölé. Az említett gomb szolgál a vakuteljesítmény, valamint a villanó üzemmódjainak beállítására is, attól függően, hogy nyomva tartása közben az elülső, vagy a hátsó vezérlőtárcsát fordítjuk el. A vaku üzemmódjai: automata, automata + vörösszem csökkentő, derítő (mindig villan), vörösszem csökkentő, lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem csökkentő, szinkron hátsó redőnyre. Kikapcsolni a vaku lecsukásával tudjuk.

A beépített villanó automata módban 12, kézi beállításnál 13-as kulcsszámú (ISO100). Teljesítménye -3 – +1 Fé között szabályozható 1/3 és 1/2 lépésközökkel.

A menüben meghatározhatjuk, hogy vakuzásnál milyen záridőt használjon a gép. Ennek értéke 1/60 és 30 mp között állítható. A vaku legrövidebb szinkronideje 1/200 mp. Ettől csak FP módot, vagyis nagy sebességű szinkront támogató külső vaku csatlakoztatásával térhetünk el. Ilyen egység esetén akár az 1/4000 mp záridő is használható.

A beépített vaku méréseink szerint meglehetősen gyorsan feltölt. Általában 0,7 mp után már kész az újabb villanásra és teljes kisütésnél sem kellett 3,3 mp-nél tovább várnunk.

A villanó többféle üzemmódban használható. Ezek közül a TTL (i-TTL) mód számít alap beállításnak. Választhatunk manuális teljesítmény szabályozást is, ahol 1/1 (teljes kisütés) és 1/128 leosztás között váltogathatunk, 1/3 lépésenként. A Repeating, vagyis stroboszkóp villanás a vaku teljes töltését kihasználva gyors villanás sorozatot indukál. Ennél az üzemmódnál beállítható a kimeneti teljesítmény (1/128-1/4), a villanások száma (1-15), valamint a sebességük (1-50 Hz). A vaku kétségkívül egyik leghasznosabb üzemmódja a Commander beállítás, melynél külső vakuegységeket vezérelhetünk vezeték nélkül. Itt beállítható a vezérlő egység (beépített vaku) üzemmódja, amely TTL, Manuális, vagy automata rekeszbeállítás (AA) lehet. A külső villanók két csoportban (A-B) használhatók, melyeknél szintén meghatározhatók az említett működési módok és a teljesítményük is csoportonként állítható. Végül beállíthatjuk a kommunikációs csatornát, a rendelkezésre álló négyből.

A Nikon D90-en elhelyezett vakupapucson külső i-TTL rendszervakukat, vagy egyszerű középpontos érintkezőjű villanókat használhatunk. Sajnos a gépen nem található szinkroncsatlakozó, így a vezetékes csatlakozás (pl. stúdióvakukkal) csak külön adapterrel oldható meg.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A Nikon D90 csatlakozói a fényképezőgép bal oldalára kerültek. Egy nagyobb gumilap mögött találhatók a gyakrabban használt csatlakozóportok, így a hálózati tápegység bemenete, az USB 2.0 Hi-spedd csatlakozóhely, az új HDMI aljzat, valamint a hagyományos TV-khez kapcsolható A/V (audio/video) csatlakozó. Utóbbi PAL vagy NTSC szabványt támogat. Ezek közül USB és audio/videó kábelt kapunk a géphez, a másik kettőt külön vásárolhatjuk meg. A HDMI kimenet Auto (a fogadó készülék felbontásától függ), 480p, 576p, 720p, valamint 1080i kimeneti felbontással használható. Ezt előzőleg a menüben állíthatjuk be.

A nagy csatlakozófedél alatt egy kisebb kihajtható gumifület találunk, amelyhez a szintén opcionálisan beszerezhető GPS adapter csatlakoztatható.

Alaptartozék viszont a korábbi modellhez és a nagyobb készülékekhez is mellékelt EN-EL3e típusszámú lítium-ion akkumulátor. Az áramforrás 7,4 V-os és 1500 mAh kapacitású. Szintén jár mellé egy hálózati töltő, amellyel kb. 2 és negyed óra alatt tölthető fel teljesen az akkumulátor. Egy töltéssel hozzávetőlegesen 850 felvétel készíthető a CIPA sztenderdje alapján. A Nikon házi mérései szerint 4200 fotó kattintható egy feltöltéssel, ami nyilván nem átlagos körülmények között készült, mert tesztünk során is inkább a 850 kép környékén járt az eredmény. Az élőkép mód és a videofelvétel elég sokat fogyasztanak, így ezek rendszeres használatával a 850 felvétel is álomhatár marad.
Az akku a markolat alján lévő foglalatba helyezhető. Kapacitása folyamatosan látható a keresőben és a státusz kijelzőn, de a menüben részletes állapotjelzést is találunk, ahol százalékos értékben olvasható le a hátralévő kapacitás, az eddig készült képek száma és az akku állapota (életciklusa).

A D90-hez külön beszerezhető portrémarkolat is. Amely amellett, hogy kényelmesebb és biztosabb fogást ad a gépnek, több áramforrás használatát is lehetővé teszi. A markolatban akár két EN-EL3e akkumulátor is használható, dupla teljesítményt biztosítva a gépnek, de vásárolhatunk hozzá 6 db AA alkáli, Ni-MH, lítium, vagy nikkel-magnézium elemet/akkut is.

A Nikon belépő szintű gépeiben már kizárólag SD kártyafoglalatot találunk. Ebből a szempontból ide tartozik a D90, is, amely szintén a kisméretű memóriakártyát részesíti előnyben. A markolat bal oldalán lévő foglalatban SD/SDHC, valamint MMC, vagy MMCPlus memóriakártyák használhatók. A foglalat műanyag ajtaja egyszerűen hátratolható, majd rugós rögzítésének köszönhetően magától nyílik. A fényképezőgéphez nem jár memóriakártya.