Kipróbáltuk: Nikon D90 teszt

0

Képminőség II.

Általános képminőség

Az új Nikon a korábbi CMOS szenzorral szerelt gépekhez hasonló képi világot nyújt. A fotók kicsit lágyak, de még jó részlet visszaadásúak. A D90 JPEG képeinek minősége valahol a D80-ra jellemző, erőteljesebb JPEG feldolgozás és képeslapszerű színvilág és a D700 lágy, egészséges, sokkal több utófeldolgozást engedő képi hangulata között helyezkedik el. RAW feldolgozásnál ez a lágyság némi élesítéssel kiküszöbölhető – akinek erre van igénye. Ez azonban a zajszint emelkedésével jár együtt. A 12 megapixeles felbontás miatt már nem árt meggondolnunk, hogy nagyobb részletességet igénylő fotós témákhoz milyen „lencsét” teszünk fel, és azt milyen rekeszen használjuk.

JPEG képminőség

RAW képminőség

moiré megjelenése a videóban

Az elődnél kiemelt moiré jelenség itt nem jelentkezett a JPEG fotóknál, RAW-nál pedig a konverterünktől is függ. Nem úgy a videó fájlokat, ahol bizony zavaróan jelen lehet. Elég csak rápillantani a néhány oldallal ezelőtti vonatos mintavideóra.

A felvételi menü Picture Controll pontja alatt több fotószituációhoz találunk előre programozott képfeldolgozási beállításokat, melyek a következők:

A képfeldolgozási minták egyedileg át is alakíthatók és akár eredeti nevükön, akár újként menthetők. A Manage… pont alatt lehetőségünk van saját beállításaink kimentésére, vagy külső fájlok betöltésére. Át is nevezhetjük, vagy törölhetjük a meglévő sablonokat.

Színtelítettség

A Nikon D90 új szolgáltatása az Active D-lighting, melynek segítségével a nagy kontrasztkülönbségű területek világossága kiegyenlíthető. Ezt a funkciót a nagyobb fényképezőgépektől örökölte az új modell, de a gyártó néhány új beállítással is kiegészített, így ennél a készüléknél automata, alacsony, normál, magas és nagyon magas beállítási fokozatot találunk a kikapcsolt állás mellett.

A kontraszt kiegyenlítő D-lighting funkció a gép Retouch menüjében is megtalálható. Itt egyenként, utólag alkalmazhatjuk a fotókon, szintén változtatható erősséggel. Ugyanitt találhatók a D80-ban már megszokott szoftveres képszerkesztő szolgáltatások is, néhány újjal lehetőséggel kiegészítve. Ilyen a D60-ból átkerült, gépen belül RAW konverter, mellyel a tárolt RAW (NEF) fájlok már a kártyán átalakíthatók és menthetők JPEG formátumban. Részletes beállításai tesztünk Menürendszer oldalán olvashatók. Friss szolgáltatás az oldalirányban dőlő fényképek vízszintbe hozására szolgáló Straighten, a geometriai torzítást korrigáló Distortion Control, valamint a halszem hatást adó Fisheye. Ezekre nézzünk meg egy-egy példát:

Vízszintezés nélkül

Maximális vízszintezéssel (balra döntve)

Torzítás korrekció nélkül

Torzítás korrekcióval

Halszem hatás nélkül

Halszem hatással