Kipróbáltuk: Nikon Z 7II – teszt

0

Változások


Már a tükörreflexes érában is rendszeresen előfordult, hogy egy-egy sikeres modell néhány év múlva a típusnévben egy s betűvel jelezve megkapta a frissített, okosított ikertestvérét.

Így jelent meg a D70 után a D70s, a D300 után a D300s, de a profi szegmensben a D4-et is a D4s követte.
Ezek a frissített típusok kivétel nélkül az előddel megegyező felbontású szenzort használták (ritka esetekben optimalizáltak a szenzoron, de többnyire nem), néha gyorsabb képfeldolgozó processzor került a gépekbe, de legtöbbször a szolgáltatásokon csiszoltak.

Ez történt a Z 6II és Z 7II esetében is, így akár a régi jól bevált „s”-es jelöléssel is elláthatták volna őket, lehetett volna Z 6s és Z 7s is. A nomenklatúrát azonban úgy tűnik leváltották a tükör nélküliek esetében, így kaptuk a Z 6II és Z 7II gépeket, amelyek egyébként hardveresen nem sokat változtak.
A fizikai felépítést nagyjából három ponton módosították: egyrészt a képfeldolgozó processzornál, amely immár dupla processzoros, másrészt pedig a belső puffer memória méreténél, amit jelentősen megnöveltek, harmadrészt pedig a kártyafoglalatnál, ahol az XQD/CFexpress foglalat mellé egy SD (UHS-II) foglalat is került. Emellett nagyobb kapacitású akku jár az új modellekhez, illetve elérhető már exponáló gombbal és fókuszkarral rendelkező portrémarkolat is.
Külsőre a korábbi változatokkal teljesen megegyeznek így a cikkben az előd modellről készült fotóink láthatók (kivéve a kártyafoglalatról készült gyári fotót).

A változásokat ezúttal is egy táblázatban a legkényelmesebb áttekinteni.

A Nikon Z 7 és a Z 7II közötti főbb különbségek
Nikon Z 7 Nikon Z 7II
TIFF formátum támogatása van nincs
Képfeldolgozó processzor Expeed 6 dupla Expeed 6
Kártyafoglalat XQD/CFexpress XQD/CFexpress és
SD (UHS-II)
Fókuszrendszer 493 mezős, szenzorra integrált, fázis-különbség érzékeléses és kontraszt alapú
-2 Fé illetve -4 Fé érzékenység (kevés fényű AF) (f/2,0 objektívvel)
493 mezős, szenzorra integrált, fázis-különbség érzékeléses és kontraszt alapú
-3 Fé illetve -4 Fé érzékenység (kevés fényű AF) (f/2,0 objektívvel)
Arcfelismerés, szemfelismerés, állatfelismerés arc- és szemfelismerés,
csak teljes széles fókuszmódnál
arc-, szem- és állatfelismerés,
közepesen széles fókuszmódnál
is, videofelvétel során is
Arcérzékelés engedélyezése egyedi beállítások menüben fókuszmód beállításnál (pl. „i” gomb)
Sorozat sebesség max. 9 kép/mp (12 bites RAW)
max. 8 kép/mp (14 bites RAW)
max. 10 kép/mp (12 bites RAW)
max. 9 kép/mp (14 bites RAW)
Belső puffer 12 RAW kép 20 RAW kép (14 bit)
4k UltraHD 60 kép/mp felvételi lehetőség nincs van
N-log és HDR (HLG) videó mentése HDMI kimeneten csak N-log HDR (HLG) és N-log
Állandó kézi fókusz (Full-time MF) nincs van
Elektronikus első redőny kiválasztása csak kézi kézi vagy automatikus
Maximálisan beállítható expozíciós idő (záridő) 30 mp akár 900 mp
Objektív tárgytávolságának (fókuszpozíció) visszaállítása kikapcsolás után nincs igen, kérhető
Hotpixel, dead-/stuckpixel feltérképezés nincs igen, kérhető
Vázhoz adott akkumulátor EN-EL15b
(14 Wh)
EN-EL15c
(16Wh)
Nikon MB-N11 portrémarkolat kompatibilitás nem igen

Nézzük kicsit részletesebben.

Dupla memóriakártya foglalat

A dupla memóriakártya foglalat itt nem azt a célt szolgálja, mint általában a dupla SD foglalatos gépeknél, hogy nagyobb adatbiztonságot kapjunk, hiszen a CFexpress és XQD kártyák megbízhatósága elviekben magasabb a vezérlő nélküli SD kártyákénál, ugyanakkor tény, hogy ha mindkét kártyára mentünk, akkor megnő az adatbiztonság. A fő ok itt inkább az, hogy az általános felhasználásnál felesleges az ultragyors és nagyon drága CFexpress kártya, ráadásul sok fotós rendelkezik már több GB-nyi (adott esetben több száz GB-nyi) SD tárhellyel, így adja magát a kérdés: miért ne lehetne ezeket az új tükör nélküli gépekkel is használni. Az SD kártyák támogatását tehát a fotósok kérésének megfelelően építették a gépbe.
A gyártó UHS-II kompatibilitást említ, így a gyors SD kártyák is elvileg kihasználhatók. A valódi írási sebességről a cikkünk utolsó előtti oldalán, a mért értékeknél írunk.

Megnövelt fókusz érzékenység

A dupla képfeldolgozó processzor elvileg a hatékonyabb képzajszűrés révén gyengébb fényben (erősebb képzajjal) történő élességállítást is lehetővé tesz, amely az elődhöz képest egy egész fényértéknyi eltérést – azaz dupla érzékenységet – ad. A Z 7II esetében elérhető -3 Fé fókusz érzékenység megfelel olyan fényviszonyoknak, ahol ISO100 érzékenység mellett, f/2 fényerejű objektívvel 1,4 perces expozíció szükséges.

A kiterjesztett, alacsony fényű AF esetében azonban nincs változás, maradt a -4 Fé (ISO100, f/2, 1 perc, azaz nagyjából háromnegyed Hold által adott fény).

Állatfelismerés

Az új Nikon Z modellek nem csak emberi arcokat és szemet, de kisállatokat is képesek felismerni.
Ez a gyakorlatban macskát és kutyát jelent, esetleg ezekhez hasonló állatokat is (pl. tigris). Ha az állat viszonylag jól kitölti a képszélességet és a kamera felé néz, akkor ez esetben is van szemfelismerés és szemfókusz.
Mindez nem csak teljes széles AF módnál érhető el – mint az arcfelismerés a Nikon Z 7-nél–, hanem közepesen széles fókuszmezőnél is (kb. a képszélesség negyede).

Az arcfelismerés és szemfókusz működik videofelvétel során is.

Az arcérzékelést pedig immár nem csak az egyedi beállítások menüben eldugva, de a fókuszmező beállításoknál is aktiválhatjuk.

Állandó kézi fókusz

A funkció bekapcsolását követően a fókuszmód AF állásánál is van lehetőség a fókuszgyűrűvel kézzel élességet állítani (pl. beállítani a hozzávetőleges fókuszt egy kerítés mögül, hogy ne a kerítésre fókuszáljon a gép).

Továbbfejlesztett sorozat mód

A dupla processzornak köszönhetően nőtt a feldolgozási sebesség, amely lehetővé tette a szenzor képességeinek teljes kiaknázását. Így 12 bites RAW esetében 10 kép/mp, 14 bites RAW-nál pedig 9 kép/mp-re nőtt a maximális sebesség.
Megnövelték a belső puffert is, amely 20 darab 14 bites (vagy 28 darab 12 bites) RAW képnek ad elegendő helyet (vagyis minimum ilyen hosszú sorozat készíthető a fenti sebességgel, akkor is, ha lassú kártyát használunk).