Kipróbáltuk: Nikon Z 7II – teszt

0

AF, sorozat, videó

Fókusz

A fókuszmező mérete többféle is lehet, bár igazság szerint négyféle méret közül választhatunk (széles nagy, széles közepes, kis területű, tűfok méretű), ezen kívül több mezőt magába foglaló széles is választható (illetve folyamatos autofókusz módnál dinamikus, több mezős is).

A Z 7 (Z 7II) szenzorán nem kevesebb, mint 493 (függőleges élre érzékeny) fázis-különbség érzékelő fókuszterület található, amely a képmező 90%-át fedi le.

Ahogy azt már a Z 7-nél is tapasztaltuk, az élességállítás sebessége jó, noha láttunk már ennél gyorsabb élességállítást is, lassúnak semmiképpen sem neveznénk. Tény, hogy ez a gép is képes oda-vissza keresgélni, ha nincs megfelelő kontraszt a témán, vagy ha nagyon kevés a fény, de ilyen ritkán tapasztalható, többnyire tudja a váz, merre kell keresgéljen. A csupán vízszintes irányú fázis-különbség érzékelés miatt itt is leginkább a függőleges irányú kontrasztot is tartalmazó témánál hatékony ez a módszer, csak vízszintes élre nehezebben állít élességet a gép.

Más a helyzet, ha nem léptetőmotoros, hanem SWM motoros objektívet használunk adapteren keresztül. Az alábbi videóban a Nikkor AF-S 85mm f/1,4G objektív fókusz sebessége látható a Z 7 vázon az FTZ adapteren keresztül (az adapter még nem a kereskedelmi forgalmazásra kerülő végleges változatú volt):

Az automatikus élességállítás széles mezőn, közepesen széles mezőn, kis területen, illetve igen apró területen is vegezhető, előbbi kettőnél arcfelismerés és állatfelismerés is használható.
Az autofókusz érzékenységét a Nikon -3 Fé-ben adta meg (f/2 fényerejű objektívnél, azaz f/2,8 objektívvel -2 Fé), amely olyan megvilágításban történő fókuszálást jelent, ahol a helyes expozíciót ISO100 érzékenységnél és f/2 fényerőn 1 perc záridő adja. Low-light AF-et engedélyezve az érzékenység -4 Fé lehet (mint a Z 7-nél), ekkor azonban jóval lassabb, kb. csigalassúságú az élességállítás).

Lehetőség van a fókuszmező kiválasztására külön fekvő és külön portré állásban tartott gépnél.
Az érintésérzékeny LCD-nek köszönhetően a fókuszmező könnyedén áthelyezhető a kijelző megérintésével, arra azonban sajnos nincs lehetőség, hogy ha a gépet magunk elé emeljük és az elektronikus keresőt használjuk, akkor is válthassunk fókuszpontot az LCD végigsímításával. Ilyen esetben csak a joystick használható, ami viszont kissé lassú megoldás, ha nagy területen kell átmozgatnunk a fókuszpontot.

A Nikon Z 7II-nél (és a Z 6II-nél is) már nem csak emberi arcok érzékelésére, de kisállatok érzékelésére is van mód. Ez a gyakorlatban macskák és kutyák felismerését jelenti. Az állatfelismerő AF bemutatására három videót készítettünk még a Z6 II-vel, az elsőben a keresőben látható képet és a fókuszkeretet, szem AF működését mutatja, a másik kettő pedig magát a felvételt:

Gyenge megvilágításnál zöld színű AF segédfényt is aktiválhatunk, ami néhány méteres távolságig nyújt segítséget a fókuszrendszernek.

Kézi élességállításnál a fókuszmező alatti rész kb. 10×-es mértékben nagyítható ki, ami kiváló részleteket mutat ahhoz, hogy élességet állítsunk.

Bár nem a fókuszáláshoz tartozik, de érdemes azért megemlíteni, hogy teljes redőnyzár mellett elektronikus első redőny mód is elérhető, ahol az első redőny folyamatosan nyitott állapotú, ennek funkcióját a szenzor elektronikus zárja valósítja meg. Mivel az első redőnynek ilyenkor nem kell lefutnia, így jóval kisebb mechanikai sokk (rezgés) éri a vázat. Erről bővebben pár bekezedéssel lentebb írunk.

Sorozat

Sorozatból többféle sebesség is elérhető, választhatunk 1 és 5 kép/mp között a lassabb módnál, illetve elérhető nagy sebességű módban 5,5 kép/mp, valamint nagy sebességű kiterjesztett módban 9 kép/mp (14 bites RAW esetén) és 10 kép/mp (12 bites RAW esetén) is. Kiterjesztett módnál a fókusz és fénymérés rögzített, illetve a villódzás mentesítés is hatástalan.
A belső puffer 20 darab 14 bites vagy 28 darab 12 bites RAW képnek kínál tárhelyet, de gyors memóriakártyával (főképp CFexpress-szel) ennél hosszabb sorozat is készíthető lassulás nélkül. Természetesen ha a puffer telítődik, a sorozat nem áll le, csupán a kártya írási sebességének függvényében belassul.

Különleges sorozatok között automatikus expozíció sorozatot, vaku sorozatot, fehéregyensúly-sorozatot és aktív D-Lighting (dinamika korrekció) sorozatot is találunk, ezen kívül van lehetőség időzített felvételkészítésre és fókuszléptetés sorozatra is. Automatikus expozíció sorozat 2-9 kép hosszban, 0,3-3 Fé lépésközökkel és akár önkioldóval is készülhet.

Időzített felvételkészítésnél pontosan megadhatjuk a start időpontját és a képek közötti időt is, másodperc pontossággal. Választható itt néma fényképezés (elektronikus zár) és expozíció símítás is).

Talán a különleges sorozatokhoz sorolhatjuk a HDR módot is, hiszen arra is van lehetőség, hogy a forrás képeket is lementse a gép.

Az önkioldó beállításoknál maradt a 2, 5, 10 és 20 mp-es késleltetés.

Elektronikus zár

A fényképezőgép támogatja az első redőny elektronikus zárral kiváltását, valamint teljes elektronikus zárat is. Mindkettő a menüben állítható be, de fura módon nem ugyanott. Míg az első elektronikus zár beállításához az egyedi beállítások menü d5 meneüpontját kell választanunk (ahol automatikus, mechanikus és elektronikus értékek választhatók), a teljes elektronikus zár aktiválásához ez előbbi beállítástól teljesen függetlenül, a felvétel menü utolsó menüpontját, a „néma fényképezés” menüpontot kell kiválasztanunk.

Előbbi esetben az első redőny folyamatosan nyitott állapotú, ennek funkcióját a szenzor elektronikus zárja valósítja meg. Mivel az első redőnynek ilyenkor nem kell lefutnia, így jóval kisebb mechanikai sokk (rezgés) éri a vázat.

Teljes elektronikus zárnál egyáltalán nem veszi igénybe a gép a mechanikus redőnyzárakat, viszont ilyen esetben nincs vaku használati lehetőség, valamint a gördülő szenzorkiolvasás miatt jelentkezhet a jello effektus. Ennek mértéke persze a kiolvasási sebességtől függ, de lentebb ezt is lemértük.

Előnye a teljes elektronikus zárnak a teljes csendes működés, valamint ilyenkor a rezonanciáktól sem kell tartanunk.
Az első zár elektronikussal történő kiváltásakor a legrövidebb záridő 1/8000 mp helyett 1/2000 mp lehet.
A teljes elektronikus zár használatakor ismét elérhető az 1/8000 mp záridő (a max. érzékenység viszont ISO25600-ra csökken), ennél rövidebb záridő videofelvételnél sem választható.

A teljes szenzor kiolvasási sebességét 100 Hz-es mérőfénnyel vizsgáltuk, amelynek során 49 ms-ot kaptunk eredményül.
Ez nem számít kifejezetten gyors kiolvasásnak, de a nagy felbontás miatt mégis átlagosnak tekinthető (a felbontást figyelembe véve). Mindezek mellett azonban gyorsan mozgó témáknál könnyedén jelentkezhet jello-effektus (erre példaként a gyors ventilátor lapátjai szolgálnak). Érdemes lehet megnézni a Nikon Z 6II tesztjét is, ahol a kb. 2× gyorsabban kiolvasható szenzor miatt minimális torzulást szenvednek a ventilátorlapátok az elektronikus zárral készült fotókon.

Mindez a fotó módra igaz, a videofelvételnél tapasztalható kiolvasási sebességeket bemutató képek a videót ismertető bekezdésben találhatók.

Mechanikus és elektronikus (gördülő) zár (1/1000 mp)

Videófelvétel

Akár Ultra HD, azaz 3840×2160 pixeles videókat is készíthetünk a Z 7-tel, a Z 7II is ugyanilyen felbontást kínál, azonban a maximális elérhető képfrissítést megnövelték 60 kép/mp-re, így Ultra HD-ben is választható 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp, míg Full HD felbontásban maradt a 24, 25, 30, 50, 60, 100 és 120 kép/mp.

A Z 7 tesztje során még nem volt bevett szokásunk a szenzor kiolvasási sebességének vizsgálata, de most megmértük a videofelvételnél rendelkezésre álló kiolvasási sebességeket is. Íme:

  • UltraHD felbontásnál 60 kép/mp esetében (1,08×-es kivágás) a kiolvasási idő 14 ms
  • UltraHD felbontásnál 30 kép/mp esetében a kiolvasási idő 29 ms (ez egyezik a fotó kiolvasási sebesség 16:9-es képmagassághoz arányosított értékével)
  • Full HD felbontásnál 100 és 120 kép/mp-es képfrissítésnél közelítőleg 6,7 ms (az értékre az egymást követő képkockák késleltetéséből és a mérőfény fél periodósainak magasságából következtettünk)
  • Full HD felbontásnál 60 kép/mp esetében 10,3 ms volt a 16:9-es képkocka kiolvasási ideje.

Mindebből jól látszik, hogy az UltraHD felbontású videó esetében a 16:9 oldalarányhoz tartozó szenzormagasságot olvassa ki a gép, míg FullHD felbontást választva sorkihagyással történik a szenzor kiolvasása (amely a kiolvasási sebességnek ugyan jót tesz, de a képminőségnek kevésbé).

Kiolvasási sebesség elektronikus zár használata mellett

A Z 7II a teljes képkockához képest nem végez képkivágást videófelvétel során UltraHD felbontásban 30 kép/mp-ig, FullHD felbontásban 60 kép/mp-ig (leszámítva néhány elhanyagolható pixelt). UltraHD 60 kép/mp-nél egy enyhe képkivágással dolgozik a gép, amely kb. 1,08×-es kivágást ad. FullHD 100 és 120 kép/mp esetében elég jelentős, mintegy 1,5×-es képkivágással kell számolnunk. A képminőség alapvetően nem rossz, de Ultra HD-ben szokás szerint elmarad az azonos felbontású fotó részletességétől és elég erős antialias hatás látható, 60 kép/mp-nél pedig még erősebb az élek recéssége, azaz a magasabb képfrissítés egyértelműen a minőség rovására megy (bár ez már sejthető az 1,08×-es képkivágásból is). Full HD videóknál pedig az élesítés tűnik nagyon erősnek. Videó képkockákat most UltraHD 30 és 60 kép/mp-cel készítettünk, tesztvideót pedig a korábbi 30 kép/mp-es mellé 60 kép/mp-cel is vettünk fel.

A felvételek hossza normál sebességű videóknál egységesen max. 29 perc 59 mp lehet, a fájltípus MOV vagy MP4.

A 100 és 120 kép/mp-es Full HD videók normál és slow-motion (4×-es illetve 5×-ös lassítás 24, 25 vagy 30 kép/mp-cel lejátszva) felvételként is elmenthetők, utóbbi esetben max. 3 perc rögzíthető.

FullHD felbontásban a mozgóképek tömörítési minősége kétféle lehet: High (magas, 50 és 60 kép/mp-nél 56 Mbps, 30 kép/mp és alatta 28 Mbps), és Normal (50 és 60 kép/mp-nél 28 Mbps, 30 kép/mp és alatta 14 Mbps). Full HD 100 és 120 kép/mp-nél, valamint UltraHD felbontásnál nincs tömörítési fok választási lehetőségünk, itt 144 Mbps a maximális sávszélesség.

Érdekes kérdés lehet, hogy mennyit bír egy huzamban felvenni a gép 4k UltraHF 60 kép/mp-cel, hiszen a Canon EOS R6 e téren gyorsan elvérzik.
Nos, a Z 7II képes végigvenni a 29 perc 59 mp-et, majd ezt követően minden további nélkül tudja folytatni a felvételt.
Persze nem is marad hűvös a gép, a maroklat és a gép oldala enyhén langyos lesz, míg lent (a gép alján) erősebb melegedés tapasztalható.
Megmértük infravörös hőmérővel a gép néhány melegebb pontját: az LCD 30 perc felvételt követően 32 fokos volt, a gépváz LCD mögötti része 40 fokos, míg maga a szenzor 46 fokig melegedett fel.

A videózás szerelmeseinek jó hír, hogy megkapjuk a nyers videojel HDMI kimeneten való továbbításának lehetőségét is, így UltraHD felbontásban 10 bites, 4:2:2 kvantálással rögzíthetünk küldső eszközzel. Így a kártyára mentett tömörített módokkal szemben külső felvevő esetén jobb minőségben is dolgozhatunk. Arra is van lehetőség, hogy N-Log vagy HLGadatokat mentsünk.
Érdemes azonban megemlíteni, hogy míg belső rögzítés esetén van mód 50 és 60 kép/mp képfrissítés használatára, HDMI kimenetre csak max. 30 kép/mp jelfolyam küldhető UltraHD-ben!

A hangfelvételre a beépített sztereó mikrofont, vagy külső mikrofont alkalmazhatunk, ráadásul nem csak vezetékeset, de akár az ME-W1 Bluetooth mikrofont is.

A mikrofon jelszintje lehet automatikus, vagy 20 fokozatban manuálisan beállított. Kérhetünk csillapítást is, illetve ha nincs szükség hangra a beépített mikrofon letiltható. Érdekes funkció a mikrofon felvételi frekvenciatartományának megadása, amely lehet teljes, vagy csak az emberi beszédnek megfelelő középtartományra korlátozott. A videó menüben szélzaj szűrés bekapcsolására is módunk nyílik.

A videofelvétel az exponáló gomb melletti külön gombbal indítható, de ezt megelőzően a gépet a hátul lévő kapcsolóval át kell állítani videó módba.
A felvétel ugyanabban a módban veszi kezdetét, amelyet a fotózáshoz beállítottunk, és közben jórészt ugyanazok a beállítások használhatók. P módban csak az expozíció kompenzáció, S módban a záridő és az exp. kompenzáció, A módban a rekesz és az exp. kompenzáció, M módban pedig a rekesz/záridő és az érzékenység is állítható a felvétel folyamán. Az érzékenység teljes tartománya elérhető mozgókép módban is, így akár ISO102400-zal is filmezhetünk. Az érzékenységet a gép választja meg, de M módban van lehetőség rögzített, általunk beállított érzékenység használatára is.

Videó rögzítés alatt működik a fénymérés és az autofókusz is, illetve át is helyezhetjük a felvétel közben a fókuszmezőt. Az átfókuszálás gyorsan megy végbe, de van lehetőség több lépésben is lassabb fókuszálás választására.

Felvétel közben módosítható az expozíció kompenzáció, illetve rekesz-előválasztás és manuális módokban a rekeszérték is. Igazán jó lehetőség, hogy a fent említett módosítható paraméterek közvetlenül az LCD érintésével állíthatók, így pl. anélkül módosíthatjuk videorögzítés közben a rekeszt, hogy az elülső tárcsa hangja csúnyán belehallatszana a felvételbe.