Kipróbáltuk: Nikon Z 7II – teszt

0

Mért értékek

A fényképezőgép mért értékeit az alábbi táblázat mutatja. Ezúttal is hasonlókat tapasztaltunk, mint a Z 7-nél, azaz a DSLR-ekkel szemben a Z 7II is szinte minden tekintetben lassabb egy kicsit. A legszembetűnőbb az 1 mp-es bekapcsolási idő, amin azért már bőven túlhaladt a mai technika. Ez kicsit soknak tűnik, de alapvetően azért nem vészes. Kicsit problémásabbnak tűnik viszont, hogy ha a gép az energiatakarékosság jegyében alvó módba vált, akkor is kb. ennyi idő után hozható használható állapotba.

A képek közötti lapozás sebessége nem rossz, bár az 5 kép/mp-nél azért többet várna az ember egy 400 MB/s-os XQD kártya esetén. Úgy tűnik, hogy a dupla Expeed processzor nem tud párhuzamosan dolgozni egy képen, így a lapozás sebességét nem tudták ezáltal gyorsítani. Ha nagyobb lépésekben kell haladnunk, akkor az indexképes nézetet használhatjuk, ahol egyszerre akár 72 kép is megjeleníthető (egy sorban 9) és így 18 képet lapozhatunk 1 mp alatt.

Gyors XQD kártyával már megvizsgáltuk a Z 7-et, ott 200-215 MB/s-ot kaptunk a kártya által ígért 400 MB/s helyett, amelyet nagyjából most is hozott az új gép (220 MB/s). CFexpress kártyával most nem tudtunk próbát tenni, de UHS-II-es SD kártyával készítettünk egy mérést, ahol átlagos 170 MB/s-ot kaptunk (14 bites RAW).
Az írási sebesség tehát alapvetően nem rossz, bár XQD esetében elképzelhető, hogy már a processzor(ok) sebessége korlátozza az írási sebességet.

220 MB/s170 MB/s

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
1 mp
Lapozás a képek között 8 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,2 mp
Kártyára írás sebessége Sony 64 GB W:400 MB/s XQD SanDisk Extreme Pro 64 GB UHS-II W:260 MB/s SDXC