Kipróbáltuk: Olympus E-620 teszt

0

Kezelőszervek

A vázra a gép méretéhez képest viszonylag sok gomb került, bár ezek egyike sem tekinthető feleslegesnek. Némelyik funkcióját persze a korábban ismertetett státusz képernyőről is elérhetjük. Mindezekkel együtt nem nevezhetjük túlzsúfoltnak sem a felső részt, sem a hátlapot, a gombok ráadásul logikus elosztásúak és többnyire jól kézre állnak. A fényképezőgép elején csak az objektív kioldó gombja található.

Az E-620 egyik igazi érdekessége, hogy a hátsó gombok javarésze világít, így sötétben is könnyedén használhatók. Remek ötlet. Igazság szerint az a meglepő, hogy ez eddig más gyártónak nem jutott eszébe, pedig a mobiltelefonoknál már teljesen természetes. Azt azonban nem értem, hogy miért csak a hátsó gombok egy részét látták el ilyen megoldással, a felső részen lévő önkioldó, vagy a hátlap jobb felső sarkában található Fn és fókuszpont választó gombok vajon miért kivételek?

Fent

felső kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó és üzemmód gombja: ezzel az elektronikus nyomógombbal kezdeményezhetjük a vaku felnyitását ill. kinyitott vakunál ezzel tudjuk beállítani a szükséges üzemmódot: automatikus, vörösszem-hatás csökkentő, derítés, vakutiltás, vörösszem-hatás csökkentő lassú szinkronnal, lassú szinkron, lassú szinkron a második redőnyre, ill. kézi teljesítmény megadásnál teljes, 1/4, 1/16, 1/64 teljesítmény.
(2) Sorozat és önkioldó gombja: egyszeri, nagy sebességű sorozat, lassú sorozat, 2 vagy 12 mp önkioldó, 0 vagy 2 mp vezeték nélküli kioldás, illetve ezek berázáscsökkentő, előzetes tükörfelcsapással kombinált változatai.
(3) Üzemmód választó tárcsa: az AUTO, a programautomatika (P), a rekesz-előválasztás (A), a zársebesség-előválasztás (S), és a kézi üzemmód (M), valamint az 5 témamód (portré, tájkép, makró, sport, éjszakai) és a további témamódokhoz tartozó Art/Scn állás kiválasztására szolgál. A zársebességet 1/4000 mp és 60 mp között állíthatjuk be ill. kézi üzemmódban B módot is használhatunk, amellyel maximum 30 perces expozíciós idejű felvételeket készíthetünk.

18 témamód

naptár nézet és képnagyítás

Art/Scene módban 6 féle művészi mód áll rendelkezésünkre, valamint 13 témamód. A művészi módok között PopArt, lágyított, halvány és világos színű, fénytónus, szemcsésfilm hatású és peremsötétedéses választható. A témamódok mindegyikéről néhány mondatos leírást is ad a fényképezőgép. A választható témamódok a következők:

portré, tájkép, makró, sport, éjszakai, gyermekek, világos tónus (highkey), sötét tónus (lowkey), berázás csökkentő, természetmakró, gyertyafény, naplemente, dokumentum, panoráma, tűzijáték, vízpart és hó, víz alatti nagylátószögű, víz alatti makró.

(4) Főkapcsoló.
(5) Exponáló gomb
(6) Expozíció-kompenzáció gomb: a hátsó vezérlőtárcsával együtt tudjuk beállítani a -5..+5 Fé eltérést felvételkor, lejátszás módban pedig a képek gyors elforgatására használható.

(7) Vezérlőtárcsa: ezzel a legtöbb beállítás értékének kiválasztása végezhető el, valamint lejátszás módban a képekbe való belenagyításra használható.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Menü gomb: megnyomására üzemmódtól függetlenül azonos menübe jutunk, melyről részletesebben a következő oldalon írunk.
(2) Info gomb: felvétel módban a státusz kijelzés ki- és bekapcsolására, lejátszáskor különböző információk megjelenítésére szolgál. Ezek között kérhetjük a kép kiégett, és bebukott részek villogtatását, valamint hisztogram kirajzolását is.
(3) Kereső dioptria-korrekcióját beállító tárcsa.

lejátszás módok

(4) AEL/AFL: fénymérést és/vagy fókuszt rögzítő gomb.
(5) Fn gomb: funkciója a SetUp menüben állítható. A lehetőségek a következők: kikapcsolt, My mode (a fotós által korábban elmentett beállításokkal készülhet kép, ha a gombot nyomva tartjuk expozíció közben), tesztkép készítés mentés nélkül, RAW+JPEG/JPEG, MF mód, AF pont alaphelyzetbe hozása, kézi fehéregyensúly, mélységélesség ellenőrzés az LCD-n (LiveView bekapcsolását eredményezi), mélységélesség ellenőrzés, arcfelismerés.
Lejátszáskor ezzel a gombbal tudunk olyan belenagyítást végezni, ahol nagyított nézetben a képek között lapozhatunk is, ill. a fókuszpont kiválasztó gombbal egy másik kép nagyított részletét is megjeleníthetjük az aktuális kép mellett, valamint e két képben változtathatjuk is a kivágás helyét, vagyis tökéletesen összehasonlíthatók a felvételek.
(6) Fókuszpont kiválasztó gomb: a hét fókuszpont közül a vezérlőtárcsa segítségével választhatunk, de használhatunk automatikus módot is amikor a gép választ a 7 pont közül.
(7) Lejátszás gomb: megnyomására lejátszás módba kerülünk. Mivel a fényképezőgép felvétel-prioritásos, lejátszás módból felvétel módba nemcsak ezen gomb ismételt megnyomásával, hanem az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(8) |[]| LiveView: az élőkép LCD-n történő megjelenítésének ki- vagy bekapcsolása. A bekapcsoláskor a tükör felcsapódik, a zár lefut, vagyis ez is beleszámítandó a zár élettartamába (pl. ha minden második felvételnél használunk LCD-s élőképet, a zár élettartama alatt 1/3-dal kevesebb képet készíthetünk).
(9) 4 irányú vezérlőnyilak, középen az OK gombbal: a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban négy fontos beállítást rendeltek ehhez a gombhoz:

– fel: fehéregyensúly beállítása: auto, napfény, árnyék, felhős, izzó, fénycső 1-3-ig, kézi, és színhőmérséklet megadás 2000-14000 K-ig.
– le: érzékenység kiválasztása: auto, ISO100-3200.
– balra: fénymérési mód megadása.
– jobbra: AF mód: egyszeri, folyamatos, kézi, egyszeri + kézi, folyamatos + kézi (folyamatos élességállítás az exponáló gomb folyamatos nyomva tartásával érhető el).
Lejátszás módban a felfelé és lefelé gombbal tízesével tudunk lépkedni a képek között.
OK gomb: felvétel módban a státusz képernyőn megjelenik a kiválasztó keret, amelyet a vezérlőnyilakkal mozgathatunk, és bármelyik paramétert az OK gomb ismételt megnyomására átállíthatunk. Ezen kívül természetesen a menüben a kiválasztott érték elfogadására szolgál, élőképnél a kézi élességállítást megkönnyítő nagyító keret jelenik meg, lejátszás módban a kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.
(10) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére szolgál.

(11) IS gomb: a stabilizátor működési módja választható ki (IS1, IS2, IS3), illetve tiltható le.