Kipróbáltuk: Olympus SP-565UZ teszt

0

Kezelőszervek

Az Olympus SP-565UZ kezelőszervei egy kivételével megegyeznek az SP-560UZ-ével. Ez az egy kivétel a korábbi gép tetejéről a hátlapra mozgatott programozható gomb, amely az SP-560UZ-nél a stabilizátort, az SP-565UZ-nél a fénymérés rögzítését végzi el alapesetben.
A vázon nincs túl sok gomb és kapcsoló, így ránézésre nincs túlzsúfoltság érzetünk. Nézzük tehát a kezelőszerveket:

Fent

felső kezelőszervek

(1) Zoom kar
(2) Exponáló gomb
(3) Üzemmód választó tárcsa: innen választhatjuk ki a szükséges üzemmódot, összesen 10 állás közül választhatunk:

 • auto állás: teljesen automata üzemmód, de az expozíció-kompenzáció ettől függetlenül megadható, manuális fókusz viszont nem használható. Ebben az üzemmódban a fényképezés menü is inaktív.
 • P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.
 • A (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F4,5, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek 1/3-ad Fé-enként követik egymást.
 • S (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000 mp.
 • M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható. Zársebesség itt nagyobb tartományban választható, 1/2 mp-nél hosszabb záridők: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6. De 1/1000-ed mp-nél is választhatunk kisebb értéket: 1/1250; 1/1600; 1/2000, de ezeket csak akkor, ha a rekesz F4,5 vagy annál szűkebb. Ebben az üzemmódban B módot is használhatunk, amely maximum 8 perc hosszúságú expozíciós időt tesz lehetővé.
 • MyMode: 4 féle, a felhasználó által elmentett profil közül választhatunk, ezen értékek a beállítás menüben rögzíthetők, ill. szerkeszthetők. Ezekben a profilokban szinte minden elmentésre kerül, így még a gyújtótávolság (zoomállás) is.

 • téma módok

  SCN: témamódok. Választható témák: portré, tájkép, tájkép+portré, sport, éjszakai felvétel, éjszakai felvétel+portré, beltéri felvétel, gyertyafény, önarckép, fotózás adott fénynél, naplemente, tűzijáték, multi-tűzijáték, étel, üvegen keresztül, dokumentum, aukció, felvétel és kiválasztás 1, felvétel és kiválasztás 2, mosolyfotó, vízpart, hó, madár fényképezés, film előfelvétel és gyorskioldó funkció. A 25 féle témamód rövid magyar ismertetése is elolvasható, ha a mód kiválasztása után 5 mp-ig várunk, vagy a ?/DISP gombot megnyomjuk.
  A mosolyfotó témamódnál az exponáló gomb megnyomása nélkül készülhet felvétel, ha az arcfelismerés során az alanyon mosoly is felismerésre kerül. Az üzemmód igen hatékonyan működik, több próba szolgált bizonyítékul, hogy mosoly nélkül nem, de mosolygásra automatikusan exponált a fényképezőgép. E mód hátránya, hogy csak 3 Mpixeles fotók készülnek, mivel Hi2 sorozatot alkalmaz a gép.

 • Guide mód: felvételi útmutató, amely 16 féle fotózási körülményt foglal magába, és menürendszeren keresztül választhatjuk ki az ehhez használatos beállításokat. Mivel a gép magyar menüvel is használható, ez a szolgáltatás igazán hasznosnak bizonyul azok számára, akik sem az idegen nyelveket, sem a fotózás szakszavait nem ismerik.
  Viszonylag ritka a PerfectShot előnézet, amely az expozíció-kompenzáció, a fehéregyensúly, a fénymérés és a lágy hatás beállításához 4 kisméretű élőképet is bemutat a könnyebb választhatóság és szemléletesebb megoldás érdekében.
 • Mozgókép rögzítés: itt készíthetünk videofelvételeket, az érzékenység automatikusan kerül beállításra, a fehéregyensúlyt és a fénymérést mi magunk is kiválaszthatjuk.
 • Lejátszás mód

(4) Be/kikapcsoló gomb

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) |[]|: LCD/EVF használata.
(2) programozható gomb: a SetUp-ban megadható a kívánt funkció: AE rögzítés, fókusz rögzítés, AE/AF rögzítés, képformátum, képméret, tömörítés, pontos zoom, digit. zoom, AF üzemmód, élességállítás, folyamatos AF, AF becslés, képstabilizátor, külső/belső vaku, hangmegjegyzés, zajcsökkentés.
(3) MENU gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.
(4) Lejátszás gomb: annak ellenére, hogy a fényképezőgép rendelkezik az üzemmódtárcsáján külön lejátszás állással, e gomb megnyomásával is lejátszás üzemmódba juthatunk. Ez ráadásul felvétel-prioritásos, vagyis az exponáló gomb félig történő lenyomása visszajuttat felvétel módba, vagyis felvételkészítés után gyorsellenőrzésre inkább ezt célszerű használni, mint az üzemmódtárcsát forgatni.
(5) 4 irányú navigáló gomb: a menüben való mozgáson kívül négy fix funkció elérésére szolgál felvétel módban, melyek a következők:

 • Fel: expozíció-kompenzáció
 • Le: önkioldó
 • Balra: makró és szupermakró mód
 • Jobbra: vaku üzemmód.

(6) OK/FUNC: a menükben az egyes menüpontok kiválasztására ill. az értékek elfogadására használható, felvétel módban a funkció menü megjelenítése a feladata. A funkció menü szintén a következő oldalon kerül ismertetésre.

(7) ?/DISP gomb: az LCD-n vagy az EVF-ben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, valamint megjeleníthetünk hisztogramot is. Ez mind felvétel, mint lejátszás módra igaz. A különböző menükben e gomb megnyomásával rövid szöveges leírás olvasható az adott funkcióról.
(8) Árnyék-kompenzáció/törlés gomb: felvétel módban az árnyék-kompenzáció ki-, bekapcsolására, lejátszáskor egy kép törlésére használható. Csoportos törlés a lejátszás menüből érhető el.

Oldalt

oldalsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja.
(2) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű és akadálymentes, használata tehát probléma nélküli.