Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ150 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

Kezelésében és elérhető funkcióiban mit sem változott az FZ150, ha elődjével akarjuk összevetni. Kétféle automata élességállítási módot kapunk, melyek közül az objektív oldalán lévő kapcsolóval válthatunk. Normál módban 30 cm-től végtelenig, makró állásban akár 1 cm-ről is készíthetünk képet. A kapcsoló harmadik állása a kézi fókusz, de erről majd egy kicsit később.

Az AF érzékenységi terület szerint a következő lehet.

  • Arcfelismerés: a gép automatikusan emberi arcvonásokat keres és ezekhez igazítja az élességet, valamint az expozíciót, függetlenül a kép többi részétől. Legfeljebb 15 arcot képes érzékelni. A gép memóriába előzőleg 6 ismerősünk családtagunk arcvonásait és adatait is elmenthetjük, melyeket ezután kiemelt fontossággal kezel a készülék.
  • Mozgáskövető: Az AF/AE Lock gombbal kijelölhetünk egy témát, melyen folyamatosan rajta tartja az élességet, akár elmozdítjuk a gépet, akár a téma mozdul el. Ultragyors mozgásokat nem képes lekövetni a rendszer, de jó hatásfokkal rajta marad a témán, még akkor is ha időlegesen kikerül a képmezőből.
  • 23-mezős: a fényképezőgép automatikusan választ a rendelkezésére álló 23 AF pont közül. Ez lehet egy pont, de akár egyszerre több is.
  • 1-mezős: a fotós szabhatja meg, hogy melyik pontot akarja használni. Ehhez a hátsó tárcsával négy lépésben beállíthatja a pont méretét, majd a navigációs gombokkal a fókuszkeret helyzetét a képmezőn. Fotózás közben az oldalsó Focus gombbal hívhatjuk be újra a keret beállítását.

A Panasonic egyébként a legújabb fejlesztésű, úgynevezett Light Speed autofókusszal szerelte fel a gépet, ami kategóriájában valóban fénysebességű, legalábbis, ha jó fényben próbáljuk munkára bírni. Egy verőfényes tájképnél simán hozza a tükörreflexes gépek élességállítási sebességét, és csak félhomályos épületbelsőkben érezhetjük néha, hogy kompakt van a kezünkben. Itt akár 0,6-1,5 mp környékére csökkenhet a sebesség. A gyártó mérései szerint a továbbfejlesztett rendszer akár 50%-os AF sebesség növekedést hozhat az elődhöz képest.

Az előző modellekben megismert Gyors AF funkció itt is megtalálható, bár most csak ki és bekapcsolt állása van. Lényegében folyamatosan működő fókuszról van szó, mely az exponáló gomb lenyomása nélkül is állandóan korrigálja az élességet, így a fotózásnál gyorsabban fókuszt talál a gép.

Az FZ150 hátulján szintén megtalálható a már említett AF/AE-LOCK gomb, melynek segítségével egy beállított értéken rögzíthető az élesség és/vagy az expozíció. A gomb ezen két mérés indítására is használható.

Gyengébb fénynél automatikusan felvillanó AF segédfényt is engedélyezhetünk, mely néhány méterig képes segíteni az élességállító rendszer munkáját.

Ahogy már említettem MF, azaz kézi élességállítás módban is használható a gép. Ennek legfontosabb újdonsága az objektív oldalán található kétállású kar, mellyel a zoomot és szükség esetén a manuális élességet is szabályozhatjuk. Eközben kb. 2x-es nagyítású kép jelenik meg a kijelzőn, melynek kivágása a MENU és nyílgombokkal módosítható. Sajnos a nagyítás interpolált, így a finomabb élesség nem ellenőrizhető. Cserébe a kar nagyon kényelmes és finom, folyamatos élességállítást tesz lehetővé. Ugyanez megoldható a jobb és bal iránygombokkal is. A kézi állítás további segítsége a képernyő alján megjelenő távolságskála.

Komoly segítség lehet a tolókar alatti Focus gomb is, mely kézi élességállításkor az AF-t aktiválja.

Sorozat fényképezés

Már az FZ100 is igen bőséges sorozatmennyiséget kínált, és így van ez az utód esetében is. A választható beállítások száma valamivel több lett, hiszen kétféle AF sorozat is elérhető, melyek lényege, hogy a gép minden egyes képen korrigálja az autofókuszt. A többi beállításnál a fókusz és az expozíció mindig az első képen mérthez igazodik. A következő sorozat módok érhetők el:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(gyári érték)
2 fps 2 kép/mp 100 kép (12 Mpx)
2 fps AF 2 kép/mp 100 kép (12 Mpx)
5,5 fps 5,5 kép/mp 100 kép (12 Mpx)
5,5 fps AF 5,5 kép/mp 100 kép (12 Mpx)
12 fps 12 kép/mp 15 kép (12 Mpx)
40 fps 40 kép/mp 50 kép (5 Mpx)
60 fps 60 kép/mp 60 kép (2,5 Mpx)

A gép tetején lévő sorozatgomb kínálta fenti beállításokon kívül máshol is találunk különféle sorozatokat. Ilyen a témamód menü, ahol 5 képes, nagyjából 2 kép/mp sebességű vakusorozatot érhetünk el, bár a felbontás maximum 3 megapixel lehet.

Választhatunk automatikus expozíció sorozatot is, 3 kép hosszan, akár +/-3 fényérték lépésközökkel. Szintén rendelkezésünkre áll majd a fehéregyensúly sorozat is. Előbbit az expozíció korrekció, utóbbit a fehéregyensúly finomhangolása alatt állíthatjuk be.

Videó, mozgóképrögzítés

A vezető fényképezőgép gyártók néhány hónapja fogadták el az AVCHD videoformátum 2.0-ás szabványát, és már sorakoznak is az ezt kihasználó gépek. Az FZ150 is ilyen, így Full HD (1920 x 1080 pixel, 28 Mbps) képméretben, 60 vagy 50 képkocka/mp-es sebességgel készíthetünk videót, a korábbi 30/25 kocka helyett. Az FZ150-ben ezt AVCHD Progressive módnak hívják, mely mellett a régi 1080i soros (AVCHD), valamint 720p soros (AVCHD Lite) felbontások is választhatók.

Második formátumként a korábbi Motion JPEG helyett MP4-et kínál a gép, melyből Full HD (1080i), HD (720p), és VGA (640 x 480) felbontások választhatók. Szakítottak tehát a korábbi WVGA (848 x 480) és QVGA (320 x 240) módokkal, de őszintén szólva nem is hiányoznak. QVGA videót azért készíthetünk, mégpedig a Nagy sebességű mozgókép témamódot aktiválva. Ez 220 kocka/mp-es felvételt jelent Motion JPEG formátumban. A videók mérete MP4-ben maximum 4 GB, lehet, de az AVCHD snitteknek csak memóriakártyánk kapacitása szabhat gátat.

A kiváló hangfelvételt készíthetünk a felső Dolby Stereo mikrofon segítségével. A menüben szélzaj csökkentés, és zoomérzékeny mikrofon is beállítható. Aki nem elégedett a beépítettel, külső sztereó mikrofont is csatlakoztathat a géphez.

A DMC-FZ150 tetején egy külön videó gomb található a felvétel elindításához és megállításához. Ez bármely üzemmódban működik, de az elődben megismert kreatív videó módban akár az exponáló gombbal is elindítható a videózás. A kreatív mód egyébként csaknem ugyanazokat a beállításokat kínálja, mint az összetettebb fotó módok. Választhatunk például programautomatika, rekesz-, és záridőválasztás beállításokat, de akár teljesen manuális módot is. Ezen kívül szabadon megválasztható az érzékenység a fehéregyensúly, kétféle AF-mód, a fénymérés, és választhatunk intelligens expozíciót, vagy intelligens felbontás módokat is.

Felvétel közben működik az automata élességállítás, akár egyszeri, akár folyamatos módban, valamint a fénymérés és a teljes optikai zoomtartomány is aktív. Bekapcsolható a stabilizátor is, melyet nagylátószögű videóknál az újonnan kifejlesztett aktív stabilizációs móddal tettek még hatásosabbá, így sokkal simább, rázkódásmentes képet kapunk kézből mozgatva a gépet.

Az FZ150 újdonsága, hogy a fotóprogramhoz hasonlóan különféle effektusokat, egyedi színbeállításokat választhatunk a videóhoz, így például mozgóképhez is elérhető a most megjelent miniatűr effektus.

Lejátszáskor a videó bármikor megállítható és az adott kocka állóképként menthető. A videót utólag fel is darabolhatjuk a lejátszás menü egyik opciójával.