Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ150 teszt

0

Kezelőszervek

Az FZ150-nél közel ugyanazokat a gombokat és kezelőszerveket kapjuk, mint az FZ100 esetében. Apró különbség a jobb navigációs gomb esetén, hogy ezúttal az érzékenység állítása került rá, ami sokkal gyakrabban kerülhet elő, mint a vakumód. Nagyobb változás az új kétfunkciós W/T gomb a gép bal oldalán. Ennek segítségével bal kezünkkel is kényelmesen szabályozható a zoom, vagy a manuális élesség.

Fent

A gép tetejére a következő kezelőszervek kerültek:

(1)Sztereo mikrofon
(2) Üzemmód választó tárcsa, a legfontosabb felvételi módok kiválasztásához. Elődjéhez hasonlóan 14 beállítás közül választhatunk.
– iA (intelligens auto mód): kezdő felhasználóknak ajánlott, teljesen automatikus üzemmód, melynél csaknem minden opciót a gép választ. Automatika vezérli például a témamódok kiválasztását is. A fotós a képméret (fotó/videó), minőség (videó), színeffektus, arcfelismerés, az elmosódás védelem, és a kézi éjszakai felvétel beállítását kapja meg a menüben. Ezen kívül beállítható az önkioldó, 3-féle sorozatmód, a mozgáskövető AF, és az expozíció korrekció.
– P mód: programautomatika. Az expozíciós beállításokon kívül minden mást használhat a fotós. A gép által beállított expozíciós értékek +/-3 fényértéknyi korrekcióval módosíthatók (1/3 lépésközökkel). A P mód kreatív videó állásban is elérhető.
– A mód: rekesz előválasztás. A felhasználó választja ki a neki tetsző rekeszértéket – F2,8 (telénél: F5,2) és F8,0 között, 1/3 Fé lépésközökkel – a gép pedig ehhez választ egy megfelelő záridőt. A rekesz előválasztást kreatív videó módban is bekapcsolhatjuk.
– S mód: záridő előválasztás. Az előző üzemmódhoz hasonló, de ezúttal a záridőt befolyásolhatjuk a gép pedig ennek alapján választ rekeszértéket. Az záridő tartomány 8-1/2000 mp.
Csakúgy mint az előzőeket, ezt az üzemmódot is kiválaszthatjuk Manuális videó módban, melynél 1/30 és 1/20 000 mp záridőtartomány áll rendelkezésre.
– M (manuális) mód: teljesen manuális üzemmód, melyben bármely beállítást elvégezhetünk. A rekesz és záridő kiválasztása a hátsó vezérlőtárcsával történik, a tárcsa lenyomásával választhatunk a két érték között. A záridő tartomány ez esetben 15 mp is lehet.
Teljes manuális mód videofelvételnél is rendelkezésre áll.
– M-videó: kreatív videó üzemmód, melyben csaknem az összes, állóképnél is használható beállítás elérhető, beleértve a programautomatikát, záridő-, és rekesz-előválasztást, valamint a teljes manuális állást is. A mozgókép felvétel akár a kioldó, akár a különálló videó gombbal indítható, illetve leállítható.
– CUST: egyedi (Custom) beállítások mentési helyei. A menüben három egyedi beállítást (C1-C3) menthetünk, például valamely gyakran használt szituációhoz. A tárcsán csak egyetlen hely áll rendelkezésre, ide tekerve megjelenik egy rövid menü, ahol kiválasztható a három előre mentett lehetőség egyike.
A következő opciók menthetők: Felvételi mód, Film üzemmód, Képarány, Képméret, Minőség, Érzékenység, ISO limit, Arcfelismerés, AF mód, AF/AE- rögzítés, Fénymérési mód, Fehéregyensúly, Intelligens expozíció, Intelligens felbontás, AF segédfény, Vörösszem csökkentés, Telekonverter, Expozíció korrekció, Objektív visszahúzás, Fn gomb funkció.
– SCN mód: a fényképezőgép ritkábban használatos témamódjainak gyűjteménye. Részletesebben a köv. oldalon. A DISPLAY gomb segítségével bármely beállításnál rövid szöveges segítséget kérhetünk a képernyőre, amely elmagyarázza az adott témamód lényegét.
– Éjszakai portré témamódok: éjszakai portré; éjszakai tájkép; kézi éjszakai felvétel; megvilágítások
– Közeli témamódok: virág; étel; kisméretű fotótémák
– Sport témamódok: normál; kültér; beltér
– Tájkép témamódok: normál; természet; épületek
– Portré témamódok: normál; bőrtónus-lágy; kültér; beltér
– Saját szín üzemmód: homokfúvott hatás, tűlyuk, nagy dinamika, szépia, high key, retro, kifejező, miniatűr hatás
(3) Zoomvezérlő gyűrű: fotómódban és videónál ennek segítségével állíthatjuk a zoomot, kétféle sebességgel. A digitális (intelligens, EZ) zoom is ezzel a kezelőszervvel szabályozható, ha engedélyeztük a menüben.
Lejátszásnál a képek részletnagyítására használható, 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os nagyítási értékkel. Balra elfordítva kicsinyíthetünk, illetve12 és 30 nézőképes oldal, valamint naptár szerinti képcsoportosítás jeleníthető meg.
(4) Kioldó gomb: az állóképek expozíciójának (valamint fénymérés és AF beállítás) indítását végzi. Manuális (kreatív) videó módban a mozgóképfelvétel elindítására és megállítására is használható.
(5) Video gomb: bármely felvételi üzemmódban elindítható és megállítható vele a videó- és hangfelvétel.
(6) Sorozat gomb: hétféle képsorozat mód közül választhatunk, melyek részletezése a Sorozat fényképezés pontnál olvasható.
(7) On/Off: A készülék be- és kikapcsolására szolgáló tolókapcsoló.

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: mechanikus gomb, mely a beépített vaku felnyitására és egyben bekapcsolására szolgál. A vakumódok a felvételi menüben állíthatók.
(2) EVF/LCD: ezzel a gombbal válthatunk a hátsó LCD és az elektronikus kereső (EVF) képe között. A menüben beállítható, hogy a képek lejátszása mindenképpen az LCD-n történjen, még akkor is, ha keresésre az EVF-et használjuk.
(3)AF/AE LOCK: e gombbal mért expozíciós értékeket (AE) vagy az autofókusz (AF) beállított távolságát rögzíthetjük a következő expozícióra. A menüben beállítható, hogy melyik (vagy mindkét) funkció legyen aktív. A gomb az autofókusz és a fénymérés indítására is használható.
(4) Hátsó vezérlőtárcsa: felvételi módban a beállított értékeinek megváltoztatására használhatjuk. Ezzel állítható be a rekesz és/vagy a záridő is.
Lejátszásnál a megjelenített képek között lépkedhetünk vele, akár nagyított nézetben is.
(5) DISPLAY: a felvételi információk és egyéb adatok LCD/EVF képernyőn való be- és kikapcsolására szolgál.
Felvételi módban négyféle képernyőt kapunk a gomb egy-egy megnyomása után: élőkép fókuszmód és fókuszmező kijelzéssel; élőkép hisztogrammal és segédráccsal; kisebb élőkép, oldalt és alul a felvételi információk státuszkijelzésével (DSLR-szerű); teljes élőkép az összes felvételi információval és élő hisztogrammal.
Lejátszás módban ugyanígy működik. Itt háromféle képernyő között válthatunk: csak az aktuális fotót mutatja, teljes fotó korlátozott felvételi információkkal, teljes fotó az összes felvételi információval (rekeszérték, záridő, hisztogram stb.)

(6) Lejátszás gomb: lenyomva felvételi módból a képek és videók lejátszására válthatunk. A visszakapcsoláshoz ugyanez a gomb használható, de az exponáló gomb félig lenyomásával is visszakerülünk felvételi állapotba.
(7) MENU/SET: bármilyen üzemmódban az aktuális menü jeleníthető meg, vagy kapcsolható ezzel a gombbal. Ezekről részletesebben a következő oldalon lesz szó.
A SET gombbal egy kiválasztott opció, vagy érték véglegesíthető.
(8) Négyirányú vezérlőnyilak: alap feladatuk a menüben való navigáció.
Lejátszáskor a jobb és bal iránygombbal is lapozhatunk a tárolt képek és videók között.
Felvételi módban a négy gombnak külön funkciója van, amit a rájuk nyomott ikonok is jeleznek. Ezek a következők:
– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, vakufényerő kompenzáció
– le: Fn, vagyis funkciógomb. A menüben előzőleg egy kívánt funkciót rendelhetünk hozzá.
– balra: önkioldó módok, melyek 2 és 10 mp-es, illetve 3 képig tartó 10-10 mp-es beállítások lehetnek.
– jobbra: az elődben a vaku üzemmódokat állíthattuk e gombbal, most az érzékenység menüjének előhívására szolgál.
(9) Q-menü/törlés gomb: felvétel módban a legfontosabb beállításokat tartalmazó gyorsmenü be- és kikapcsolására használható.
Lejátszás módban a tárolt fényképek és videók törlésére használható (egy kép törlése, több kép törlése, összes kép törlése).

Oldalt

(1) W/T tológomb: a menüben megszabhatjuk, hogy fel-le tolásával a zoom, vagy a kézi élességállítás szabályozását végezze.
(2) AF/AF MACRO/MF kapcsoló: normál AF és makró AF tartomány, valamint kézi élességállítás (MF) között válthatunk e kapcsolót használva.
AF makró és AF zoom módokban akár 1 cm-ről is fotózhatunk. Az utóbbinál pedig emellé 3x-os digitális zoom használható.
(3) FOCUS gomb: autofókusz módokban a gomb megnyomásával kiválaszthatjuk a kívánt élességállítási területet a hátsó tárcsával pedig beállíthatjuk ennek méretét. Négyféle méret lehetséges, melyek a beállíthatóságot is befolyásolják. A legkisebb terület esetén 31x 23 pozíció közül választhatunk a képkivágás szinte teljes felületén. Legnagyobb méretnél 39 x 25 szelet választható a nyíl (navigációs) gombokkal. A DISPLAY gomb alapállapotba állítja a keretet.
MF (kézi élességállítás) módban lenyomva aktiválható az automata élességállítás.