Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ150 teszt

0

Különlegességek

Power O.I.S. optikai stabilizátor

Ismét a Panasonic legfejlettebb POWER O.I.S. Stabilizátorát üdvözölhetjük a gépben, melynek két üzemmódjából egyetlen egy lett. Újdonságot jelent még a videó módnál hasznos Aktív stabilizáció, mely sokkal finomabb képmozgást tesz lehetővé. Ezt leszámítva a stabilizátor hatásfoka a régi maradt, legalábbis méréseink szerint. Az optika sem változott, így az elődnél mért értékek erre a gépre is igazak.

A POWER O.I.S sokkal hatásosabban egyenlíti ki az alacsony frekvenciás képremegésből adódó életlenséget, ilyen például az emberi légzés, szívdobogás keltette nagyon apró elmozdulás. A gyártó 2,6x jobb hatásfokot ígért, ami elsőre hihetetlennek tűnt, a gyakorlatban azonban meg kellett állapítanunk, hogy van benne igazság. A korábbi modellekben használt MEGA O.I.S-nél általában 1,5 fényértéknyi előnyt mértünk, itt ennek akár dupláját is.

bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél

Méréseinket ekvivalens 600mm-es gyújtótávolságnál végeztük. Ennél az értéknél, stabilizátor nélkül, már legalább 1/640 mp ajánlott a biztos kézben tartáshoz, de mint a grafikonon látszik a képek 10%-a így is életlen lett. 1/125mp-es záridőtől már nem sikerült éles képet készítenünk ekkora zoomnál, a stabilizátor bekapcsolásával azonban minden kép éles maradt ezen záridővel is. A POWER O.I.S. rövidebb záridők esetén kb. 2 1/3 fényérték előnyt jelentett, hosszabbaknál pedig még hatásosabbnak bizonyult és bár nem tartósan, de egy esetben elérte a 4 Fé-t is, ami kiváló teljesítmény.

Kreatív vezérlés

A módválasztó tárcsa egyik beállítása a Kreatív vezérlés nevet kapta. Számos egyedi képeffektus közül válogathatunk, ha ide tévedünk, melyek érdekessége, hogy nem csak álló-, hanem mozgókép módban is használhatók. Így például készíthetünk vignettált sarkú, retro színekben játszó, vagy a dönthető fókuszsíkú objektívek „miniatűr” effektusát utánzó videókat.

Intelligens dinamikus mód

A korábbi modellekben Intelligens Expozíció néven futó beállítás sötét árnyékos területeinkbe csempész egy kis szoftveres megvilágítást, anélkül, hogy a világosabb részeket befolyásolná. Kikapcsolt állása mellett három erősségi fokozatot választhatunk.

Intelligens dinamikus mód

Intelligens felbontás mód

Néhány éve már alkalmazza a Panasonic ezt a szolgáltatást is, mely lényegét tekintve egy szelektív élesítés. Csak a lényeges, részleteket tartalmazó képelemeket élesíti, a homogén területek kizárásával.

Beállíthatunk i.Zoom lehetőséget is, mely az így élesített képet egy kicsit tovább nagyítja. Ennek eredményeképp a hagyományos digitális zoomnál valamivel jobb minőségű képet kapunk, ami persze az optikai zoommal nem veheti fel a versenyt. A zoomtartományunk így 32x-es értékig kitolható.

3D fénykép mód

A Témaprogramok menüjében elérhető újdonság, valódi 3D élményt kínál. Igaz megtekintéséhez azért szükség lesz egy 3D tévére is, mivel a gép LCD kijelzője nem alkalmas térbeli képek megjelenítésére.

A 3D fotó elkészítéséhez, csak nyomva kell tartanunk az exponáló gombot és a gépet közben kb. 10 cm-re oldalra tolnunk. A folyamatos felvételekből ezután automatikusan elkészül a térbeli kép (amennyiben jó csináltuk). Mindehhez egy animált skála és képernyőfeliratok is segítségünkre lesznek. A fényképezőgép külső 3D képernyőre kötve képes megjeleníteni az elmentett MPO formátumú fotót.