Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G2 teszt

0

Kezelőszervek

Aki megszokta már a G1, vagy GH1 kezelését, az új modell gomberdejében sem fog eltévedni, pedig a gyártó egy kicsit megvariálta a kezelőszervek kiosztását. Legnagyobb szerencsénkre előnyére, hisz például az AF módok és AF-mezők kiválasztását a bal oldali kis kombinált tárcsára tenni jó és ésszerű ötlet volt. Kényelmesebb az értékválasztó kerék kezelése is, mely a markolat tetejéről hátra, a hüvelykujj alá került. A korábban itt lévő videofelvételi gomb pedig a gép tetejére költözött. A főtárcsáról lekerült az iA (intelligens automatika) mód, és tőle jobbra egy külön gombot kapott. A korábban itt lévő színeffektus választót a hátsó, iránygombra száműzték.

Továbbra is megmaradt, hogy sok fontos funkciót külső gombokról is elérünk, a hátsó Fn (funkció) gombhoz pedig a korábbinál több lehetőséget rendelhetünk. A kezelés szempontjából kényelmet jelenthet az érintőképernyő is, mely pl. a gyorsmenü, vagy az AF pont kiválasztásában nyújt azonnali segítséget.

Fent

(1) Fókuszmód kapcsoló: háromállású kapcsoló, mely az egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) autofókusz, és a kézi élességállítás (MF) kiválasztására szolgál.
(2) Fókuszpont választó tárcsa: az előbbi kapcsoló fölött egy tárcsát találunk, mellyel négyféle fókusz terület mód állítható be: 1-mezős, 23-mezőr automata, követő fókusz, arcfelismerő mód.
(3) Vakunyitó gomb: e tológomb segítségével pattintható fel a mellette lévő beépített vaku, mely egyben a bekapcsolt állapotot is jelenti. A villanó üzemmódjai a menüben vagy a gyorsmenüben találhatók.
(4) Üzemmód választó tárcsa: A fényképezőgép fontosabb állókép és videó módjai találhatók a tárcsán, melyek az alábbiak:

– P: program automatika mód. A fotós bármely beállításba beleszólhat, a rekeszértéket és záridőt kivéve. A hátul lévő vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így a gép által beállított expozíciós értékek felülbírálhatók. Ezen kívül expozíció korrekció is használható, mely +/-3 fényérték között állítható 1/3 lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. Az előbb említett vezérlőtárcsával a fotós szabja meg a használni kívánt rekeszt, mellyel befolyásolható a mélységélesség. A gép a fénymérés alapján ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszértéket a gépre csatlakoztatott objektív határozza meg. A kitben kapható 14-42mm-es objektívvel nagylátószögnél F3,5-22, tele állásban F5,6-22 értékek között változtatható. A-módban is használható az expozíció korrekció.
– S: záridő előválasztás mód. A gép használója ezúttal a záridőt szabályozhatja tetszése szerint, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően állítja be a rekeszértéket. Abban az esetben célszerű használnunk, ha a készülék által ajánlottnál rövidebb záridőt szeretnénk (pl. gyors mozgások kimerevítéséhez), vagy éppen hosszabbat (a mozgás érzetének visszaadásához a képen). A következő záridők állíthatók be: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000. Ebben a módban is használható az expozíció korrekció.
– M: manuális mód. A fotós a gép által kínált összes beállítást maga végezheti, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a hátsó vezérlőtárcsát kell benyomnunk, majd elfordítanunk. E módban szabadabb a záridő beállítása, mivel B (bulb) módot is kapunk, mely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót.
– CUST: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbi típusokhoz hasonlóan 3 mentési helyet kapunk (C1-3), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, majd elmenthetjük őket. A készülék minden mentési helyen tízféle beállítást képest tárolni, melyek a következők: AF/AE-L váltás, AF/AE-L rögzítés, AF+MF mód, fókusz indítás az exponáló gombra, AF segédfény, Pre-AF (gyors AF), Fn gomb beállítása, gyors visszajátszás, hosszú záridős zajszűrés, expozíció objektív nélkül.
– Videó programautomatika: beállítva csak a videofelvétellel kapcsolatos beállításokat kapjuk a menüben és a képernyőn megjelenő gyorsmenüben is. Ilyen a színeffektus, stabilizátor mód, videó minőség, intelligens expozíció, intelligens felbontás, fénymérés, expozíció korrekció és a fehéregyensúly
– SCN: témamód menü: itt választhatók ki a módválasztó tárcsán nem szereplő, ritkább témamódok: Napnyugta, Party, Baba1, Baba2, Háziállat, valamint az új Homályos háttér beállítás. A baba 1-2 módokban beállítható 2 gyermek születési ideje, így pontos életkorukat a róluk készült képekre „nyomtatja” a készülék.
A DISPLAY gomb lenyomásával szöveges magyarázat jelenik meg az adott témaprogramról.
– Az üzemmód választó tárcsa további programhelyeit a fontosabb témamódok foglalják el, melyek voltaképpen egy-egy témacsoportot jelölnek, több módot magukban foglalva. A csoportok az alábbiak:

  • Éjszakai: éjszakai portré, éjszakai tájkép, megvilágítások, kreatív éjszakai táj.
  • Közeli: virág, étel, kisméretű fotótémák, kreatív közeli
  • Sport: normál, kültér, beltér, kreatív
  • Tájkép: normál, természet, épületek, kreatív
  • Portré: normál, bőrtónus-lágy, kültér, beltér, kreatív

A „Kreatív” jelzésű módok nem teljesen automatikusak. Némi beleszólást engednek bizonyos beállításokba (pl. rekesz, vagy záridő), így elképzelésünk szerint alakítható a kép az adott témaprogramon belül (pl. Kreatív tájkép módban egy skálán szabályozható a záridő, így elmosható a csobogó víz mozgása).
– Saját szín mód: automata expozíciós mód, melynél különböző színbeállításokat használhatunk. Bármely iránygombbal vagy akár a vezérlőtárcsa lenyomásával kiválaszthatunk egy tetszőleges szín effektust, mely lehet Kifejező, Retro, Tiszta, Elegáns, Fekete-fehér, Dinamikus művészi, Sziluett, vagy Egyéni. Egyéni módban +/-5 lépésben állítható a kép színezete, világossága és színtelítettsége. A gép ezen kívül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Film Mode), melyről később, az iránygomboknál lesz szó.
(5) Sorozat mód választó kar. Négyféle meghajtási mód választható: egyképes, sorozat, automata expozíció sorozat és önkioldó. Ezek további opcióit a menüben állíthatjuk.
(6) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát a kar melletti kis, zöld led jelzi.
(7) iA gomb: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. A fotós csak az expozíció korrekció segítségével szólhat bele az expozícióba. A menüben mindössze a képarány, képméret és minőség, valamint a a stabilizátor MODE1 és 2 állása változtatható. Ezen kívül színes és fekete fehér színmód, valamint normál és mozgáskövető AF állások használhatók.
Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően. Ez lehet portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, és közelkép állás.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Működik az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

(8) Videó gomb: a beállított felvételi üzemmódtól függetlenül, bármikor elindítható vele a mozgókép felvétel, melyet leállítanunk is ezzel a gombbal kell. A videofelvétel közben lenyomott exponáló gombbal állóképeket készíthetünk.
(9) Exponáló gomb: az állókép expozíció elindításához használhatjuk. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Lejátszás módban használva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.

Hátul

(1) LVF/LCD gomb: az LVF kereső és a hátsó LCD között kapcsolhatunk vele. A kereső betekintő nyílása mellett egy szemérzékelőt letakarva automatikus is lehet az átkapcsolás.
A menüben megadható, hogy a vezérlőtárcsa lenyomása helyett ezzel a gombbal váltsunk a rekesz és záridő beállítása között.
(2) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(3) Lejátszás gomb: a memóriakártyán tárolt fényképek és videók visszajátszása indítható ezzel a gombbal. A gomb következő lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba, de az exponáló gombot félig lenyomva is azonnal visszakerülünk.

(4) AF/AE-LOCK: a gép által beállított expozíciós értékek (fénymérés) és/vagy az élesség rögzítésére használható. A készülék a kép átkomponálása után is a korábbi fókusztávolságot és expozíciós adatokat tartja érvényben. A menüben beállítható, hogy a kettő közül melyik funkciót (vagy mindkettőt) vezérelje a gomb. Az is megadható, hogy a gomb ismételt lenyomásáig, vagy nyomvatartása alatt rögzüljenek az értékek.
(5) Vezérlőtárcsa: felvételi módban a tárcsával állíthatjuk a rekeszértéket és/vagy záridőt, illetve az expozíció korrekciót. A tárcsa nyomógombként is használható, így két beállítás (pl. rekesz és záridő) között is könnyedén válthatunk.
A menükben a különböző értékek között lépdelhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható.
A kép nagyítása az érintőképernyővel is lehetséges.
(6) Q.MENU: lenyomásával előhívható a gyorsmenü, mely a képernyő alsó és felső szegélyén látható. A menü opciói között az elülső tárcsával lépkedhetünk, egy adott beállítás értékei között pedig a fel és le iránygombokkal lehetséges a váltás. Ebben a modellben az érintőképernyőn megjelenő gombbal is bekapcsolható a Q.Menu, ahogy a megjelenő értékek között is válthatunk az érintésérzékenység segítségével.

(7) DISPLAY gomb: felvétel és lejátszás módokban ezzel a gombbal váltogathatunk az különböző információs képernyők között, illetve segítségével kapcsolható ki az LCD kijelző. Felvétel módban a beállításainkat összefoglaló infó képernyő is megjeleníthető.
(8) Négyirányú gomb: iránygombjaival a menüpontok között navigálhatunk és beállíthatjuk a nekünk tetsző értéket.
Felvétel módban a gombok külön funkciókkal bírnak, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása: Auto, Intelligens ISO, ISO100-6400.
– bal: Film mód (Standard, Dinamikus, Lágy, Természetes, Nosztalgikus, Vibrant, Std. B&W, Dinamikus B&W, Lágy B&W, My Film1-2, Multi film módokkal, valamint a kontraszt, élesség, színtelítettség és zajszűrés +/-2 lépéses beállításával.
– jobb: fehéregyensúly beállítás: Auto, Napsütés, Felhős, Árnyékos, Izzólámpa, Vakufény, Saját1-2, Egyedi színhőmérséklet (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk).
– le: Fn gomb, amelyre egy saját funkciót programozhatunk, a következők közül: fókuszterület beállítása, képarány, képminőség, fénymérési mód, intelligens felbontás, intelligens expozíció, extra optikai zoom, kompozíciós segédrács, felvételi terület, fennmaradó képek/videohossz kijelzése.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható, de ehhez kérhetjük az érintőképernyő segítségét is.
(9) MENU/SET: segítségével aktiválható, vagy kapcsolható ki a menü. A beállított értékek ugyanezzel a gombbal (Set) véglegesíthetők.
Felvétel módban szintén az iránygombokkal beállított opció (ISO, AF mező, fénymérés, fehéregyensúly) érvényesíthető.
(10) Törlés/Z.idő hatás: felvételi módban a gomb lenyomásával a képernyőn ellenőrizhetjük a beállított záridő hatását. Az effekt bekapcsolásához a DISPLAY gombot is le kell nyomnunk. Hosszú záridőnél világosabb, a gép elmozdítására mosódó képet láthatunk, rövid záridőt állítva sötétebb a kijelzőn látható kép.
Lejátszás módban a képek törlésére használható. Választhatjuk az aktuálisan megjelenített fotót, több kijelölt fotó, vagy az összes kép törlését.
Némely menüpontnál e gombbal léphetünk vissza az opciók közül.