Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G2 teszt

0

Különlegességek

Képstílusok és feldolgozási beállítások

A Lumix DMC-G2 nem fukarkodik a különféle képstílusok, színeffektusok kínálatával. Két csoportot is találunk ezek eléréséhez. Az egyik a navigációs gomb bal irány, mely az úgynevezett Film mód kiválasztására szolgál. Itt egy sereg színstílus érhető el a Standard üzemmódtól a Nosztalgikuson át többféle fekete-fehér beállításig.

Az előbb felsorolt Film mód effektusok bármelyikének kiválasztásakor hozzájutunk a gép képfeldolgozási beállításaihoz is. Ez a kontraszt, a képélesség, a zajszűrés és a színes módok esetén a telítettség beállítását jelenti, minden esetben +/-2 lépésben. Az alapérték nulla. Az egyes lépések elég kis képfeldolgozási módosítást jelentenek, mint az alábbi példákból kitűnik.

Szín(telítettség)

Ezen felül kapunk két My Film beállítást is, ahová saját beállításainkat menthetjük és egy Multi film módot is, melynél három Film mód választható ki az előbb felsoroltakból, a gép pedig mindhárom beállításban ment egy-egy képet.

Azonban itt még nincs vége! A felső üzemmódválasztó tárcsán kiválaszthatjuk a My Color módot, mely további színeffektusokat nyújt. Ezek jó része nem állítható, csak ráhúz valami erős effektust a képre, mint mondjuk a Rerto mód, vagy a Sziluett effekt. Egyedüli kivétel az Egyéni beállítás, mely a kép színezetének, világosságának és telítettségének drasztikus módosítását teszi lehetővé. A lentebb közölt példa csak egy ezen beállítások közül.

Intelligens expozíció

Ez a szolgáltatás a Panasonic kompaktok és „rendszerkompaktok” esetéében már biztos sokaknak ismerős. Olyan helyzetekben hasznos, ha túl nagy kontrasztkülönbséget kell átfognia a gépnek, például az árnyékban lévő épület/táj és az égbolt is szerepel a felvételen. Ilyen esetben a kép kontrasztviszonyaihoz igazodva a sötét, árnyékos területek világosítását végzi. Kikapcsolt állása mellett háromféle erősséget használhatunk.

Intelligens expozíció

Intelligens felbontás

A Panasonic kompakt gépeinek új szolgáltatása, mely a G-szériában tovább él, sőt szélesebb körű beállíthatóságot kapott. Eddig csupán bekapcsolni tudtuk, ebben a modellben viszont három fokozatban erősíteni is. A hatása olyasmi mint a szelektív élesítésé. Az apróbb részleteket tartalmazó területeket élesíti, a homogén képrészeket azonban nem. A zaj általában pont a homogén felületeken a leginkább zavaró, a kép általános élesítésével pedig csak még jobban láthatóvá válik.
Többek között ezt igyekszik kiküszöbölni az Intelligens felbontás.

Intelligens felbontás

Háttér elmosás

A DMC-G2 témaprogramjai egy új elemet tartalmaznak az SCN mód alól előhívható Háttér elmosást. Ennek segítségével egy kis fókuszpont jelenik meg a képernyőn melyet az iránygombokkal, vagy érintéssel a kép bármely részére helyezhetünk. Ez a terület marad élesen a képen a többi részt pedig igyekszik elmosni a készülék, de nem szoftveresen, hanem a rekesz minél kisebb értéken tartásával. Hátránya lehet, hogy semmi mást nem állíthatunk a fentieken kívül, így például a fehéregyensúly is automatikus, ami – mint a mellékelt példán látható – nem minden esetben szerencsés.

Inkább kezdők számára ajánlott, hiszen kissé gyakorlottabb fotósok könnyedén elérhetik ugyanezt a manuális beállításokkal, sőt a Kreatív Portré témaprogramban is hasonló szolgáltatást kapunk.