Kipróbáltuk: Panasonic Lumix GH5 II – nem csak az élő videózás szerelmeseinek – teszt

0

Különlegességek

Élő videóközvetítés

A Panasonic GH5 II-vel könnyedén készíthetünk élő videóközvetítést Youtube-ra, Facebook-ra és más RMTP vagy RMTPS protokollt használó stream szolgáltató felé is indíthatunk, a maximális felbontás 1920×1080 pixel, azaz Full HD. A képfrissítés 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet (rendszertől függően), a bitráta pedig 3, 6, 8 vagy 16 Mbit/s lehet (utóbbi csak Youtube esetén).
A felvétel indítása előtt meg kell adnunk a regisztrált adatainkat (Youtube és Facebook profilba belépés), a videófolyam felbontását és bitrátáját, illetve adhatunk címet és megjegyzést is a videónak, valamint kiválaszthatjuk a láthatóságot is (privát, publikus).

Az élő közvetítés elindítását a gép egy csippanással jelzi, illetve az élőkép körül egy kék keret is jelezheti ezt (beállítás menüben aktiválható).

Bizonyos esetekben hiányozhat, hogy az élő közvetítés videójáról nem készül mentés memóriakártyára.

Gépen belüli RAW konverzió

A gépen belüli RAW konvertálás nem számít ma már nagyon különlegesnek, de mégis itt említjük meg, hogy a gép erre is képes. A funkciónak akkor vesszük leginkább hasznát, ha RAW-ban fotóztunk, de szeretnénk a készített képet gyorsan megosztani közösségi oldalon, amelyhez okostelefonra kell átküldenünk a fotót. Jóllehet, a Panasinic Lumix Sync alkalmazással RAW képet is átküldhetünk, amelyet akár a Lightroom Mobile-lal szerkeszthetünk is, a gép is kínál erre lehetőséget, így a gépen belül konvertált képet is megoszhatjuk okostelefonnal.

A beállítható paraméterek a szokásosak: felbontás, színtér, expozíció, fehér-egyensúly, kontraszt, szaturáció, élesítés, zajszűrés, fotóstílus, ezen kívül intelligens kontraszt és intelligens élesítés, beállítása, sőt a gradációs görbe módosítása is elérhető.
Pozitív, hogy a fehéregyensúly esetében finomhangolás is végezhető.

Kár viszont, hogy egyszerre csak egy képet konvertálhatunk, csoportos konverzióra nincs lehetőség.

4K és 6K Photo, Post focus

Ahogy a sorozatoknál már írtuk, a GH5 II is rendelkezik mind a 4K, mind a 6K Photo sorozat módokat, amelyek gyakorlatilag 8, illetve 18 Mpixeles képkockákból álló videófájlt készítenek, amiből a fényképezőgép segítségével kimenthetjük a legjobb pillanatot. A 4K módban 30 és 60 kép/mp, a 6K módban 30 kép/mp érhető el. Ez a lehetőség nem csak program automatika módban, de fél-automata és manuális üzemmódokban is elérhető, így ha szükséges, mi magunk adhatjuk meg a kívánt zársebességet (ha már gyors sorozatról van szó ugye…).

A G9-cel készült mintáink:

A videóból a fényképezőgéppel kimentett fotók:

A Post focus beállításával van olyan lehetőség is, amelynél 49 kép készül, eközben a gép minden képkocka előtt folyamatosan változtatja a fókuszt. Ezt követően lesz lehetőség a fókusz utólagos beállítására, magán a fényképezőgépen, az LCD-re bökve. A kiválasztott fókuszpontú kép külön képként elmenthető.

Diffrakció kompenzáció

Tudvalévő, hogy az objektívek szűk blende esetén a fényelhajlás jelensége miatt gyengébb részletgazdagságú képet adnak. A Panasonic a GX szériában kínálta elsőként a diffrakció kompenzációt, amely a gyakorlatban nem más, mint rekesz függő élesítés. A funkció bekapcsolt állapotában a gép igyekszik korrigálni a diffrakció okozta élességvesztést:
A Panasonic GX8 fotói

Digitális szűrők

A Panasonic GH5 II nem kevesebb, mint 22 féle digitális szűrőt kínál, amelyet azonban csak a felvételkészítés előtt állíthatunk be, sem a RAW konvertálás során, sem lejátszás módból nem tudjuk ezeket a szűrőket utólag a képre vinni. A szűrőknél egyébként van lehetőség bizonyos mértékű paraméterezésre is, pl. a színezet beállítására, vagy a miniatűr hatásnál az éles terület kijelölésére, a csillagszűrőnél az ágak számának és hosszának beállítására, a napsütésnél a fényfolt helyének és méretének megadására, stb.

Digitális szűrőkoriginal


expressive


retro


old days


high key


low key


sepia


monochrome


dynamic monochrome


rough monochrome


silky monochrome


impressive art


high dynamic


cross process


toy effect


toy pop


bleach bypass


miniature effect


soft focus


fantasy


star filter


one point color


sunshine

Sötét és világos képterületek kiemelése

A kontraszt beállításnál sokkal precízebben is módosíthatjuk a készítendő képeink csúcsfényeinek és árnyékosabb területeinek árnyalatait a gradációs görbével. Itt ugyanis a csúcsfényekre és az árnyékosabb, sötétebb részekre külön állíthatjuk be a világosítást, vagy sötétítést. Ha erős kontrasztot szeretnénk, akkor a sötét részeket még sötétebbre, a világosakat még világosabbra kell állítsuk, de ha csak a sötét tónusokat akarjuk mélyebbé tenni, de a világosakat nem bántanánk, akkor elég csak a sötét részekkel foglalkozni.

A Panasonic GX8 fotói

Time-lapse és stop-motion, 4k élő vágás

Time-lapse is készíthető a Panasonic GH5 II-vel, méghozzá nem csupán videófájlként, de külön-külön képkockákat tartalmazó programozott sorozatként is. Sőt, igazság szerint itt elsősorban a programozott sorozat az, ami rendelkezésünkre áll, az így készült képkockákból van lehetőség utólag videót összeilleszteni, akár a fényképezőgéppel.

A time-lapse beállításnál megadható a kezdési idő, a képek közötti időköz 1 mp és 99 perc 59 mp között 1 mp-es pontossággal, illetve a képek száma, akár 9999-ig.
A gép a megadott adatok alapján kiszámítja, mikor ér véget a felvételkészítés és azt az LCD-n megjeleníti indítás előtt.

A G9 hasonlóképp tesz, így most álljon itt minta tőle:

Választható léptetett animáció (stop-motion) is, ez esetben az egyes felvételeket mi magunk készítjük, majd a képkockákból szintén videó készülhet.

4k élő vágásnál finom digitális svenkelés és zoom állítható be a képmező bármely területére, általunk választható méretből és pozícióból kiindulva. Az Ultra HD felbontásból kivágott képkockákból Full HD videó készül.