Kipróbáltuk: Panasonic Lumix S5 – teszt

0

Különlegességek

Gépen belüli RAW konverzió

Egyre kevesebb olyan gyártó és olyan, magasabb kategóriás fényképezőgép van, ahol ne lehetne a RAW fájlokat gépen belül utólag JPEG képpé alakítani. A funkciónak akkor vesszük leginkább hasznát, ha RAW-ban fotóztunk, de szeretnénk a készített képet gyorsan megosztani közösségi oldalon, amelyhez okostelefonra kell átküldenünk a fotót. A képek átküldésénél viszont csak JPEG fotókat választhatunk, így előbb a RAW képeket JPEG-gé kell alakítanunk.

A beállítható paraméterek a szokásosak: felbontás, színtér, expozíció, fehér-egyensúly, fotóstílus, kontraszt, szaturáció, színezet, élesítés, zajszűrés, ezen kívül intelligens kontraszt beállítása, sőt a gradációs görbe módosítása is elérhető. Érdekes viszont, hogy az oldalarányt nem változtathatjuk meg, így ha véletlenül más oldalarányban készítettük a fotónkat, azt gépen belüli RAW konvertálással sem módosíthatjuk (külső RAW konverternél nyilván van lehetőség ennek megváltoztatására).

Arra sincs sajnos lehetőségünk, hogy egyszerre több képet is konvertáljunk, így minden átalakítandó képpel egyenként kell bajlódnunk.

Nagy felbontású mód

Néhány gép már kínál nagy felbontású fotó módot, amely a szenzor stabilizáció egyik programozott, finom működésű szolgáltatása.
Ennek során egymás után 8 kép készül a szenzor igen pontos és igen apró, szubpixelnyi mozgatásával, amelynek köszönhetően egyrészt kiiktatható a Bayer alapszínszűrőből adódó utólagos demozaik eljárás, aminek eleve jótékony hatása van a részletgazdagságra, másrészt megsokszorozható a létrehozott kép felbontása.

A 24 Mpixeles Panasonic Lumix S5 nagy felbontású fotó módban max. 96 Mpixeles képet készít, ráadásul ezt nem csak állványra helyezve, de kézből is. Kézi módot választva a gép összeillesztés előtt analizálja a készített képeket és a mozgó témáknál kiiktatja a szellemképet, a kézből adódó elmozdulásokat pedig a helyes egymásra illesztéssel korrigálja. Így gyakorlatilag tökéletes, bemozdulás és szellemképek nélküli képet kapunk, igaz, egy kicsit kisebb részletgazdagsággal, mint az állvány módnál.

A próbák során ezúttal is megbizonyosodtunk róla, hogy a gép képes még kikapcsolt stabilizátorral is tökéletes illesztésű nagy felbontású képet készíteni, méghozzá szellemképek nélkül.
Bravúros, óriási teljesítmény ez a Panasonictól, hiszen gyakorlatilag a nagy felbontású fotó módok legjobb megoldását kínálja!

A Panasonic Lumix S1R-rel szemben a Panasonic Lumix S5 nem csak RAW, de JPEG képeket is tud készíteni nagy felbontású módban, méghozzá 48 vagy 96 Mpixeles felbontásban. RAW formátumban csak 96 Mpixel menthető (48 Mpixeles beállításban is 96 Mpixelt ment).
A készült képek alapján azonban egyértelmű, hogy a 96 Mpixelnek már nincs jelentékenyen több részlete, így gyakorlatban a 48 Mpixel az, amit ki tudunk hozni a gépből maximumként.

Nagy felbontású módokban a szokásos templombelsőt ábrázoló képünket is elkészítettük, ezek a tesztfotók galériájában tekinthetők meg (vigyázat, nagyon nagy méretű képek!).

Néhány képkivágással azonban szeretnénk itt is érzékeltetni az üzemmód képességeit.

Elsőként álljon itt a részletgazdagságot bemutató három képkivágás, amelyek közül az első hagyományos, egyszeri képkészítéssel előállított 24 Mpixeles fotóból készült 96 Mpixelre felinterpolált kép 1:1 kivágása, a második a 48 Mpixeles nagy felbontású fotó módban (állványról) készített 96 Mpixeles interpolációjának 1:1 kivágása, míg a harmadik az eredendően 96 Mpixeles nagyfelbontású módban készült kép 1:1 kivágása.
Jól látszik, hogy a 96 Mpixel és 48 Mpixel interpolációja között nincs észrevehető eltérés, azaz a 96 Mpixeles nagy felbontású mód nem tartalmaz több részletet, mint a 48 Mpixeles nagy felbontású, ugyanakkor a 48 Mpixeles nagy felbontású ténylegesen sokkal több részlettel rendelkezik, mint a szenzor 24 Mpixeles felbontásával (a Bayer alapszínszűrő miatt demozaik eljárással) készült kép.

A képekre kattintva az eredeti felbontású képek is megtekinthetők.

A kézi üzemmód hatékonyságának szemléltetésére a Panasonic S1R-rel készült fotóinkat mutatjuk meg újra:

Stabilizátor státusz kijelzés

Érdekes szolgáltatás és más gépben még nem találkoztunk ilyennel.
A stabilizátor státusz kijelzés lényege, hogy a hátsó LCD-n folyamatosan nyomon követhetjük a gép rázkódásának mértékét és irányát, amelyből pl. hosszú expozíciós idejű felvételeknél következtetést vonhatunk le, hogy jó lesz-e a felvételünk.
Egy konkrét példa: egy hídon, állványról kívánunk 8 mp-es expozíciós idejű éjszakai felvételt készíteni, de a hídon néha autók járnak. Azt mindenki tudja, hogy az autók remegést keltenek és hiába az állvány, ha maga a híd remeg. Az így készült fotók nagy valószínűség szerint berázottak lesznek.
Azért, hogy biztosak lehessünk a dolgunkban, a hátsó kijelzőn expozíció ideje alatt is nyomon követhetjük, hogy a gépet éri-e rázkódás.

Tesztünkben az állványra helyezett fényképezőgépnél elsőként a markolatnál fogva mozgattuk kissé a gépet, majd elindítottuk a hosszú expozíciót, amelynek során az állvány lábát ütögettük.

4K Photo, 6K Photo, Post focus

Ahogy a sorozatoknál már írtuk, a Panasonic Lumix S5 is kínál 4K és 6K Photo sorozat módokat, amely gyakorlatilag 8 és 16 Mpixeles képkockákból álló 30 vagy 60 kép/mp-es videófájlt jelent, amiből a fényképezőgép segítségével kimenthetjük a legjobb pillanatot. Ez a lehetőség nem csak program automatika módban, de fél-automata és manuális üzemmódokban is elérhető, így ha szükséges, mi magunk adhatjuk meg a kívánt zársebességet (de a minimum természetesen 1/30 vagy 1/60 mp).

A Post focus elérhető mind 4K mind 6K Photo módoknak, ami szintén sorozatfelvételt készít, közelről indítva és a távolban befejezve úgy, hogy a gép minden képkocka előtt folyamatosan változtatja a fókuszt. Ezt követően lesz lehetőség a fókusz utólagos beállítására, magán a fényképezőgépen, az LCD-re bökve. A kiválasztott fókuszpontú kép külön képként elmenthető.

A 4K 60 kép/mp és 6k Photo módban 1,5×-es képkivágással dolgozik a gép (ahogy az UltraHD videózásnál is teszi).

Diffrakció kompenzáció

Tudvalévő, hogy az objektívek szűk blende esetén a fényelhajlás jelensége miatt gyengébb részletgazdagságú képet adnak. A Panasonic már a GX szériájú mikro NégyHarmados MILC-ekben is kínálta a diffrakció kompenzációt, amely a gyakorlatban nem más, mint rekesz függő élesítés. A funkció bekapcsolt állapotában a gép igyekszik korrigálni a diffrakció okozta élességvesztést.

A szolgáltatás csak JPEG képekre érhető el.
A Panasonic S1R képei:

Diffrakció korrekció

Digitális szűrők

A Panasonic S5 is kínálja azokat a digitális szűrőket, amelyeket a mikro NégyHarmados fényképezőgépeknél már megismerhettünk. Itt is elérhető az a 22 féle digitális szűrő, amelyet csak a felvételkészítés előtt állíthatunk be, sem a RAW konvertálás során, sem lejátszás módból nem tudjuk ezeket a szűrőket utólag a képre vinni. A szűrőknél egyébként van lehetőség bizonyos mértékű paraméterezésre is, pl. a színezet beállítására, vagy a miniatűr hatásnál az éles terület kijelölésére, a csillagszűrőnél az ágak számának és hosszának beállítására, a napsütésnél a fényfolt helyének és méretének megadására, stb.

A Panasonic G9 fotói

Digitális szűrőkoriginal


expressive


retro


old days


high key


low key


sepia


monochrome


dynamic monochrome


rough monochrome


silky monochrome


impressive art


high dynamic


cross process


toy effect


toy pop


bleach bypass


miniature effect


soft focus


fantasy


star filter


one point color


sunshine

HDR helyett HLG képkészítés

Nagyon maga felé hajlott a keze a Panasonicnak akkor, amikor a nagy dinamika átfogású módot a gépébe implementálta. A szokásos 3-5 képből készített, nagy dinamika átfogású HDR fotó helyett (amit bármilyen számítógéppel vagy okostelefonnal megtekinthetünk és akár ki is nyomtathatunk) a Panasonic inkább úgy döntött, hogy csak a televízió készülékei által támogatott HLG (Hybrid Log Gamma) formátumot kínálja az új full-frame tükör nélküli fényképezőgépeiben, amik máshogy egyelőre nem igen nyithatók meg.
Ezek a képek ráadásul maximum 4k vagy 8k felbontásúak lehetnek (3232×2160 illetve 6464×4320).

Sötét és világos képterületek kiemelése

A kontraszt beállításnál sokkal precízebben is módosíthatjuk a készítendő képeink csúcsfényeinek és árnyékosabb területeinek árnyalatait a gradációs görbével. Itt ugyanis a csúcsfényekre és az árnyékosabb, sötétebb részekre külön állíthatjuk be a világosítást, vagy sötétítést. Ha erős kontrasztot szeretnénk, akkor a sötét részeket még sötétebbre, a világosakat még világosabbra kell állítsuk, de ha csak a sötét tónusokat akarjuk mélyebbé tenni, de a világosakat nem bántanánk, akkor elég csak a sötét részekkel foglalkozni.

A Panasonic GX8 fotói

Time-lapse és stop-motion, 4k élő vágás

Time-lapse is készíthető a Panasonic S5-tel, méghozzá nem csupán videófájlként, de külön-külön képkockákat tartalmazó programozott sorozatként is. Sőt, igazság szerint itt elsősorban a programozott sorozat az, ami rendelkezésünkre áll, az így készült képkockákból van lehetőség utólag videót összeilleszteni, akár a fényképezőgéppel.

A time-lapse beállításnál megadható a kezdési idő, a képek közötti időköz 1 mp és 99 perc 59 mp között 1 mp-es pontossággal, illetve a képek száma, akár 9999-ig.
A gép a megadott adatok alapján kiszámítja, mikor ér véget a felvételkészítés és azt az LCD-n megjeleníti indítás előtt.

A kész képekből Full HD és Ultra HD time-lapse videó készíthető, ahol megadható a forrás képváltási sebessége 1, 3, 6, 7,5, 10, 15, 30 vagy 60 kép/mpre, míg a lejátszási képfrissítés Ultra HD-nél 24, 25 vagy 30 kép/mp, Full HD-nél 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet.

Választható léptetett animáció (stop-motion) is, ez esetben az egyes felvételeket mi magunk készítjük, majd a képkockákból szintén videó készülhet.

Villódzás mentesített felvételkészítés (Anti-flicker shooting)

A gyors feldolgozási sebességnek köszönhetően arra is van lehetőségünk, hogy villódzó megvilágításnál (pl. fénycső, higanygőz lámpa, vagy LED) a fényképezőgép igazodjon a megvilágítás periódusosságához és akkor exponáljon, amikor az maximális teljesítményű.

E funkció nélkül egy-egy kép (akár a sorozatfelvétel épp legjobb pillanata) nem a legideálisabb fények mellett készülhetne, ami adott esetben meg is nehezítené a jó kép készítését. Bekapcsolt villódzás mentesítésnél viszont a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a megvilágítás a maximális. Ez nem csak egy-egy képnél használható, de sorozat módban is, így ilyen esetben mindig helyes expozíciókat kapunk, nem lesz az egyik kép kicsit sötétebb, vagy kicsit világosabb, mint a másik.

Aki még nem ismeri ezt a funkciót, korábbi tesztjeinkben találhat ezt bemutató felvételeket (mint pl. ITT).