Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5 teszt

0

Különlegességek

Képstílusok és feldolgozási beállítások

A digitális fényképezőgépekből elmaradhatatlan színeffektusokból hat darabot kap a NEX-5 használója. Ezek a Fényerő/Szín menüben érhetők el. Az alap beállításnak számító Standard színeken kívül választhatunk erősebb szaturációt adó Élénk módot, de bőrszínekhez, illetve tájkép fényképezéshez, esetleg naplementéhez optimalizált beállítást is. A monokrón módokat egy szem Blask&White effektus képviseli. Ezek használatával nem csak a színekre, de egyéb feldolgozási beállításokra, például a kép kontrasztjára, vagy élességére is hatással lehetünk.

A képfeldolgozási beállítások bármely fenti színmódban közvetlenül is módosíthatók. Beleszólhatunk a kontraszt, színtelítettség és élesítés alakulásába, mégpedig +/-3 értékek között. Fekete-fehér módban persze a színtelítettség állítása nem lehetséges, így meg kell elégednünk a kontraszttal és az élességgel.

Dinamika-tartomány optimalizáció

A NEX-5-ben is feltűnik a Sony gépeiben előszeretettel használt DRO mód (Dynamic Range Optimizer), mely elsősorban az árnyékosabb, túl sötét képterületekbe csempész egy kis derítőfényt, világosságot. A komolyabb DSLR modellekhez hasonlóan ebben a gépben is elég széleskörű beállítási lehetőségeket kapunk. Használhatjuk automatikus módban, de az erősségi 1-5 szintek bármelyikét is használhatjuk. Mivel egy képet készít és ebből húzza elő az árnyékok részleteit, bátran használhatjuk mozgó téma fotózásánál is.

DRO – dinamika tartomány kiterjesztés

HDR mód

A Sony újabb tükörreflexeseihez hasonlóan a NEX-5 is megkapta a fentinél erősebb dinamika módosítást lehetővé tevő HDR módot. Ennek segítségével nem csak az árnyékos részek világosíthatók, de a kiégésre hajlamos területekbe is visszahozhatjuk a részleteket. A HDR szabályozás is ugyanott található, mint a DRO mód. Az automatikus beállítással a gépre bízhatjuk a világosítást, az 1-6 EV értékekkel pedig fix, egész fényértékenként megadott lépésekben növelhetjük az átfogást. Ezzel a jelenleg használt legjobb, legátfogóbban kezelhető HDR szolgáltatást kínálja a Sony.

Az üzemmód hátránya, hogy több képet készít sorozatban, vagyis mozgó dolgok fotózására nem igazán alkalmas, sőt még a kézből történő HDR fotózás is okozhat meglepetést, és némi utólagos szellemképet.

HDR – nagy dinamika tartomány

Pásztázott panoráma

Panoráma móddal nem egy gépben találkozhatunk, viszont a pásztázott panoráma funkció viszonylag új dolognak számít. Eddig csak a Fujifilm legfrissebb csúcskompaktjában a HS10-ben találkoztam hasonlóval, illetve a GE gépei is használnak ilyesmit. A Sony tavaly, a DSC-HX1-ben mutatta be először ezt a szolgáltatást, mely 1080 pixel magas (állítva 1920p) panorámaképeket készített. A NEX-5 megoldása hasonló, de minden eddiginél jobb felbontást, képminőséget kínál.

A lényege az, hogy az egymás után elkészült panorámafotókat nem utólag kell összefűznünk egy széles képpé; megteszi helyettünk a gép, rögtön a fotók elkészülte után. Nekünk csak a képméretet kell kiválasztanunk (Normál, vagy Széles), valamint a pásztázás irányát (Fel, Le, Jobbra, Balra). A szolgáltatás egyedüli hátránya csak itt jelentkezik az említett Fujifilm géphez képest, ugyanis minden beállítást külön-külön menüből kell előhalásznunk. A beállítást követően az exponáló gombot folyamatosan nyomva és a géppel a meghatározott irányba pásztázva (svenkelve) elkészül a sorozat, melyből egy összefűzött fotó kerül mentésre.

Normál panoráma (kattintson a képre!)

A képek illesztése meglehetősen pontos, még kézből készített panorámáknál. Tesztfotóink is így készültek. Persze azért ügyelnünk kell az egyenletes és pontos fordításra, különben lehetnek elcsúszások. A másik, amire ügyelnünk kell a fordulás mértéke. A képernyőn egy mozgó sáv jelzi a pásztázás hátrelévő idejét, de az összefűzés jellege miatt a képek jobb oldala gyakran lemarad, hiába fordulunk mondjuk teljes 180 fokot. Ezért érdemes a jobb oldalra jobban ráhagyni, és tovább fordulni, mint ahol végső képszélt szeretnénk.

Széles panoráma
(kattintson a képre!)

A fotók felbontása jóval nagyobb az említett konkurensnél. Normál módban 8192 x 1856, Széles módban 12416 x 1856 pixeles, ha tájkép állásban jobbra, vagy balra pásztázunk. Portré állásban fel, vagy lefelé pásztázva egy harmadik méret is elérhető 3872 x 2160 képponttal. A Sony által nemrég kiadott firmware már 3D panoráma készítését is lehetővé teszi, mely az erre alkalmas tévéken nézhető vissza.

Panoráma portré állásban
(kattintson a képre!)