Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5 teszt

0

Mért értékek

A NEX-5 a kompakt mezőnyben indulva gyorsnak, a DSLR-ek közé keverve lassúnak minősülne. Ennek legfőbb oka a viszonylag komótos autofókusz, melyet sikerült ugyan gyorsabbá tenni az átlag kontraszt-alapúakhoz képest, de a sokat emlegetett Panasonic MILC gépek hasonló AF-rendszerét nem éri utol sebességben. Ha jó a megvilágítás a rendszer nagylátószögnél 0,3-0,5 mp alatt végez az élességállítással. Sötétben, segédfénnyel viszont ez akár 1 mp körül is lehet. Nem sokat romlik (és javul) a helyzet tele állásban sem (18-55mm objektív), ahol alig érezhetően lassabb a rendszer bármilyen fényviszonyok között. Ehhez az időhöz hozzá kell adnunk a 0,1 mp-es zárkésleltetést is.

A gép bekapcsolása után egyébként 1,1 mp múlva kapjuk meg az élőképet, amennyiben jók a fényviszonyok és nem frissen behelyezett akkut használunk. Talán furcsa lehet a fényviszonyok-készenléti idő összefüggés, de sötétben a gép valamiért nehezebben ébred fel. Szerencsére ezt egy a tesztünk után megjelent új firmware-rel már kiküszöbölte a gyártó.

Jó esetben 1,3 mp-re lesz szükség a bekapcsolás után az első kép elkészítéséhez, két kép között pedig 1,6 mp kell a gépnek. Ha vaku is használunk, átlagosan 4 mp-nek kell eltelnie.
Lejátszás módba viszonylag lassan kapcsol át a gép, bár itt nem annyira számít a gyorsaság. A képek viszont gyorsan válthatók, még RAW formátum esetén is, és ha folyamatosan nyomva tartjuk valamelyik iránygombot közel 5 kép/mp sebességgel lapozhatunk.

Az elkészült fotók kártyára írásához gyorsabb darabokat válogattunk össze a Class10-es sebességosztályból (például egy 32 GB-os SanDisk Extreme SDHC-t), de egyik esetben sem hozta a névleges teljesítményt. Az 5,8 MB/mp ettől függetlenül nem mondható rossznak, inkább átlagos, de a Sony gépektől láttunk már ennél sokkal jobb írási sebességet is. Pozitívum, hogy a gép nem várja meg az összes kép kártyára mentését, már akár 4-5 mp után visszaadja az élőképet és a sorozat folytatását. Ez egy rakás RAW fájl 17-20 mp-es kártyára írásakor elég jó sebességérzetet biztosít.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő
1,3 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1,1 mp (akku behelyezése után: 3,3 mp)
Felvételbõl lejátszásba kapcsolás ideje 0,8-2,1 mp
LCD kijelzõ, LVF keresõ lefedettsége 100%
Képváltás sebessége lejátszáskor ~0,2 mp
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 4,9 kép/mp
nagylátószög tele

Fókuszálás ideje Sony E 18-55mm
(zárójelben: AF segédfénnyel)

0,3-0,5 mp
(0,5-1,1 mp)
0,3-0,6 mp
(0,5-1,2 mp)
Zárkésleltetési idõ 0,1 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 1,6 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 4 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 6 cm

 

 

Panasonic Class10 SDHC SanDisk Extreme Class10 SDHC
Kártyára írás sebessége (RAW, 14 Mpx) 5,8 MB/mp 5,8 MB/mp
fine standard
JPEG kép minősége 98% 96%