Kipróbáltuk: Sony Alpha NEX-5 teszt

0

Kezelőszervek

Minőségi de elég apró, és jócskán a vázba süllyesztett, lapos gombokat kapott a NEX-5, ráadásul nem valami sokat. Néhány kezelőszervet emiatt nehéz elsőre eltalálni, sőt a megszokás nem is igen lesz segítségünkre, mert a fő gombok funkciója változhat.

Fent

(1)Kioldó gomb: az állókép felvételek expozíciójának indításához. A gombot félig lenyomva aktiválódik majd rögzül az automata élességállítás és a fénymérés.
(2) Lejátszás gomb: használatával felvétel módból a képek és videók lejátszási képernyőjére kerülünk. Ismételt lenyomásakor visszatérünk felvétel módba, de az exponáló (kioldó) gombot megmozdítva is ugyanez történik.
(3) Be- és kikapcsoló kar: Elfordítva (ON) üzemkész állapotba hozhatjuk a gépet, vagy a fotózás végeztével kikapcsolhatjuk (OFF).
(4) MOVIE: mozgókép felvételi gomb, melynek segítségével elindítható, vagy megállítható a videók rögzítése. Videózás közben a normál kioldó gomb nem használható.

Hátul

(1) Menü/Vissza/Visszavonás/Kilépés gomb: a felső gomb funkciója legtöbbször a menübe való be- és kilépés, vagy egy opciós almenüből/nagyításból visszalépés az előző oldalra, vagy képernyőre.
A menüben megadható, hogy a vezérlőtárcsa lenyomása helyett ezzel a gombbal váltsunk a rekesz és záridő beállítása között.
(2) Vezérlőtárcsa: felvételi üzemmódban a beállítások értékeinek megváltoztatására, képnagyításra, a digitális zoom vezérlésére szolgál, de nem csak körbeforgatva, hanem iránygombként használva is rendelkezik funkciókkal:
fel irány (DISP): a kijelző információs ablakainak lapozása felvétel és lejátszás során.
le irány: felvételnél az expozíció korrekció aktiválására, manuális módban a rekesz és záridő közötti váltásra használható. Lejátszás üzemmódban a nézőképes oldalak megjelenítése a feladata.
jobb irány: felvételnél a vakumódok beállításához használhatjuk. Lejátszáskor a képek és videók között lapozhatunk vele.

bal irány: felvétel módban az egyképes, sorozat és önkioldó módok között kereshetünk a segítségével. Lejátszáskor szintén a lapozás a feladata.
Lejátszásnál a négy iránnyal görgethető a nagyított képrészlet.
(3) Vezérlőtárcsa gomb: a tárcsa közepén helyet foglaló gombbal véglegesíthetjük a beállított értéket. A felvételi módok gyors elérésére is használhatjuk.

Lejátszáskor a képek nagyításának megkezdésére szolgál, intelligens automatikánál pedig a Defókusz (háttérelmosás) funkció aktiválására. Ezzel a gombbal indíthatjuk el a videók, illetve a panorámakép visszajátszását is.

(4) Felvételi tippek/Opciók/OK gomb: e gomb funkciója is az üzemmódnak megfelelően változik. Felvétel során a 80 oldalas segédanyag elérésére szolgál, máskor a fókuszpont beállítást aktiválja, vagy egy adott beállítás opcióit érhetjük el vele (pl. a HDR mód szintjeit, vagy a fehéregyensúly finomhangolást). Lejátszásnál a megjelenített kép törlését végzi.