Hivatalos: Itt a Nikon D6

0

A Nikon még tavaly szeptemberben harangozta be, hogy készül az új D6 tükörreflexes fényképezőgépe, de akkor semmi konkrétumot nem árult el róla.
Most megtörtént a hivatalos bejelentés, így a részletek is nyilvánosak.

A Nikon D6 felbontása maradt 20,6 Mpixeles, mint az elődjéé, LiveView módban kontraszt alapú élességállítás érhető el. A gép az elődnél gyorsabb sorozatfelvételre képes. A maximális 14 kép/mp sebesség elektronikus blendevezérléssel ellátott objektívekkel érhető el. Felcsapott tükörrel, LiveView módban 10,5 kép/mp sorozatfelvétellel fotózhatunk, teljes csendben, illetve ugyanilyen helyzetben van lehetőség 30 kép/mp sebességre 8 Mpixeles, illetve 60 kép/mp-re 2 Mpixeles felbontásban.
A gép beépített GPS-t is tartalmaz, illetve még egy jó hír a profiknak: végre Kensington zárral rögzíthető a D6.

Továbbfejlesztették az autofókusz rendszert is, így a D6-ba 1,6× sűrűbben elhelyezett fókuszpontok találhatók, ahol minden fókuszpont három fókuszszenzort alkalmaz (lásd lentebb a bemutató diái). Ennek a háromszoros szorzónak a következtében a teljes fókuszpontok száma kicsit visszább esett, a korábbi 153 fókuszpont helyett a Nikon D6-nál 105 érhető el, viszont ezek mindegyike keresztszenzor és mindegyik ki is választható! A menüben 3D témakövetésnél szemérzékelés is beállítható (nem LiveView módnál)!
A középső fókuszmező érzékenysége -4,5 Fé, míg a többire -4 Fé érzékenységet adott meg a gyártó. A középső 15 fókuszpont F8 fényerővel is használható.


A fotózásnál ISO100 és ISO102400 közötti érzékenységet választhatunk, illetve kiterjeszthetjük ezt akár ISO 3.276.800-ra is. A záridő maximuma immár 30 perc is lehet (B módban).

Videofelvétel terén maradt az Ultra HD felbontás 30 kép/mp maximális képfrissítési sebességgel, de már van lehetőség élkiemelés használatára, valamint optimalizálták az MP4 rögzítést is.

A fotókat és videókat XQD vagy CFExpress memóriakártyákra menthetjük, ehhez a gép dupla memóriakártya foglalatot kínál. Arra is van lehetőség, hogy a különböző memóriafoglalatokba helyezett kártyákra különböző méretű JPEG képeket mentsünk (és persze a szokásos módon a RAW és JPEG együttes mentésének lehetősége is megmaradt).

A gyors képtovábbítás érdekében Gigabit Ethernet csatlakozó is került a D6-ra, amely a D5-énél 15%-kal gyorsabb lett.
Van lehetőség 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi-n keresztül a gép távoli vezérlésére is. A külső és opcionális WT-6 Wi-Fi adapter nagyobb hatótávolságot kínál, emellett FTP és HTTP alapú vezeték nélküli képtovábbítás is elérhető.

A Nikon D6 áprilistól lesz kapható, ára 7300 euró lesz, itthon a Nikon Magyarország Kft. információi szerint bruttó 2,5 M Ft-ért lesz megvásárolható.

A Nikon D6 főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 20,8 Mpixel, full-frame CMOS
 • Érzékenység: ISO100-102400 1/3 Fé-enként, kiterjeszthető ISO50-3.276.800-ra
 • 105 pontos AF rendszer, mind keresztszenzor, fókuszpontonként 3 fókuszszenzor
 • pentaprizmás kereső: 0,72×-es nagyítás, 100% lefedettség, 17 mm-es betekintési távolság
 • 400 ezer expozícióval tesztelt zárszerkezet
 • 14 kép/mp sorozat követő AF-fel, elektronikus blendevezérlésű objektívvel
 • 10,5 kép/mp sorozat csendes módban (felcsapott tükörrel), 30 kép/mp 8 Mpixelen, 60 kép/mp 2 Mpixelen
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • LCD: 3,2″ 2,36 millió képpont, érintésérzékeny
 • UltraHD videórögzítés (30 kép/mp)
 • Time-lapse és programozott időzített sorozat készítés
 • dupla XQD/CFExpress Type B kártyahely
 • beépített GPS
 • Li-ion akkumulátor
 • USB Type-C, gigabit Ethernet és HDMI csatlakozás, 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi vezérlő

Sajtóközlemény:

MEGHATÁROZÓ ERŐ. GYORSABB MUNKAFOLYAMAT. ABSZOLÚT MEGBÍZHATÓSÁG. A NIKON D6.

Hollandia, Amszterdam 2020. február 12.: A Nikon ma bemutatja új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

A Nikon eddigi legnagyobb teljesítményű AF rendszerével és a valósidejű képátvitelhez szükséges gyors fényképezőgép-csatlakozásokkal a D6 lehetővé teszi a profi fotósok számára a megkötések nélküli alkotást és kivitelezést. Az új AF-motor minden eddiginél gyorsabb. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő a D5-nél 1,6-szor nagyobb lefedettséggel emeli a pontosságot egy teljesen új szintre. Ehhez adjon hozzá páratlan követési teljesítményt még a legmostohább fényviszonyok mellett is, és kiváló hatékonyságú témabemérést. A kijelölhető csoportos AF-mező mintázatok nagyobb választéka a felhasználók számára lehetővé teszi az AF-beállítás bármilyen feladathoz történő optimalizálását, és több tiszta felvétel készítését az eseményekről.

A fényképezőgép-csatlakozások biztosítják a kategória legnagyobb adatátviteli sebességét, amely fényképezés közben sem lassul le. A gördülékeny munkafolyamatok több lehetőséget kínálnak a legfontosabb felvételek kiválasztására és sorrendbe állítására, így nyújtva a fotósoknak előnyt ott, ahol minden egyes másodperc számít. A fényképezőgép nagy felbontású kijelzői mostantól jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak, és a D6 is azzal a robusztus vázzal rendelkezik, amely a D5-öt abszolút kedvenccé tette a profik körében.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A D6 a Nikon D5 lenyűgöző utódja. A Nikon új zászlóshajója túlszárnyalja elődjét az iparág-meghatározó AF-képességek és a sokoldalú csatlakoztathatóság révén. Nem irányíthatja a történéseket, a világítást vagy a környezetet. De irányíthatja a D6-ot, és ez a DSLR hihetetlen felvételeket készít a meghatározó pillanatokról – hiba nélkül.”

Főbb jellemzők
Iparág-meghatározó 105 mezős AF. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő –4,5 fényértéket elérő érzékenységgel a középső élességponton, és –4 fényértéket elérő érzékenységgel minden más ponton. Csoportos AF-mező egyéni beállításokkal a páratlan színvonalú követéshez. Továbbfejlesztett jelenetfelismerési rendszer a korszerűbb témaérzékeléshez.
Győztes felvételek. A D6 segítségével a felhasználó megadhatja az élességállítás kezdőpontját az automatikus AF-mező használatával történő fényképezéskor, és az automatikus AF-mező vagy 3D-követés funkció használatakor lehetővé teszi az alany szemére történő fókuszálást.
Rendkívüli gyorsaság és pontosság. Használja ki az akár 14 kép/mp sebességű sorozatfelvételi sebességet teljes AF/AE használatával, vagy az akár 10,5 kép/mp sebességet AE-követéssel Néma fényképezés módban.
Csúcsmodellhez méltó képminőség. F-bajonettes objektívek. 20,8 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. 180 000 képpontos RGB-érzékelő. 100–102 400 széles ISO tartomány range, kiterjeszthető ISO 3 280 000-ig, és csökkenthető egészen ISO 50-ig.
Gyors fényképezőgép-csatlakozások. Wi-Fi, Bluetooth és beépített GPS. A fényképezőgép vezetékes LAN-hálózata támogatja a 1000BASE-T szabványt, és kb. 15%-kal gyorsabb kommunikációt érhet el, mint az elismert D5.
0,72-szeres optikai kereső OLED-elemekkel. Lehetővé teszi minden részlet pontos ellenőrzését nagy látószögnél is, késedelem nélkül. A billenés- és dőlésszögkijelzők a keresőben jelennek meg.
Egyszerűsített munkafolyamat. Az éles és precíz, 3,2 hüvelyk méretű érintésérzékeny monitoron keresztül még lehetősége van a legfontosabb felvételek ellenőrzésére, kiválasztására és átvitelére. Küldje a legfontosabb felvételeket a sor elejére, amikor a képeket vezetékes LAN-hálózaton keresztül vagy a fényképezőgép Wi-Fi-kapcsolatán keresztül továbbítja egy számítógépre.
Sokoldalú kártyafoglalatok. A kettős kártyafoglalatokba XQD és CF express kártyákat egyaránt helyezhet – melyek a jelenleg elérhető leggyorsabb kártyák. Használja ki a gyors olvasási, írási és átviteli sebességet.
Ergonómiai fejlesztések. A nagyobb felbontású kijelzők jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak. A legfontosabb portok könnyedén elérhetők, még akkor is, ha vezeték nélküli jeladóval fényképez.
Strapabíró és biztonságos. A robusztus váz minden környezetre felkészült, és a D6 kompatibilis a megbízható Kensington-zárakkal.