Hivatalos: Sigma 35mm f/1,4 DG DN | Art

0

A japán Sigma (helyesebben SIGMA) ma hivatalosan bejelentette új, Art szériás objektívét, amelyet full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez fejlesztettek.
Jó hír, hogy a korábban tükörreflexesekhez megjelent Sigma 35mm f/1,4 DG HSM | Art modellhez képest teljesen új optikai felépítést kapott, amely extra alacsony szórású és a legkomolyabb „F”-típusú alacsony szórású tagot is tartalmaz, így a kromatikus aberráció várhatóan még kisebb mértékű lesz. Emellett a gyártó kiemelte azt is, hogy a képsarki kóma mértékét is jelentősen visszaszorították.

Rossz hír viszont, hogy továbbra is csak a Leica L bajonettre és a Sony E bajonettre jelenik meg objektív a Sigmától. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később ne kerülhetne piacra Canon RF vagy Nikon Z bajonettes változat.

Méretét tekintve nincs jelentős változás, a 77×118 mm-es méret helyett (Sony E bajonettel) az új DN szériás változat 76×110 mm-es, súlya viszont visszafogottabb, a Sigma 35mm f/1,4 DG DN | Art 645 grammot nyom.
Újdonság a korábbi változathoz képest (de megszokott a DG DN | Art szériában) az időjárásálló kivitel, a rekeszgyűrű és a programozható AFL gomb alkalmazása, de megváltoztatták a rekeszt felépítő blendék számát is 9-ről 11-re.

A Sigma 35mm f/1,4 DG DN | Art objektív 15 lencsetagból épül fel, amelyek közül két speciálisan alacsony szórású (SLD), egy extra alacsony szórású (ELD) egy F-típusú alacsony szórású (FLD) és két aszférikus lencsetag gondoskodik a színhibák minimalizálásáról és a képsarkok optikai hibáinak csökkentéséről.
A rekeszt 11 lamellából alakították ki, így éjszakai városképek fotózásnál kiváló csillag formákra húzhatók a fények. A rekeszgyűrű szükség esetén rögzíthető, vagy akár szabadon futóra is állítható, utóbbi videófelvételek készítésénél lehet fontos.
A könnyebb kezelhetőség érdekében az objektívre egy vázról programozható funkciójú AFL gomb is került.

A 30 cm-es közelpontú Sigma 35mm f/1,4 DG DN | Art belső élességállítású (azaz fókuszáláskor nem változik az objektív hossza, nem mozog előre/hátra és nem fordul el a frontlencse). A fókuszálást léptetőmotor végzi, a gyors autofókusz annak is köszönhető, hogy a fókuszt egyetlen, kis tömegű lencse mozgatásával érik el.

A Sigma 35mm f/1,4 DG DN | Art május közepétől lesz kapható, ára 850 euró lesz.