Kipróbáltuk: Canon PowerShot S1 IS teszt

0

Bevezető

A Canon PowerShot S1 IS egy vadonatúj fényképezőgép, amelynek konkrét elődje nem létezik. Az említett Pro 90 IS ugyanis egyrészt már évek óta nem kapható, másrészt mind kialakítása, mind felépítése teljesen eltér az S1 IS-étől. Tesztgépünk első ránézésre a G-sorozat korábbi tagjaira hasonlít, bár a dizájn lekerekítettebb formákat engedett meg. A fényképezőgép nemcsak a stabilizált optikájával tűnik ki a sorból, hanem az optika lencsetagjainak mozgatásáról gondoskodó motorral is, amely nem más, mint a professzionális Canon optikákban használt csendes és gyors mozgású ultrahangos motor (USM: Ultra Sonic Motor). Ennek köszönhetően mind a zoom használata, mind a fókuszálás gyorsan és csendesen megy végbe. A PowerShot Pro 1 mellett tehát a Canonnak ez a másik USM optikás kompakt gépe.


A fényképezőgépben 1/2,7″ tokozott méretű CCD dolgozik, amely 3,3 millió képpontot tartalmaz. Legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles képeket készíthetünk, de ha kisebb felbontással is megelégszünk, választhatjuk az 1600×1200, az 1024×768 vagy a 640×480 pixeles képek készítését is. Az elkészült képeket csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, ennek fokát három lépésben állíthatjuk: SuperFine, Fine és Normal. Sajnos veszteségmentes formátum nem áll rendelkezésünkre, így meg kell elégednünk a SuperFine JPEG-ek minőségével, ami hobbi szinten végül is elegendő.
Az optika új fejlesztésű, fókusztávolsága 5,8-58 mm, amely akkora látószöget eredményez a kis CCD-n, mint egy kisfilmes gép 38-380 mm-es optikával. Ez 10-szeres átfogást jelent, ráadásul a fényerő is igen jó, nagylátószögnél f/2,8, amely tele állásban f/3,1-ig csökken. Opcionálisan megvásárolható adapter felhasználásával szűrők és előtétek is illeszthetők az optika elé.

Az egyszeri állókép készítésen kívül sorozatfelvétel is készíthető, de ez a korábbi G-sorozatú gépekkel ellentében nem két-, csak egyféle sebességgel történhet, gyári adat szerint másodpercenként 1,7 kép készíthető. Méréseink során mi 1,9 kép/mp sebességet mértünk. A sorozat készítése közben a fényképezőgép a belső, 16 MB-os memóriájába tölti a tömörített képeket, ezért a készíthető képek száma függ a használt felbontástól, tömörítési foktól és természetesen a témától is. Általánosságban elmondható, hogy 3 Mpixeles felbontással SuperFine tömörítéssel 6-12 kép készíthető. Automatikus expozíció-sorozat 3 kép hosszban készíthető, a képek közötti különbség +-2 Fé tartományban módosítható, 1/3 Fé lépésekben. Lehetőség van a G3-ban megismert fókusz-sorozat alkalmazására is, amelynek során szintén 3 kép készül, a beállított távolsághoz képest elé-, után- és ráfókuszálva.

Videó rögzítés esetén 640×480 vagy 320×240 képpontos felbontás használható, 15 vagy 30 kép/mp frissítéssel. VGA felbontást alkalmazva Fine módot is választhatunk, ez esetben a videók tömörítése kevésbé okoz információvesztést. Igen pozitív, hogy a rögzített hang 22 kHz mintavételezésű és 16 bites kvantálású, tehát a hang is jobb minőségű, mint a legtöbb kompakt digitális fényképezőgép videóhangja. 512 MB-os memóriakártyát használva az elkészíthető videók hosszát a következő táblázat mutatja:


512 MB-os kártyára készíthető videók hossza (perc:mp)
.
15 kép/mp 30 kép/mp
320×240 24:50 12:42
640×480 11:52 5:59
640×480 Fine 8:40 4:21

Az Ultra Sonic Motor mechanikának köszönhetően az optika igen csendes, ezért a videofelvétel során is használhatjuk az optikai zoomot, sőt a fókuszrendszer is aktív lehet. Ez nagyon jó videó képességeket jelent, kevés olyan gép van, amelyről ugyanezeket elmondhatnánk anélkül, hogy a felvételbe zavaró hangok kerülnének. A fényképezőgép egyik érdekessége, hogy a videó rögzítés megkezdését nem az exponáló gombbal végezzük, hanem egy külön erre a célra kialakított felvétel gombbal.

Az elkészült felvételeket CompactFlash memóriakártyára rögzíti a fényképezőgép, ezekből a Type I, Type II és MicroDrive változatokat is támogatja, ráadásul a FAT32 fájlrendszernek köszönhetően a 2 GB-nál nagyobb kapacitással is megbirkózik.
A gép áramellátását 4 db AA méretű ceruzaelem ill. célszerűen NiMH akkumulátor szolgálja. 2000 mAh-s akkuk esetén LCD-vel körülbelül 350 kép készíthető egy feltöltéssel. A géphez a gyári csomalolásban alkáli elemet adnak, de célszerű ehelyett akkumulátort használni. Javasoljuk, hogy még a fényképezőgép vásárlásakor szerezzük be a szükséges töltőt és akkumulátorokat, hogy utána már csak a fényképezéssel kelljen foglalkoznunk.