Kipróbáltuk: Canon PowerShot S1 IS teszt

0

Menürendszer

A Canon PowerShot S1 IS menürendszere a szokásos Canon stílusú, jól átlátható, több oldalra bontott. Az egymás melletti oldalak különböző beállítási lehetőségeket, menüket tartalmaznak, úgy mint felvétel menü, SetUp menü, „my camera” menü. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a SetUp-hoz nem kell programtárcsát forgatni, bárhonnan elérhető marad, még lejátszás módban is.


felvétel menü

A felvétel módból tehát a felvétel menü, a SetUp és a „My Camera” menük érhetők el a Menu gomb megnyomásával. A felvétel menüben találhatjuk a következő beállításokat:

vaku szinkronizáció (első vagy második redőnyre), lassú szinkron (ki/be), vaku telj. beállítása (auto: korrekció, manual: kézi telj. beállítás), vörösszem-csökkentés (ki/be), vaku felpattanás (ki/be), önkioldó ideje (2 vagy 10 mp), vezetéknélküli távkioldó kioldási ideje (0; 2; 10 mp), szpot fénymérés helye (fókuszpont/kép közepe), képnagyítás kézi élességállítás során (ki/be), AF mód (egyszeri, folyamatos), digitális zoom (ki/be), felvétel utáni gyorsnézet (ki, 2-10 mp), élőkép megfordítása (ki/be), időzített sorozat készítés (képek között 1-60 perc, képek száma 1-100), shortcut gombhoz funkció hozzárendelése, Custom mód paramétereinek rögzítése.

A vaku telj. beállításánál auto értéket választva a teljesítmény kompenzációja valósítható meg, míg manual állásban kézzel adható meg a használni kívánt teljesítmény 1/3, 2/3 vagy teljes teljesítményre. A vaku felpattintás kikapcsolt állapotában a vaku akkor pattan fel, ha a vaku gombbal derítést kérünk, bekapcsolt állapotában a fényképezőgép automatikája dönt arról, hogy szükséges-e vaku.


lejátszás menüHa lejátszás menüben nyomjuk meg a Menu gombot, az első oldalon a lejátszás paramétereit állíthatjuk be (a második és harmadik oldal továbbra is a SetUp és My Camera menüket tartalmazza). A lehetséges választások a következők:
törlés elleni védelem, képforgatás, összes kép törlése, diavetítés (képek közötti idő lehet 3-30 mp, ill. kézi vezérlésű), nyomtatásra kijelölés, áttöltésre kijelölés.
Set-Up menü

Mind a felvétel, mind a lejátszás menüből elérhető a SetUp, illetve a MyCamera menü. A SetUp-ban a fényképezőgép alapbeállítása végezhető el, melyek a következők:

Hangjelzés (ki/be), hangerősségek (bekapcsolás, navigálás, önkioldó, expozíció, visszajátszás hangereje), LCD fényerő (normál, világos), energiatakarékos mód (automatikus kikapcsolás: ki/be, képernyő kikapcsolásának ideje: 10 mp-3 perc), dátum/idő, kártyaformázás, fájl sorszámozás újrakezdése, automatikus képforgatás (ki/be), mértékegység (méter vagy láb), nyelv (angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, valamint két távolkeleti), videorendszer (PAL/NTSC).


„My Camera” menü

A My Camera menüben az egyes képi- és hanghatásokat állíthatjuk be, úgy mint hangjelzés fajtája, bekapcsoláskor megjelenő kép, bekapcsolás hangja, kezelés hangja, önkioldó hangja, exponálás hangja.


felvételi funkciók

Felvétel módban a Func gomb megnyomásakor egy újabb, egyszerű kis menü jelenik meg, ahol az expozíció-kompenzációt, a fehér-egyensúlyt (auto, napfény, felhős, izzó, fénycső, fénycső 2, vaku, kézi), az érzékenységet (ISO50-400), a szín effektet (kikapcsolt, vivid, természetes, gyenge élesítés, szépia, fekete-fehér és egyedi), az automatikus expozíció-sorozatot (fókusz- vagy fényérték-sorozat, valamint a lépésköz), a vaku teljesítményét, vagy annak kompenzációját, a képméretet és tömörítést (L, M1, M2, S, illetve SuperFine, Fine, Normal).