Kipróbáltuk: Canon PowerShot S1 IS teszt

0

Optika I.Beállítható fókusztávolságok


választható fókusztávolságok

A Canon PowerShot S1 IS egyik erőssége pont az optika. Az UltraSonic Motornak köszönhetően a zoom és a fókuszálás igen csendes, ráadásul rengeteg fókusztávolság állítható be, szinte megszámlálhatatlanul sok. Én voltam olyan elvetemült, hogy megpróbáltam végignézni az összes lehetséges zoompozíciót, többször végigpásztázva a teljes zoomátfogást, igen finom mozgásokkal. Az eredmény szinte hihetetlen lett: 115 zoompozíció! Ráadásul nincs garancia arra, hogy egyet sem hagytam ki. A beállítható fókusztávolságok szép exponenciálishoz hasonló ívet rajzolva követik egymást, csak a tele álláshoz igen közel látható kis mértékű eltérés az ideálistól. A zoompozíciók beállítása egyébként kétféle sebességgel történhet, attól függően, hogy milyen mértékben változtattuk meg a zoomkar helyzetét.

A 11 elemet 9 csoportban (1 aszférikus taggal) tartalmazó optika fizikai fókusztávolsága 5,8-58 mm. Ez Leica kisfilmes formátumban megfelel 38-380 mm közötti fókusztávolságnak. A fényerőre nem lehet panasz, nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/3,1. Bár láttunk már Sony gépeken ennél jobb fényerőértékeket is, ez nem von le az optika értékéből, főleg, ha figyelembe vesszük a 10x-es átfogást és a stabilizátort. Ez utóbbi a gép igazi ékszere. A Canon már régóta gyárt stabilizált optikákat a cserélhető objektíves tükörreflexes gépeihez, az EOS sorozathoz. Kompakt gépben azonban ez a második, amely ilyen objektívet kapott. Mint ismeretes, a gyakorlati tapasztalatokon alapuló reciprok-szabály kimondja, hogy a bemozdulás elkerülése érdekében legalább akkora zársebességet kell használnunk, mint az alkalmazott fókusztávolság (35 mm-es rendszerben!) reciproka. Vagyis stabilizátor nélkül a 380 mm-nek megfelelő fókusztávolság kézben megtartásához 1/380 mp-et „ír elő” ez a szabály (ettől az értéktől természetesen plusz és mínusz irányban is eltérés mutatkozhat tapasztalat, gép tömeg, idegállapot, hőmérséklet és egyéb paraméterektől függően). A stabilizátor általában 2-3 blendényit tud segíteni a bemozdulás elkerülésében, vagyis elméletileg az 1/380 mp helyett 1/80-1/40 mp között is megtartható marad a gép berázás veszélye nélkül (még egyszer hangsúlyoznánk, ezek tapasztalati adatokon alapuló becslések).

Stabilizátor hatása

F4,5; 1/50 mp; 380mm (bal: stabilizátor nélkül, jobb: stabilizátorral


Stabilizátor hatékonysága


bemozdult fotók aránya különböző zársebességeknél
Hogy kiderítsük, vajon a gyakorlatban ez az optika mire képes stabilizátorral, teljes tele állásban különböző zársebességekkel készítettünk 10-10 (összesen 200) képet stabilizátorral és anélkül, majd ábrázoltuk ezeket egy diagramban. Pontosabb adatokat kaphattunk volna, ha több képet készítünk, azonban már ezzel a „kevés” képpel is jól szemléltethető, hogy közelítőleg 2 blendét segít a stabilizátor. A diagramban a polinomiális közelítést is felrajzoltuk, hogy jobban látható legyen a különbség.

A kromatikus aberráció sajnos elég jelentős, legalábbis nyitott rekesznél. A 3 Mpixeles képeknél legrosszabb esetben akár 7-9 pixeles szélességű lila elszíneződést is adhat, ami egy 10×15 cm-es 300 dpi-s papírképen is látszódhat, hiszen ennek mérete már közelít az 1 mm-hez (0,7 mm). Szerencsére rekeszeléssel jól csökkenthető ez a hatás, szűk rekesz alkalmazása esetén csak a kép legsarkában marad nyoma az aberrációnak, a kép belső részei elszíneződés mentes marad. Összességében a kromatikus aberráció akkor zavaró, ha direkt nyitott blendével fotózunk, igen nagy fényerő-különbségű területeket, de szűk rekeszállások esetén nem jelent problémát. A géppel készített fotók között alig találni olyat, ahol ez a hatás felfedezhető, ezek egyike a direkt ezzel a céllal, nagy blendével készített fákat ábrázoló kép. Így kijelenthetjük, hogy általános használata esetén ritkán okoz problémát ez a hatás.

A tesztfotók F2,8/3,1 és F8 blendével készültek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló kromatikus aberrációt szemlélteti, itt jól látható, hogy a hatás már jóval kevésbé zavaró, mint az erőteljes tesztábránkon.


Kromatikus aberrációk


F2,8 38 mm


F8,0 38 mm


F3,1 380 mm


F8,0 380 mm


F2,8 38 mm


F5 380 mm

Az optika 10x-es zoomátfogásán felül maximum 3,2x-es digitális zoom is használható. A mért értékek alapján az optika hatásfoka kb. 95%-os, a legnagyobb nagyítás kb. 9,5x-es.

Optikai- és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=38 mm*
1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=380 mm*
10x

teljes kép

kivágott képrészlet
10x-os optikai és 3,2x-es digitális zoom

Az S1 mélységélessége a kis CCD miatt meglehetősen nagy. A szokásos 15 cm hosszban (az első spulni 15 cm-re az optikától) elhelyezett spulnikon jól látható, hogy a legnyitottabb blende esetén két spulni nagyjából fókuszban látható. Egyetlen spulnit kiemelni a többi közül az élességi mélységet használva nem lehetséges, csak nagyobb fókusztávolság esetén (bár makrózni csak nagylátószögnél lehet, mint látni fogjuk). Ha kimondottan nagy mélységélességre van szükségünk, a legszűkebb használható F8-as rekesz nagyjából elég is erre.


Mélységélesség

F3,1

F8,0

A képek elkészítésékor a fókusztávolság 61 mm-nek megfelelő volt.
Az első spulni az optikától 15 cm-re, az utolsó 30 cm-re volt.