Kipróbáltuk: Canon PowerShot S1 IS teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép beállítása többnyire a vázra elhelyezett gombokkal ill. tárcsával történik, a menüt viszonylag ritkán kell használnunk. A gombokat a gép tetejére, hátlapjára, illetve a gépváz bal oldalára helyezték. A kezelőszervek ismertetését a gép felső részével kezdjük:


felső kezelőszervek

(1) Zoom vezérlő kapcsoló: ennek segítségével állíthatjuk be a használni kívánt fókusztávolságot. A zoom két sebességes, ha csak kicsit húzzuk el a kapcsolót, akkor igen lassan változik az optika fókusztávolsága, de ha teljesen kihúzzuk, akkor gyorsan.

(2) Exponáló gomb

(3) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 13 állás közül választhatunk:

– kamera állás: ekkor készíthetünk mozgóképeket, VGA, vagy 320×240-es (QVGA) felbontásban.

– Ezt követően 6 téma mód közül választhatunk, melyek a következők: panoráma mód (mind vízszintes, mind függőleges irányban készíthetünk panorámát, sőt akár 2×2 képes poszter formátum is exponálható. Ezekben az esetekben a kijelzőn láthatjuk az előzőleg készített kép szélét), hosszú expozíciós idő mód (1 mp-hez közeli expozíciós értéket fog választani az automatika), sport mód (nagy zársebességek előnyben részesítése), éjszakai portré (hosszú vakuszinkron), tájkép, portré.

– Auto állás: ekkor a fényképezőgép teljesen automatikus működésű, csak a képméret módosítható, sem az érzékenység, sem a fénymérés, sőt még az expozíció-kompenzáció értéke sem állítható be.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.

– Tv (zársebesség előválasztás): megadhatjuk a használni kívánt záridőt a vezérlőnyilak segítségével. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10;8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 05; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. 1/1600-ad mp ill. nagyobb zársebesség csak F5,6 vagy szűkebb rekesznél használható.

– Av (rekesz előválasztás): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F3,1, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a felhasználóra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható, de a zársebesség előválasztásnál említett szabály itt is érvényes, 1/1600-ad mp vagy gyorsabb zársebességnél a rekesz F5,6 vagy szűkebb kell, hogy legyen.

– C mód (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban előre beállított értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is.

(4) Főkapcsoló: a PowerShot G3 és G5 gépeknél elterjedt módon jobbra ill. balra forgatható rugós visszahúzású kapcsolóval állíthatjuk a gépet felvétel vagy lejátszás állásba. Mivel a kapcsoló visszahúzódik közép állásba, a lejátszás mód felvétel prioritásos maradhatott, amelynek következtében a lejátszás módban lenyomott exponáló gomb visszajuttat felvétel módba. Ha lejátszás módba váltunk, az optika automatikusan nem húzódik vissza. Ezt csak a főkapcsoló ismételt lejátszás állásba fordításával érhetjük el. Ez a megoldás szimpatikusabb számunkra, mint ha ezt is automatika végezné, hiszen az automatika nem tudhajta, hogy hány képet szeretnénk ellenőrizni, illetve hogy a képek ellenőrzése után szeretnénk-e még újabb felvételeket készíteni. A kapcsoló közepén helyezték el a kikapcsolásra szolgáló nyomógombot.


A váz hátlapján találhatjuk a gombok túlnyomó többségét, melyeket elsősorban az LCD köré ill. a markolat hátsó részére helyezték el:


hátsó kezelőszervek

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű, használata tehát probléma nélküli.

(2) Videó felvétel indítására ill. befejezésére szolgáló gomb. A HP fényképezőgépeinél hasonló megoldást találhatunk azzal a különbséggel, hogy a Canon PowerShot S1 IS csak akkor kezdi el a felvételt, h a az üzemmód tárcsa is videó rögzítés módban van.

(3) FUNC gomb: felvétel módban az expozíció-kompenzáció, a fehéregyensúly, a képméret és tömörítés, az effektek, az expozíció sorozat ill. a vakuteljesítmény szabályozás beállítására használható. Lejátszáskor ennek a gombnak a megnyomásával törölhetünk egy képet.

(4) Felvétel állásban a fénymérés módja választható ki, kiértékelő, középpontosan súlyozott vagy szpot módok közül. Ez utóbbi a fókuszkerethez is rögzíthető, de a kép közepét is méreheti. Lejátszás esetén a kiválasztott képhez készíthetünk hangmegjegyzést a SET gomb megnyomása után, képenként max. 60 mp terjedelemben. Ha egy képhez már készítettünk hangfelvételt, lehetőségünk van a felvétel folytatására is.

(5) S (Shortcut) gomb: egy hozzárendelt funkciót valósít meg. Ez tulajdonképpen egy szabadon programozható gomb, amely a Canon kompakt gépei között elsőként erre a gépre került. A menüben kiválaszthatjuk ennek a gombnak a funkcióját a következők közül: képméret, érzékenység, fehéregyensúly, effekt, fénymérés rögzítés, fókusz rögzítés, LCD kikapcsolása. Lejátszáskor ún. ugrás hajtható végre, ekkor 10 képpel előre vagy hátra ugrik.

(6) DISPLAY gomb: az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, illetve áttérhetünk az elektronikus kereső használatára. Az elektronikus keresőben felvételkor mindenképpen megjelenik az összes információ, ennél a kijelzőnél egyszerűbb nézet nem használható. Az EVF-et lejátszás módban csak akkor alkalmazhatjuk, ha az LCD-t a gép felé fordítva becsukjuk. Kár, hogy lejátszáskor a Display gombbal nem válthatunk át az EVF-re, néha bizony hasznos lenne. Lejátszás módban a megjelenített információk tüntethetők el, vagy hozhatók vissza ill. a hisztogram nézet választható ki.

(7) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához ill. lejátszáskor képek kiválasztásához használhatjuk.

(8) SET gomb: csak felvételkor van hatása. A fókuszkeret elmozgatása kezdeményezhető, vagy a menüben valamely kiválasztott érték fogadható el a segítségével.

(9) Menu gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.


A gépváz bal oldalán található gombok a következők:


oldalsó kezelőszervek

(1) Vaku mód

(2) Sorozat vagy önkioldó beállítása.

(3) MF állás: kézi élesség állítás: folyamatos nyomva tartása mellett a felfelé és lefelé mutató vezérlőnyilak segítségével állíthatjuk be az élességet, ilyenkor a kijelzőn kétszeresre nagyított kép jelenik meg a képernyő 1/4-ed részén, amely sajnos a többi Canon géphez hasonlóan kissé pixeles. A kinagyított kép mellett tárgytávolság skála is látható. Arra is van lehetőség, hogy az előző élesség állítás eredményét az MF gombbal rögzítsük.

(4) IS: stabilizátor kikapcsolására vagy bekapcsolására használható, illetve tele- vagy nagylátószögű konverter használatakor 1 mp-ig tartó folyamatos nyomva tartása után beállíthatjuk a konverterrel együtt működést.