Kipróbáltuk: Canon PowerShot S1 IS teszt

0

Képminőség

Sajnos a PowerShot S1 IS képérzékelője eléggé kis méretű, mindössze 1/2,7″-os. Ez 2,6 mikronos pixeleket jelen. Ugyan létezik 1/1,8″-os 3,3 Mpixeles CCD is, amelynek 3,5 mikronos pixelei vannak, de ennek használata több problémát is felvetett volna. A képminősége valószínűleg jobb lehetett volna, a zaj bizonyára kisebb lenne, viszont az optikának is méretesebbnek kellene lenni, ami a kompakt gépek között nem biztos, hogy jó megoldás lett volna, hiszen a képminőséggel nagy gond így sincs.

A képek SuperFine, Fine vagy Normal tömörítési fokban készíthetők el, sajnos veszteségmentes formátum nem áll rendelkezésünkre. A SuperFine a Canon-nál megszokott módon 98%-os JPEG minőséget jelent. Ez bizony nagyon jó képminőséget ad, ennél jobbra csak akkor lehet szükség, ha professzionális felhasználásra készülnek a képek és/vagy jelentős és több lépésből álló utófeldolgozásra kerül sor. Ez utóbbi esetben javasolt lehet a munkafolyamatok között veszteségmentes formátum alkalmazása. Ha kisebb nyomatokat szeretnénk csak készíteni a fotókból, vagy csak monitoron akarjuk megnézni a képeket, használhatjuk a Fine módot, amely ugyan elszenved kis mértékű részletvesztést, de durva problémákat nem rejt magában. Ennem tömörítési foka 94%-os. A Normal 73%-os JPEG minősége már erőteljes blokkosodást okoz, amely a kinagyított részleteken jól látható. Ezt csak akkor érdemes használni, ha nagyon szűken vagyunk a memóriakártya szabad területével és tudjuk, hogy papírképet nem fogunk ezekből a képekből készíteni, mert jelentős nagyításnál már ezek a 8×8 pixeles blokkok már a papírképen is látszódhatnak. A tömörítés hatása már monitoron 1:1 nézetben is észlelhető.Felbontás és tömörítés
2048×1536

SuperFine
98%-os minőség

Fine
94%-os minőség

Normal
73%-os minőség
1600×1200

SuperFine
98%-os minőség

Fine
94%-os minőség

Normal
73%-os minőség

*A képek 300%-os nagyításban láthatóak!

A fényképezőgéphez a dobozában 32 MB-os HighSpeed CompactFlash kártyát kapunk, amely a 3 Mpixeles Fine képekből 28 képet képes tárolni, vagyis alapvetően otthoni használatra még elegendő, esetleg egy rokonlátogatás alkalmával még kellő tárolókapacitást ad, de hosszú távra bizony kevés. Ha 2-3 napra, vagy akár egy hétre kell kellő kapacitást biztosítani, akkor minimum 128, de inkább 256 MB-os memóriakártyát ajánlunk megvételre, amely 7-15e Ft közötti pluszköltséget jelent. Mivel a fényképezőgép támogatja a Type II-es kártyákat, így ha nagy kapacitást (1 GB illetve nagyobbat) szeretnénk alacsony költséggel, válaszhatjuk a MicroDrive-ot is. A DigiC processzornak köszönhetően a 2 GB-nál nagyobb memóriakártyákat is helyesen kezeli az S1 IS a FAT32 fájlrendszerrel. Az egyes felbontásokhoz és tömörítési fokokhoz tartozó fájlméreteket a következő táblázat mutatja:
*JPEG esetén a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolható fotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!


Nyomtatásban
Mivel a Canon PowerShot S1 IS az új Canon fényképezőgépekhez hasonlóan PictBridge kompatíbilis, ezért jól használható a legtöbb ma kapható fotónyomtató vezérlésére. A szabványt a Canon példamutatóan implementálta: nem csak a nyomtatandó kép és a nyomatszám, de a papírméret is meghatározható. A fényképezőgépről és a számítógépről vezérelt nyomtatáshoz a szerkesztőség Canon i965-ös fotónyomtatóját használtuk. A nem túl soknak tűnő 3 megapixel, a jó képminőségnek köszönhetően, elegendő akár A4-es nyomatméretig is, bár ilyenkor érdemes egy kis élesítést ráadni valami képszerkesztő programban. 10×15-ös és A5-ös méretben a képek módosítás nélkül is kiválóak lettek.