Kipróbáltuk: Canon PowerShot S2 IS teszt

0

Optika I.Beállítható fókusztávolságok


választható fókusztávolságok

Mint az S1 IS-nél, úgy a PowerShot S2 IS-nél is a legfőbb erősség az optika. Az UltraSonic Motornak köszönhetően a zoom és a fókuszálás igen csendes, ráadásul rengeteg fókusztávolság állítható be, szinte megszámlálhatatlanul sok. Bár a zoomkar használatával viszonylag nagy lépésközöket használhatunk, több előre/hátra mozgással köztes pozíciók is elérhetők. Talán érdemes megjegyezni, hogy a Sony DSC-H1 és a Canon PowerShot S2 IS hajszálra pontosan ugyanannyi beállítható gyújtótávolsággal rendelkezik: a nagylátószögűn kívül 116 darabbal. Az egyes pozíciókhoz tartozó gyújtótávolság értékek viszont különbözőek. A beállítható fókusztávolságok nagylátószögnél elsőként a pontos beállításhoz szükséges lineáris, később exponenciálishoz hasonló ívet rajzolva követik egymást. A zoompozíciók beállítása egyébként kétféle sebességgel történhet, attól függően, hogy milyen erősséggel húzzuk ill. toljuk a zoomkart.

Az S1 IS-hez hasonlóan az S2 IS objektíve is 11 elemet tartalmaz 9 csoportba rendezve, de a korábbi 1 aszférikus tag mellett immár UD (ultra alacsony szórású – ultra low dispersion) lencsét is beépítettek a kromatikus aberráció csökkentésére. Az objektív gyújtótávolsága 6-72 mm, amely az 1/2,5″-os CCD-vel kisfilmre vonatkoztatva 36-432 mm-nek megfelelő fókusztávolságot jelent. Az optika fényereje remek, nagylátószögnél egyedülálló f/2,7, míg tele állásban f/3,5 fényerővel bír. Bár ebben a kategóriában a Panasonic DMC-FZ5 fényereje tele állásban picivel jobb: f/3,3.

Az UD tag segítségével a kromatikus aberráció valóban nem lesz zavaró tényező a fotózás során. A legdrasztikusabb tesztünkön érezhető, hogy teljes rekesznyílásnál és igen nagy fényerőkülönbségnél azért előcsalogatható, de rekeszeléssel ez a hatás jól csökkenthető. Az 5 Mpixeles képeken legrosszabb esetben 4-5 pixeles szélességű lila elszíneződést láthatunk, ami 3 Mpixelre vonatkoztatva kb. 3-4 pixelnek felelne meg. A képet 10×15 cm-es méretre kidolgozva ez a színi hiba mindössze 0,2-0,3 mm szélességű lenne. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a drasztikus tesztképen kívül kromatikus aberrációval alig találkoztunk, a lenti két fotón 1:1 méretben látható kivágás is azt szemlélteti, hogy valós környezetben sokkal ritkábban jelentkezik ez a színi hiba, sőt, kis rekeszeléssel teljesen el is tüntethető. Ha összevetjük a Panasonic DMC-FZ5 és Sony DSC-H1 gépekkel, akkor ebből a szempontból a legjobban az S2 IS, leggyengébben az DMC-FZ5 teljesít.

A tesztfotók F2,7/3,5 és F8 blendével készültek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló enyhe színi hibát szemlélteti.


Kromatikus aberrációk


F2,7 36 mm ekv.


F8,0 36 mm ekv.


F3,5 432 mm ekv.


F8,0 432 mm ekv.


F2,7 36 mm ekv.


F3,5 432 mm ekv.

Az S1 IS-hez képest az S2 IS nagyobb látószöget és erősebb tele állást kínál. Vagyis nem csak a zoomátfogás nőtt meg, de annak mindkét végét kitolták. A 36 mm-nek megfelelő gyújtótávolság már általában elegendően nagy látószöget ad, a tele állás pedig olyan nagy, hogy szinte csak a tesztfotók kedvéért vettük használatba, egyébként a kisebb fókusztávolság is megfelelt volna. Az optika 12x-es zoomátfogásán felül maximum 4x-es digitális zoomot is használhatunk.

Optikai- és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=36 mm ekv.
1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=432 mm ekv.
12x

teljes kép

kivágott képrészlet
12x-es optikai és 4x-es digitális zoom