Kipróbáltuk: Canon PowerShot S2 IS teszt

0

Menürendszer

A Canon PowerShot S2 IS a Canontól megszokott stílusú menürendszerrel rendelkezik. A teljes menürendszert 5 részre bontották, egyet a felvétel során beállítható funkcióknak (funkció menü), egyet felvétel módban a ritkábban módosított értékeknek (felvétel menü), egyet a lejátszáshoz (lejátszás menü),egyet az egyéb beállításoknak (SetUp menü) és egyet a saját beállításokhoz (MyCamera).


felvételi funkciók

A legalapvetőbb és legfontosabb beállításokat a felvételi funkciók között érjük el, amely bár nem hasonlít a többi menühöz, áttekinthetősége hasonlóan jó. A Func gomb megnyomásakor tehát egy egyszerű, ikonokból álló menü jelenik meg, ahol az expozíció-kompenzációt, a fehér-egyensúlyt (auto, napfény, felhős, izzó, fénycső, fénycső 2, vaku, kézi), az érzékenységet (auto, ISO50-400), a szín effektet (kikapcsolt, élénk, semleges, lágy rajzú, szépia, fekete-fehér és egyedi, ezen belül kontraszt, élesítés, színtelítettésg), az automatikus expozíció-sorozatot (fókusz- vagy fényérték-sorozat, valamint a lépésköz), a vaku teljesítményét, vagy annak kompenzációját, a videó felbontását és képfrissítését, valamint a képméretet és tömörítést (L, M1, M2, S, illetve SuperFine, Fine, Normal).

Felvétel állásban a menü gombot megnyomva elsőként a felvétel menüt érhetjük el, innen léphetünk tovább a SetUp és a „My Camera” menükre. A felvétel menüben találhatjuk a következő beállításokat:


felvétel menü

vaku szinkronizáció (első vagy második redőnyre), hosszú szinkron (ki/be), vaku telj. beállítása (auto: korrekció; kézi telj. beállítás), vörösszem-csökkentés (ki/be), sorozat sebessége (lassú, gyors), önkioldó ideje (10 vagy 2 mp, illetve egyedi, ahol a képek száma 1-10-ig, a képek közötti idő 0-30 mp-ig állítható), szpot fénymérés helye (fókuszpont/kép közepe), képnagyítás kézi élességállítás során (ki/be), program eltolás (ki/be: ez esetben ha a záridő, vagy blende tartományon kívül esne a helyes expozíció értéke, akkor a gép automatikusan módosítja a szükséges értékre), AF mód (egyszeri, folyamatos), AF segédfény (be/ki), felvétel lámpa (be/ki: videófelvételkor), digitális zoom (ki/be), felvétel utáni gyorsnézet (ki, 2-10 mp, tartás), élőkép tükrözése (ki/be), stabilizátor üzemmód (folyamatos, exponáláskor, követés, ki), konverter lencse használata (ki, nagylátószögű-, telekonverter), időzített sorozatfelvétel (képek között 1-60 perc időköz állítható be, képek száma 1-100), gyorsbillentyű funkciójának megadása (felbontás, videó felbontás, érzékenység, fehér-egyensúly, fotóeffetkus, stabilizátor módja, fénymérés rögzítés, fókusz rögzítés, LCD kikapcsolása), egyéni módhoz (program tárcsa C állása) beállítások mentése.


lejátszás menü

Ha lejátszáskor nyomjuk meg a Menu gombot, az első oldalon a lejátszás paramétereit állíthatjuk be (a második és harmadik oldal továbbra is a SetUp és My Camera menüket tartalmazza). A lehetséges választások a következők:
törlés elleni védelem, képelforgatás, hangrögzítés (beállítható mintavételi frekvencia: 11-44,1 kHz, régebbi felvételek meghallgatása), összes kép törlése, diavetítés (képek közötti idő lehet 3-30 mp, ill. kézi vezérlésű), nyomtatásra kijelölés, áttöltésre kijelölés.


Set-Up menü

Mind a felvétel, mind a lejátszás menüből elérhető a SetUp, illetve a MyCamera menü. A SetUp-ban a fényképezőgép alapbeállítása végezhető el, melyek a következők:

Hangjelzés (ki/be), hangbeállítás videófelvételhez (mikrofon érzékenysége 5 lépésben, szélzajszűrés ki/be, mintavételi frekvencia 11-44,1 kHz), hangerősségek (bekapcsolás, navigálás, önkioldó, expozíció, visszajátszás hangereje), LCD fényerő (normál, világos), energiatakarékos mód (automatikus kikapcsolás: ki/be, képernyő kikapcsolásának ideje: 10 mp-3 perc), dátum/idő, kártyaformázás, fájl sorszámozás újrakezdése, automatikus képforgatás (ki/be), mértékegység (méter vagy láb), nyelv (21 féle, köztük magyar), videorendszer (PAL/NTSC).


„My Camera” menü
A My Camera menüben az egyes képi- és hanghatásokat állíthatjuk be, úgy mint hangjelzés fajtája, bekapcsoláskor megjelenő kép, bekapcsolás hangja, kezelés hangja, önkioldó hangja, exponálás hangja.