Kipróbáltuk: Canon PowerShot S2 IS teszt

0

Felépítés I.

A Canon PowerShot S2 IS elődje természetesen a tavaly bejelentett, és általunk is bemutatott PowerShot S1 IS. Az elődmodellhez képest a fényképezőgépben jelentős változások történtek, így nemcsak egy egyszerű ráncfelvarrásról ill. felbontásnövelésről kell beszélnünk. A jobb áttekinthetőség kedvéért a főbb különbségeket táblázatban foglaltuk össze:Nem változott a jól bevált csendes és gyors mozgású ultrahangos motor (USM: Ultra Sonic Motor), a hátlapra elhelyezett videofelvétel indító gomb, és a kihajtható/elforgatható kialakítású LCD.

A fényképezőgépbe 1/2,5″ típusú, 5,3 millió teljes pixelszámú CCD került, amellyel a legnagyobb méretben 2592×1944 képpontos fotókat készíthetünk. Ezen kívül választhatunk kisebb felbontásokat is: 2048×1536 (3M) pixeles, 1600×1200 (2 M), és 640×480 pixeles (VGA). Az elkészített képeket csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, ennek fokát három lépésben állíthatjuk: SuperFine, Fine és Normal. Sajnos veszteségmentes formátum nem áll rendelkezésünkre, így meg kell elégednünk a SuperFine JPEG-ek minőségével, ami egyébként hobbi szinten nem is okoz problémát.


Mint ahogy az táblázatunkból is kiderül, az új géphez új optikát is fejlesztettek. Ennek gyújtótávolsága 6-72 mm, amely kisfilmes formátumban 36-432 mm-nek felelne meg. A fényerő nagylátószögnél f/2,7, tele állásban f/3,5, amelyek jó értékek, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Sony DSC-H1 objektíve tele állásban nagyobb fényerővel bír. Opcionálisan megvásárolható adapter felhasználásával szűrők és előtétek is illeszthetők az optika elé, ehhez le kell csavarnunk a gyárilag fent lévő gyűrűt, ennek helyére illeszthető az adapter.

Az S1 IS-sel szemben az S2 IS már kétféle sebességű sorozatfelvételt kínál, ezek a gyári adatok szerint 1,5 és 2,4 kép/mp. Méréseink alacsony sebességnél 1,5 kép/mp-et, nagy sebességű sorozatnál 2,3 kép/mp-et adtak. A sorozat hossza a memóriakártya sebességétől is függ, ugyanis kellően gyors memóriakártyával akár a teljes kapacitás megtölthető egyetlen sorozattal. Kingston Elite Pro memóriakártya már elegendő volt az 5 Mpixeles SuperFine nagysebességű sorozat folyamatos rögzítésére, az olcsóbb (narancssárga címkés) Kingston memóriakártyával 7 képig készültek a felvételek.
Automatikus expozíció-sorozat 3 kép hosszban készíthető, a képek közötti különbség ±2 Fé tartományban módosítható, 1/3 Fé lépésekben. Az S1 IS-hez hasonlóan itt is használhatunk fókusz-sorozatot, amelynek során szintén 3 kép készül, a beállított élességi ponton kívül elé- és mögéfókuszálva.

A videó rögzítésnél is fontos a gyors memóriakártya, ugyanis 640×480 pixeles felbontásban 30 kép/mp képfrissítéssel csak ebben az esetben lehet a kártyát folyamatosan megtölteni mozgóképpel. Lassabb memóriakártyával legnagyobb felbontásban és képfrissítéssel 1-2 perc után betelik a puffer és a felvétel megszakad. VGA felbontáson kívül 320×240 pixelt is használhatunk, a képfrissítés mindkét esetben 30 vagy 15 kép/mp közül választható. A videózás igazi különlegessége azonban még csak most jön. Azon kívül, hogy a videó mellé a hangot sztereóban rögzíti az S2-es, a mintavételi frekvencia 11, 22 vagy akár 44 kHz-es is lehet, 16 bites kvantálás mellett. Ráadásul a felvétel során használható az optikai zoom is, működik a fénymérés és a fókuszrendszer. Szintén különlegességnek számít, hogy a videózás közben is készíthetünk fotókat az exponáló gomb segítségével, igaz, ekkor csak programautomatikát használ a gép.


AVI videó (16500 kbps)
640×480; 0:18 mp; 37177 KByte

Az eddig leírtak tulajdonképpen az adatlapról ill. a készülék weboldaláról is kiolvashatók, ami azonban csak a használat során derül ki, az a sztereó mikrofon érzékenysége. Az alkalmazott elektret mikrofonok és a nagy erősítés miatt sajnos eléggé zajosak lehetnek a felvételek, és bizony csendes környezetben még az egyébként halk USM motor hangja is belehallatszik a felvételbe, még a legkisebb mikrofon érzékenységnél is. További kellemetlenség, hogy a videók nagy helyigényűek, így VGA felbontásban 30 kép/mp képfrissítés mellett kb. 2 perc vehető a 256 MB-os kártyára. 256 MB-os memóriakártyát használva az elkészíthető videók hosszát a következő táblázat mutatja:

Az elkészült felvételeket SecureDigital memóriakártyára rögzíti a fényképezőgép. A kártyafoglalat továbbra is a jobb oldalon található, ide helyezhető a SecureDigital vagy Multimedia kártya. Bár a kártyanyílást fedő ajtót fém erősítéssel látták el, ha véletlenül mégis letörne az ajtó, akkor sajnos a gép már nem kapcsolható be, mivel az ajtón lévő pöcök tartja benyomott állapotban a kártyanyílás melletti biztonsági érzékelőt.


A gép áramellátását 4 db AA méretű ceruzaelem ill. célszerűen NiMH akkumulátor szolgálja. A CIPA ajánlása alapján készült gyári mérés szerint 2300 mAh-s akkuk esetén LCD-vel körülbelül 550 kép készíthető egy feltöltéssel. A géphez a gyári csomagolásban alkáli elemet adnak, de célszerű ehelyett akkumulátort beszerezni.