Kipróbáltuk: Canon PowerShot S2 IS teszt

0

Képminőség

Talán az összes fényképezőgép közül a kompakt ultrazoomoknál érezhető a legjobban, hogy a nagy pixelszámú CCD-t milyen nehéz jó objektívvel kiszolgálni. Ez nem csak az S2 IS-nél jelentkezik erősen, de a kategória többi modelljénél is. Az optika mind teljes nagylátószögnél, mind teljes tele állásban eléggé lágy képet ad, de a köztes gyújtótávolságokban szépen dolgozik (lásd tesztfotóink). Az 1/2,5″ méretű CCD-n 2,2 mikronos pixelek találhatók. Ez ugyanolyan kis méretű pixeleket jelent, mint egy 1/1,8″ 8 Mpixeles CCD-n lévő. A kis pixelek miatt a CCD alapérzékenysége alacsony, így azon nagyobb analóg erősítést kell alkalmazni. Emiatt sajnos a képzaj olyan nagy lenne, hogy a termék szinte eladhatatlanná válna, így az S2 IS esetében is a képeken utólag zajcsőkkentő algoritmussal teszik elviselhetőbbé a képzajt. Ez viszont esetenként hasznos képpontokat is kiátlagol, emiatt néhol mosottnak tűnik a kép, főként az éles felületek, kontrasztos határain.

A képek SuperFine, Fine vagy Normal tömörítési fokban készíthetők el, veszteségmentes formátum itt sem áll rendelkezésünkre, ahogy a kategórián belül ez megszokott. A SuperFine a Canon-nál már ismert módon 98%-os JPEG minőségű, ami nagyon jó képminőséget jelent, szinte észrevehetetlen a JPEG tömörítés hatása. A Fine mód 94%-os minősége még mindig elegendő a legtöbb esetben, így ha kevés a helyünk, nyugodt szívvel választhatjuk ezt a tömörítési fokot. A Normal nevű mód 73%-os JPEG minősége viszont már erőteljes blokkosodást okoz, amely a kinagyított részleteken jól látható. Ezt csak akkor érdemes használni, ha nagyon szűken vagyunk a memóriakártya szabad területével és tudjuk, hogy nagyméretű papírképet nem fogunk ezekből a képekből készíteni. 13×18 cm-es méretig azonban még ez is megfelelő lehet, ha a teljes képet képkivágás nélkül kidolgoztatjuk, vagy nyomtatjuk (ekkor a tömörítési hibák a végső képen kb. fél mm-esek lesznek).Felbontás és tömörítés
2592×1944

SuperFine
98%-os minőség

Fine
94%-os minőség

Normal
73%-os minőség
2048×1536

SuperFine
98%-os minőség

Fine
94%-os minőség

Normal
73%-os minőség

*A képek 300%-os nagyításban láthatóak!

A fényképezőgéphez a dobozába 32 MB-os HighSpeed CompactFlash kártyát csomagoltak, ami igazából csak a kipróbáláshoz elég. Az 5 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 256, de inkább 512 MB-os memóriakártya megvásárlását javasoljuk, ha ki szeretnénk használni a VGA 30 kép/mp-es videórögzítést és a korlátlan sorozatot, akkor lehetőleg nagy sebességűt válasszunk. Az egyes felbontásokhoz és tömörítési fokokhoz tartozó fájlméreteket a következő táblázat mutatja:*JPEG esetén a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolható fotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!