Kipróbáltuk: Canon PowerShot S2 IS teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép kezelését nemcsak a vázra elhelyezett gombok és tárcsa segítségével végezhetjük, hanem több esetben a menüt is használnunk kell (pl. hosszúszinkron, vörösszem csökkentés, sorozat sebessége, stabilizátor üzemmód, stb.). A kezelőszerveket elsősorban a hátlapra helyzeték, de természetesen a felső részen is találhatunk néhányat, valamint az objektív tubus oldalára is került kettő gomb. Kezdjük a felső résszel:


felső kezelőszervek

(1) Zoom vezérlő kapcsoló: ennek segítségével állíthatjuk be a használni kívánt gyújtótávolságot. A zoom két sebességes, ha kis mértékben húzzuk el a kart, akkor igen lassan változik az optika fókusztávolsága, de ha teljesen kihúzzuk, akkor gyorsan átérünk a két végpont között.

(2) Exponáló gomb: más gépekkel ellentétben ez csak fotók készítésére használható

(3) Sorozat vagy önkioldó mód kiválasztása.

(4) Vaku gomb: csak az automatikus és derítés mód közül választhatunk, lejátszás módban ezzel kezdeményezhetjük a maximum 60 mp-ig tartó hangmegjegyzést. Ha egy képhez már készítettünk hangfelvételt, lehetőségünk van


indexkép és belenagyítás

a felvétel folytatására is.

(5) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 13 állás közül választhatunk:

– kamera állás: ennek az állásnak egyetlen jelentősége, hogy más paramétereket állíthatunk be, mint fényképezési módnál indított videófelvételnél (ez nem terjed ki a felbontásra és képfrissítésre). Egyébként véleményünk szerint ez a tárcsaállás szinte teljesen felesleges, hiszen bármilyen állásbankezdeményezhetjük a videórögzítést (még panoráma módból is).

– panoráma mód: panorámákat balról jobbra, jobbról balra, lentről felfelé, fentről lefelé és 4 képes poszter módban készíthetjük. Ezekben az esetekben a kijelzőn láthatjuk az előzőleg készített kép szélét, pontosabb illesztés érdekében.

– egyedi színek: ez esetben a felvételi funkció közöttegy új beállítást találunk, a szín módok helyén, ahol a következőket választhatjuk ki: diapozitív, világosabb bőrszín, sötétebb bőrszín, élénk kék, élénk zöld, élénk vörös, színkiválasztás, színcsere, saját színek. Színkiválasztásnál egy célzó kerettel megjelölhetjük az élőképen azt a színt, amelyet szeretnénk meghagyni, a többi színt szürke árnyalatosra konvertálja a gép. Színcsere esetén szintén a kiválasztó kerettel adhatjuk meg a lecserélendő színt, és a helyére választhatunk egy másikat. Saját színeknél a vörös, zöld, kék színeken kívül a bőrszín intenzitását is változtathatjuk. Ezeket a lehetőségeket már a Canon Digital Ixus 700-nál is beépítette a gyártó ( az ide vonatkozó tesztképek ITT található). Összességében elmondható, hogy ezzel azok számára is lehetővé válik különleges képeffektek létrehozása, akik nem ismerik a PhotoShop és más komolyabb képszerkesztők funkcióit.

– SCN: a tárcsán lévő három témamódon kívül itt választhatjuk ki a további lehetőségeket: hó, vízpart, tüzijáték, beltéri, éjszakai, lombozat.

– ezt követően jön a három külön választható témamód: éjszakai portré, tájkép, portré.

– Auto állás: ekkor a fényképezőgép majdnem teljesen automatikus működésű, az érzékenység, fehéregyensúly, rekesz- és zársebesség érték automatikusan kerül kiválasztásra, néhány paraméter rögzített (pl. fénymérés, expozíció kompenzáció, színmód, stb.), néhány viszont továbbra is beállítható a menüben. Bár az auto mód nyilvánvalóan azoknak készült, akik nem tudják, vagy nem akarják a gépet megfelelően beállítani, a vakut mindenképpen a fotósnak kell felnyitnia. Kár, hogy az S1 IS automatikus vakufelpattintását nem örökölte az új modell.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.

– Tv (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. 1/3200-ad mp-et csak F8 rekesznél, 1/2500 mp-et F5,6 vagy szűkebb rekesztől, 1/2000 mp-et csak F4 vagy szűkebb rekesztől választhatunk. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelel expozíciót elérni, akkor amennyiben a programeltolás be van kapcsolva, a gép felülbírálja a beállított értéket a megfelelő expozíció érdekében.

– Av (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,7; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F3,5, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást. A programeltolás itt is alkalmazható.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható, de a nagy zársebességekre vonatkozó fenti szabályok itt is érvényesek.

– C mód (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban előre beállított értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is. Ezeket az értékeket a felhasználó mentheti el a menüben.

(6) Főkapcsoló: az elsőként a PowerShot G3-nál alkalmazott megoldás még mindig megállja helyét, itt is a jobbra ill. balra forgatható rugós visszahúzású kapcsolóval állíthatjuk a gépet felvétel vagy lejátszás állásba. Mivel a kapcsoló visszahúzódik középállásba, a lejátszás mód felvétel prioritásos maradhatott, amelynek következtében a lejátszás módban lenyomott exponáló gomb vagy videó felvétel gomb visszajuttat felvétel módba. Ha lejátszás módba váltunk, az optika automatikusan nem húzódik vissza. Ezt csak a főkapcsoló ismételt lejátszás állásba fordításával érhetjük el. Ez a megoldás nagyon ötletes és hatékony, más gyártók is alkalmazhatnák ahelyett, hogy néhány mp után automatikusan visszahúznák az objektívet. A kapcsoló közepén helyezték el a kikapcsolásra szolgáló nyomógombot.


A váz hátlapján találhatjuk a gombok túlnyomó többségét:


hátsó kezelőszervek

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű, használata tehát probléma nélküli.

(2) Videó felvétel indítására ill. befejezésére szolgáló gomb. Bár már az S1 IS is rendelkezett ilyennel, ott csak az üzemmódtárcsa videófelvétel állásában volt hatása. Szerencsére a Canon mérnökei átgondolták a megoldást, így az S2 IS-nél már bármilyen állásban kezdeményezhetjük segítségével a videófelvétel indítását ill. befejezését.

(3) FUNC gomb: felvétel módban a felvételi funkciók megjelenítésére szolgál, itt állíthatjuk be az expozíció-kompenzáció, a fehéregyensúly, a képméret és tömörítés, videófelbontás, képeffektek, az expozíció- ill. fókuszsorozatot, valamint a vakuteljesítmény kompenzációját. Lejátszáskor ennek a gombnak a megnyomásával törölhetünk egy képet.


gyorslapozás lejátszáskor

(4) Felvétel állásban a fénymérés módja választható ki, kiértékelő, középpontosan súlyozott vagy szpot módok közül. Ez utóbbi a fókuszkerethez is rögzíthető, de a kép közepét is mérheti. Lejátszás esetén a képek között végezhetünk nagyobb ugrást: a Jump funkcióval 10 vagy 100 képet tudunk ugrani, vagy a különböző napokon elkészített felvételekre ugorhatunk, ill. kereshetünk vele videófelvételeket.

(5) S (Shortcut) gomb: egy hozzárendelt funkciót valósít meg. Ez tulajdonképpen egy szabadon programozható gomb, amelyhez egy funkció rendelhető a következők közül: képméret, videó felbontás, érzékenység, fehéregyensúly, fotóeffekt, stabilizátor üzemmód, fénymérés rögzítés, fókusz rögzítés, LCD kikapcsolása. A fényképezőgépet nyomtatóra kapcsolva közvetlen nyomtatás indítható ezzel a gombbal.


lejátszás információk

(6) DISPLAY gomb: az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, illetve áttérhetünk az elektronikus kereső használatára. Az S1 IS-sel ellentétben itt már az elektronikus keresőben megjelenő információk mennyisége is változtatható (lásd korábbi kép). Az EVF-et lejátszás módban csak akkor alkalmazhatjuk, ha az LCD-t a gép felé fordítva becsukjuk. Kár, hogy lejátszáskor a Display gombbal nem válthatunk át az EVF-re, néha bizony hasznos lenne. Lejátszás módban a megjelenített információk tüntethetők el, vagy hozhatók vissza ill. a kiégett részeket villogtató hisztogram nézet választható ki.

(7) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához, a rekeszérték vagy zársebesség kiválasztásához ill. lejátszáskor a képek közötti mozgáshoz használhatjuk.

(8) SET gomb: csak felvételkor van hatása. A fókuszkeret elmozgatása kezdeményezhető, vagy kézi élességállításra kapcsolva ezzel kérhetünk automatikus élességállítást, ill. a menüben valamely kiválasztott érték fogadható el a segítségével.

(9) Menu gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.


Az objektívtubus bal oldalára még két gomb került, melyek a következők:


oldalsó kezelőszervek

(1) MF állás: kézi élesség állítás: folyamatos nyomva tartása mellett a felfelé és lefelé mutató vezérlőnyilak segítségével állíthatjuk be az élességet, ilyenkor a kijelzőn kétszeresre nagyított kép jelenik meg a képernyő 1/4-ed részén, amely sajnos a többi Canon géphez hasonlóan kissé pixeles, mivel digitálisan kerül kinagyításra. A nagyított kép mellett tárgytávolság skála is látható. Arra is van lehetőség, hogy az előző élesség állítás eredményét az MF gombbal rögzítsük. Ehhez elegendő egyszer megnyomni az MF gombot.

(2) Makró gomb: megnyomásával készíthetünk makró vagy szupermakró felvételeket, utóbbi eléréséhez a gombot legalább 1 mp-ig kell nyomva tartanunk.