Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A700 teszt

0

Felépítés II.

Felépítés

Miről ismerszik meg 2007-ben egy középkategóriás digitális tükörreflexes gépváz? Strapabíró, viszonylag könnyű fémváz, időjárásálló szigetelésekkel és hosszú élettartamra tervezett zárszerkezet. A Sony Alpha 700 mindezeknek maradéktalanul megfelel. Könnyű és erős magnézium-alumínium vázat kapott a gép elülső és felső paneljét tekintve. A hátlap nagy szilárdságú műanyag, de ez semmit sem von le a gép komfortérzetéből. A gombok környékét és egyéb nyílásokat szigetelték, amely nem teljes vízállóságot jelent, de a gép így is ellenáll az mostohább időjárási viszonyoknak, mint amilyen a magas páratartalom, vagy a por.

A markolat kényelmes és biztos fogást ad. Kellően mély az ujjaink stabil felfekvéséhez, bár számomra kicsit vékonynak tűnt. Felületét gumiborítással látták el, amiből a hátlap hüvelykujji részéhez is kerül egy kis darab. A borítás nem túl puha, de a jól kialakított markolatnak köszönhetően emiatt sem éreztem kényelmetlennek a gép fogását.

Az már első találkozásunkkor is feltűnt, hogy a Sony Alpha 700-et nem dizájnerek tervezték, a divatos külső helyett az ergonómia volt a legfontosabb szempont, aminek nagyrészt sikerült is megfelelnie. Nem vagyok aktív Konica-Minolta és Sony DSLR használó, de néhány perc ismerkedés után minden kezelőszerv ismerős és biztosan elérhető volt. Minolta használó kollégám szerint a gép erősen emlékezteti őt régi kedvencére, úgyhogy a K-M tulajdonosok szintén régi ismerőst köszönhetnek, ha átnyergelnek Alpha 700-ra. A kezelőszervek elhelyezése valóban nagyon hasonlít a Dynax 7D-re, leginkább csak a kéttárcsás megoldásban különböznek.

Egyedül az exponáló gombbal és környékével voltak fenntartásaim, de ez jórészt szubjektív. Inkább a más rendszereknél megszokott érzetet hiányoltam. Az exponáló gomb számomra kicsit magasan és jobbra van. A mutatóujjam nem talált rá azonnal. A gép tetejének jobb oldalán lévő funkciógombok szintén kicsit esetlegesnek, vagy szokatlannak tűnnek. A jobb kéz mutató és hüvelykujjával is kényelmetlen a gyors elérésük. Mindenképpen kicsit módosítanunk kell a fogáson. Viszont az Alpha 700 kezelése minden más szempontból dicséretet érdemel. A joystick vezérlő a legjobb, amit eddig fényképezőgépen láttam (a Sony Playstation múlt, ugyebár), és az is dicséretes, hogy minden fontosabb szolgáltatás elérhető valamely külső kezelőszervről.

A középkategóriás gépeken megszokott a státusz LCD, ami az Alpha 700-ról hiányzik. Kissé üres is a gép teteje, de a kitűnő felbontású LCD-n megjelenő infóképernyő nagyban kárpótol a hiányért. Sokkal több adat fér el rajta és az olvashatóságuk is jobb a hagyományos megoldásnál.

Azt hiszem arra már szinte felesleges is kitérnem, hogy a fém állványmenet pontosan az optikai középtengellyel párhuzamos. Dicséret illeti a jó helyre konstruált mélységélesség ellenőrző gombot is. Az objektívet alátartó bal kéz középső ujja pontosan a gomb fölé esik.

Portrémarkolat

Már a bemutatón is feltűnt, hogy a Sony mennyire büszke az Alpha 700 új portrémarkolatára. Lépten-nyomon megemlítették, hogy mennyire átgondolt a gombok elhelyezése és a kialakítása. Nos, így van. Nem a legszebb portrémarkolat, amit láttam, de kétség sem férhet hozzá, hogy a legkényelmesebb. Beleértve a profi gépvázakat is. Szintén sok a hasonlóság a Dynax 7D jól sikerült markolatával.

A Sony akkora jelentőséget tulajdonított a dolognak, hogy – legnagyobb örömömre – a teszthez is kaptunk egyet. A VG-C70AM típusú kiegészítő markolati részét úgy alakították ki, hogy pontosan megegyezzen a vázéval. A lefelé eltolt markolat célja, hogy a gépet portré állásban használva, a szemkagyló és a hozzá viszonyított kezelőszervek ugyanolyan magasságban legyenek, mint a vázon. A markolat hátuljára pontosan ugyanazok a gombok és kapcsolók kerültek, mint a gép hátlapján megtalálhatók. A pozíciójuk is megegyezik. Kivéve a markolatot és a stabilizátort aktiváló kapcsolók.

Jellemző a portrémarkolat átgondoltságára, hogy a felhelyezése is egyszerűbb mint más gépeken. Az ilyen markolatok érintkező része többnyire az akkufoglalatba csúszik, de csak az akkufedél kinyitása és levétele után. Az Alpha 700 markolatánál elég csak lehajtanunk fedelet, nem kell eltávolítanunk. A kis ajtó a portrémarkolatban kialakított vájatba csúszik.

A VG-C70AM-ben a megszokott egy akku helyett kettőt használhatunk. Ezeket a mellékelt tartóba kell elhelyeznünk, majd azzal együtt becsúsztatni a markolat oldalán. A foglalatot takaró ajtót egy kis retesszel zárhatjuk. Mivel a Sony Alpha 700 infolítium akkumulátorokat használ, az áramforrások kapacitásának visszajelzése kiválóan megoldott. Két akkumulátor használatánál mindkettő energiaszintje látható (százalékos formában) az infó képernyőn.

LCD és kereső

Ha egyéb téren versenyképesnek neveztem a Sony Alpha 700-at, akkor az LCD terén éllovasnak kell neveznem. Ez a modell az egyike azon háromnak, amelyek már 921 600 pixeles (640 x 480 x 3), és 3” képátlójú LCD-t kaptak. A különbség a korábbi (akár 230ezer képpontos) kijelzőkhöz képest megdöbbentő. Az Alpha 700 hátsó monitorán talán csak nagyítóval találunk pixeleket és nem elég, hogy felbontásban magasan veri az átlagot, a színek megjelenítése és a kijelző kontrasztátfogása is példás. A gyártó adatai szerint a kijelző kontrasztja megközelítőleg 2,8x jobb a korábbi típusénál. A jobb láthatóság kedvéért háromrétegű anti-reflektív (AR) bevonattal is ellátták, amely erős napsütésben tesz majd jó szolgálatot. Az LCD látható képének hasznos mérete, saját méréseink szerint 7,5 cm (2,95”). A kijelző lefedettsége 100%-os, világossága a menüben +/-5 lépésben szabályozható.

A 2007-es év az élőképet adó DSLR fényképezőgépek elterjedésének időszaka volt. Sajnos a Sony ebből kimaradt, hiszen az Alpha 700 nem rendelkezik ezzel a képességgel. A hátsó kijelzőn, csak a menük, az infó képernyő és az elkészült fotók jeleníthetők meg. Biztos vagyok benne, hogy a hasonló árkategóriájú gépeket vásárlók egyik fenntartása ez lesz a géppel szemben.

Visszajátszásnál többféle információ megjelenítése közül választhatunk, illetve el is tüntethetjük ezeket. A választás a DISP gombbal történhet. A megjelenített kép mellett a következő információk olvashatók le: memóriakártya fajtája, kép sorszáma és mentési mappájának neve, törlés elleni védelem (ha előzőleg aktiváltuk), DPOF gyűjtemény ikonja (ha a képet beválogattuk), képminőség és méret, záridő, rekeszérték, készítés időpontja és dátuma, érzékenység, tárolt képek száma. A C (Custom) gombbal egy részletesebb ablak is előhívható, amelynél kicsinyített előnézeti képet látható, mellette pedig a világossági és színcsatornák hisztogramjai. A már felsoroltakon kívül az alábbi információk láthatók ezen az oldalon: expozíció korrekció mértéke, fénymérési mód, gyújtótávolság, színmód és fehéregyensúly.

képek nagyítása

A visszajátszott kép kinagyítható az LCD-n, illetve 4,9 és 25 képes kicsinyített nézetet is választhatunk az AEL gombbal. Ugyanezen gombbal, valamint a mellette lévő AF/MF feliratúval végezhetjük a képek nagyítását. Ez az első gombnyomásra 6,7x-es, ami megfelel a kép 100%-os képernyőnézetének, de az AEL gombbal kisebb nagyítást is választhatunk. A maximális érték 13x-os lehet, a nagyított képrészlet görgetését a joystick segítségével végezhetjük. A képek között nagyított állapotban is lapozhatunk az első vezérlőtárcsával, miközben végig megmarad a nagyítás mértéke és a következő képnél is ugyanaz a részlet látható.

státusz (infó) képernyő

Fényképezés közben a hátsó LCD státusz képernyőként is használható, kétféle kijelzéssel. Az Fn gombbal választhatunk egy összefoglaló és egy úgynevezett Quick Navi (gyors beállítás) képernyő között. Az utóbbinál lépkedhetünk is a megjelenített információkban és könnyedén válthatjuk az opcióikat. Például ha a képminőség információ fölé állunk a joystick megnyomásával máris a minőség menüben válogathatunk az beállítások között. Az infó képernyőn a következők jelennek meg: expozíciós mód, záridő, rekeszérték, vakumód, expozíciós skála, érzékenység, képmód (pl. sorozat, önkioldó), fókusz mód, AF terület, fénymérés, DRO beállítás, színeffekt (kreatív stílus), fehéregyensúly, akku állapota, képminőség és méret, használt memóriakártya típusa és a hátralévő képek száma. Az infó képernyő a gép 90 fokos elfordításakor portré állásba fordul, így a megjelenített feliratok könnyedén olvashatók maradnak.

a keresőkép mérete
(egyéb modellekkel összevetve)

A kereső nyílása alatt egy érzékelő található, amely automatikusan kikapcsolja az infó monitort, ha beletekintünk, vagyis leárnyékoljuk. A keresőkép nagyobb a Sony Alpha 100-nál, viszont nem nagyobb a középkategória egyéb modelljeinél. Mérete pontosan megegyezik a Dynax 7D-jével, mind a 95%-os lefedettséget, mind a 0,9x nagyítást illetően. Ha egy 100%-os lefedettségű és 1x nagyítású képzeletbeli kisfilmes fényképezőgép keresőjéhez mérjük, akkor méretre annak 57%-át adja. Ez egy leheletnyivel nagyobb a Canon EOS 40D keresőképénél és egy ugyanolyan hajszálnyival szűkebb a Nikon D80-énál.

A kereső jobbján lévő dioptriakorrekciós kerékkel -3,0…+1,0m értékek között szabályozhatjuk az élességét. Ha a képméret nem is túlzottan, a kereső élessége és világossága mindenképp figyelemre méltó. A Sony Alpha 700 egy precíziós, optikai üvegből készült pentaprizmát és egy szintén gondosan kivitelezett szemkagyló lencsét kapott, melyeket tükröződésmentes bevonattal láttak el.

Az eredmény az átlagnál sokkal világosabb kereső, amire a finomabban metszett mattüveg teszi fel a koronát. Ennek köszönhetően, még a nem túl kiemelkedő képméret ellenére is nagyon precíz lehet a kézi élességállítás.

A keresőben látható információk: 16:9-es oldalarány jelölővonalai, 11 AF mező, szpot AF terület és a szpot fénymérés helye, vaku kompenzáció ikonja, vakutöltés jele, nagy sebességű vakuszinkron és vezetéknélküli villanó kijelzése, kézi élességállítás ikonja, fókuszkijelző lámpa, záridő- és rekeszérték, expozíciós skála, AE zár, hátralévő képek száma, bemozdításra figyelmeztető skála, 16:9 oldalarány.

Élességállítás

a kereső információi és az AF-mezők

Az automata élességállítás a DSLR gépeknél megszokott TTL-fázisérzékelés elvén alapul. A Sony Alpha 700-ba 11-pontos AF rendszer került, gyémánt alakzatban elhelyezkedő érzékelőhelyekkel. A középső mező keresztérzékelős, vagyis nagy pontosságú. Ez a mező F2,8 vagy nagyobb fényerejű objektívekkel fokozott élességállítási pontosságot érhet el.

Az AF mezők között a joystickkal lépkedhetünk, a menüben pedig beállíthatunk széles, középpontos, vagy helyi mezőmódot. Széles módban a gép választ a 11 AF-pont közül, középpontos állásban pedig csak a szpot AZ mező lesz aktív. A „helyi” beállítás a fotósra bízza a megfelelő pont kiválasztását, az imént említett joystick segítségével. Ha ezt a vezérlőt lenyomjuk a középső lesz a kiválasztott pont.

A Sony Alpha 700 egyik érdekessége a szemindítású autofókusz. Ez a funkció a kereső betekintő nyílása alatti szenzorhoz köthető. A szenzort leárnyékolva, pl a szemünk közelítésével az AF-rendszer automatikusan működésbe lép. A szolgáltatás természetesen le is tiltható. Csakúgy, mint az AF segédfény, amely a készülék bal oldalán kapott helyet egy piros fényű kis LED képében. A LED nagyon röviden villan fel, de ennyi elég is az AF rendszernek, hogy gyengébb megvilágításnál is beállítsa az élességet. A segédfény kb. 7 méter távolságig hatásos. Az automata élességállítás ideális működési tartománya egyébként 0-18 Fé (ISO100 érzékenységnél).

Az AF motor meghajtása

Az autofókusz három módban használható, melyeket az objektív csatlakozó bal alján lévő tárcsával választhatunk ki. A tárcsa a három AF módon kívül az MF beállítást, vagyis a kézi élességállítást is tartalmazza.

  • S: Single-shot AF, vagyis egyszeri élességállítás. A beállított gombnyomásra, vagy a szemindítású fókusz hatására aktiválódik az élességállítás, az előre meghatározott AF-mezőn
  • A: Automatikus AF mód, amely az előző (egyszeri) és a következő mód között automatikusan vált.
  • C: Continuous AF. Folyamatos élességállítás. A megjelölt AF mező alatti területen folyamatosan állítja az élességet a gép, vagy a téma elmozdulása esetén is.
  • MF: Manual Focus. Kézi élességállítás az objektív fókuszgyűrűjével.

Mivel a Sony rendszer a vázba épített fókuszmeghajtást használ, a kézi élességállításra kapcsolás így egy kicsit körülményesebb, mint más modelleknél. AF állásban a fókuszgyűrűt nem tekerhetjük el, mint például az ultrahangos motorral felszerelt objektíveknél. Az automata és a kézi élességállítás között gyorsabban is válthatunk, ha engedélyezzük a hátsó AF/MF gomb eredeti funkcióját. Így a gomb nyomvatartásának idejére, vagy lenyomása után (menübeállítástól függ) működésbe lép a Sony Alpha 700 fókusz-kuplung mechanizmusa, amely egy kiemelt fogaskerékkel kiiktatja a motoros meghajtást és szabadon elforgathatóvá teszi az objektív fókuszgyűrűjét.

Vaku

A Sony Alpha 700 tetején egy felnyitható beépített vakut találunk. A „felnyitható” szó szerint értendő, ugyanis nincs automata nyitás, minden esetben kézzel kell felpattintanunk a vaku, ha használni szeretnénk. Ez egyben a villanó bekapcsolt állása is. Nyitva meglehetősen magasra, 9,5 cm-re magasodik az optika középtengelye fölé, ami jó szolgálatot tesz a vörösszem hatás elleni küzdelemben.

A beépített vaku kulcsszáma 12-es, tehát ISO100 érzékenységen és mondjuk F2,8 rekeszértéken kb. 4,3 méterig nyújt hatásos megvilágítást. Ennek lefedettsége 16 mm gyújtótávolságig biztosított. A használható vakumódok: automata, derítő, szinkron hátsó redőnyre, lassú szinkron, manuális, vörösszem csökkentés és nagy sebességű szinkron (csak külső vakuval). Fénymérés szerint három opciót állíthatunk be a menüben: ADI, P-TTL és manuális használatot. Manuális beállítás esetén a vaku teljesítménye 1/1-1/16 értékig visszaosztható. A teljesítmény automatikus használatnál is szabályozható +/-3 Fé között, 0,3 vagy 0,5 lépésekben, de ha bizonytalanok vagyunk, készíthetünk vaku-sorozatot is. Ez esetben 3/5 képet készít a gép, különböző vaku teljesítménnyel, melyek lépésköze 0,3, 0,5 és 0,7 fényérték lehet.

Külső villanókból elsősorban a Sony Alpha rendszervakuit támogatja a gép. Ilyen lehet például a HVL-F56AM, vagy a kisebb F36AM, esetleg a HVL-MT24AM makró vaku, illetve a HVL-RLAL körvaku. Az Alpha 700 vakupapucsa – hasonlóan a rendszer többi tagjához – annyira speciális kialakítású, hogy más jellegű fényforrások nem is helyezhetők fel rá, és sajnos sima, középpontos érintkezőjű vakukat sem használhatunk a gépen, hacsak a bal oldali szinkroncsatlakozóval nem. A külső rendszervakukat vezeték nélküli módban is elvillanthatjuk, ha engedélyezzük ezt az opciót a menüben.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A Sony Alpha 700 csatlakozónyílásait a gép bal oldalán, négy gumiajtó mögött találjuk. Külön fedél alatt kapott helyet az előbb említett vakuszinkron csatlakozóhely, ahová szinkronkábellel bármilyen külső villanót, például műtermi vakukat, csatlakoztathatunk. Alatta, szintén egy külön gumilap takarásában találjuk a vezetékes távkioldó csatlakozóhelyét. Ez lehet mondjuk az RM-S1AM típus, de az Alpha 700-hoz ezen felül is jár egy saját távirányító, amit megtalálunk a dobozban. A kicsinyített TV távirányítóra emlékeztető kiegészítővel elsősorban a TV-re kötött fényképezőgép képvisszajátszását szabályozhatjuk. Ehhez megtaláljuk rajta a hisztogram megjelenítés, az info/index képernyő váltás, forgatás, slideshow, nagyítás és kicsinyítés, valamint menü és navigációs gombokat. Ezen kívül indíthatjuk vele a nyomtatást, de vezeték nélküli távkioldóként az expozíciót is, azonnal vagy 2 mp késéssel.

A vezetékes kioldó csatlakozója alatti gumifedél a külön megvásárolható hálózati táp csatlakozóját rejti. Tőlük kicsit hátrébb egy újabb, hosszúkás gumilap takarja a kombinált USB és videó kimenetet, valamint a HDMI csatlakozót. Utóbbi C-típusú minialjzattal rendelkezik és 1920 x 1080i (Full HD), 1280 x 720p, valamint 720 x 480p kimeneti felbontást produkál. Az USB kimenet 2.0 (Hi-speed) szabványú, a hagyományos videókimenet pedig NTSC és PAL normára állítható a menüben.

A készülék alaptartozéka egy NP-FM500H lítium-ion akkumulátor és a hozzá való hálózati töltő. A 7,2 voltos, 1650 mAh kapacitású áramforrás egy feltöltésével a gyártó mérései szerint kb. 650 fotó készíthető. Ez némileg elmarad az Alpha 100 hivatalos, 750 képes akku élettartamától, de még bőven átlagosnak tekinthető a kategóriájában. Az új InfoLithium akkumulátor legnagyobb előnye a teljesítmény visszajelzés, amely már nem újdonság a régi Sony tulajdonosok számára. Az Alpha 700 nem csak a teljesítmény 5 fokozatú ikonos visszajelzésére képes, hanem százalékos megjelenítésére is, 1% lépésekben. Ha portrémarkolata és egyszerre két akkumulátort használunk, az infó képernyőn mindkét akku kapacitása külön-külön látható, ötfokú és százalékos kijelzéssel is. A merült akkumulátor teljes feltöltése kb. 2,5 óráig tart.

A Sony Alpha 700 két memóriakártya foglalatot kapott. A Sony házi szabványának számító Memory Stick Duo foglalatban Duo, PRO Duo és PRO-HG Duo kártyákat használhatunk. Utóbbi a Sony legújabb, nagy sebességű formátuma. A mellette lévő CompactFlash foglalatba Type I-II CF (akár USMA is), és MicroDrive kártyák helyezhetők. A készülék menüjében ki kell választanunk, hogy melyik kártyára szeretnénk menteni. Sajnos a gép nem vált át automatikusan a másik meglévő kártyára, ha egyikük betelik, illetve hiányzik a memóriák közötti másolás lehetősége is. A kártyafoglalat ajtaja egyszerűen, hátrahúzva nyitható. Természetesen ez is szigetelt, bár a kategóriatársakhoz képest kicsit vékonyabbnak, gyengébbnek tűnik. Tesztünk során szerencsére nem volt vele semmilyen problémánk.