Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A700 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Üzemmód választó tárcsa: a legfontosabb fényképezési módok kiválasztásához.
– AUTO: teljesen automata mód. Az expozíciót és a gép beállításait zömmel a készülék határozza meg, kivéve az olyan beállításokat, mint például a vaku használata, a képminőség és méret.
– P: programozott auto mód. Ebben a beállításban a gép automatikusan határozza meg a rekeszt és a záridőt a fénymérés alapján. Az összes többi opció a fotós által beállítható. Közvetve, az úgynevezett Program-eltolás segítségével szabályozható a rekesz és a záridő is. A fénymérés végeztével – félig lenyomott exponáló gomb – az elülső vezérlőtárcsával a záridőt, a hátsóval pedig a rekeszt bírálhatjuk felül.
– A: Rekesz előválasztás mód. A felhasználó beállíthatja a neki tetsző rekeszértéket, majd a gép ehhez igazítja a záridőt. Többnyire a mélységélesség megválasztásához használatos. A beállítható rekeszértékek a csatlakoztatott objektívtől függnek. A fénymérés az expozíció korrekcióval bírálható felül +/- 3 Fé értékek között.
– S: Záridő előválasztás mód. Hasonló az előzőhöz, de itt a záridő beállítása a feladatunk, melyhez a készülék választ egy megfelelő rekeszérték párt. Ezúttal is működik az expozíció korrekció. A használható záridők: BULB (az exponáló gomb lenyomásának időtartamáig); 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp
– M: Teljesen manuális mód. A fényképezőgép össze beállításába beleszólhat a fotós, beleértve a rekeszértéket és a záridőt. A fénymérés ettől függetlenül működik, és az expozíciós skálán látható, hogy a beállított értékek megfelelnek-e a gép által mértnek.
– MR: Memory Recall mód. A menüben beállított egyedi mentések egyike töltődik be. Összesen 3 programhelyre menthetjük saját beállításainkat, majd megjelölhetjük, hogy melyik legyen érvényes az MR mód használatakor. Az MR módban elmenthető beállítások: felvételi mód, egyképes vagy sorozat fényképezés, érzékenység, fehéregyensúly, expozíció kompenzáció, fénymérési mód, fókuszmód, képméret, képminőség, oldalarány, DRO, színeffekt, C gomb funkciója, expozíciós lépésköz, vakumód, vakuvezérlés, kézi vakuteljesítmény szabályozás, vaku kompenzáció, Auto érzékenység maximuma és minimuma, AF-A beállítás, AF mező, AF mező pozíciója, előválasztás beállítás, AF segédfény, AF exponáló gombon, hosszú expozíciós és megas érzékenységen történő zajszűrés.
– Témaprogramok:
Éjszakai: esti látképek és portrék, vakuval, illetve anélkül (a felhasználó nyitja a vakut)
Naplemente: erősebb vörös színek naplementés fényképezéshez.
Sport: akciódús fotók, sorozatmódban, folyamatos AF használatával.
Makró: közelképekhez szánt mód (a megfelelő nagyításhoz makró objektív vagy nagyobb kihuzat, esetleg nagyítólencse szükséges).
Tájkép: külső felvételek emelt élességgel és színtelítettséggel.
Portré: portréfényképezési mód, melynél a gép tágabb rekeszre (kisebb mélységélességre) törekszik. Ajánlott bekapcsolni a vakus derítést.
(2) Elülső vezérlőtárcsa: Alapértéken a záridő beállítására szolgál, de a menüben konfigurálható a rekeszérték szabályozására is. Ha az státusz képernyőt Quick Navi módban használjuk, a joystickkel kiválasztott funkció beállításait is ezzel szabályozhatjuk.
Visszajátszásnál a képek közti lapozásra szolgál.
(3) Exponáló gomb: A gép fénymérője által mérté értékek felülbírálására szolgál. +/-3 fényérték között szabályozható a korrekció, ha a gombot nyomva tartjuk, majd a joystickkel meghatározzuk az értékét a megjelenő skálán.
(4) Expozíció kompenzáció gomb: Vaku gomb: a vaku automata és derítés módjai között válthatunk (további módok a menüből érhetők el). Negatív irányban sötétíthetünk pozitív értéknél világosíthatunk a képen.
(5) Drive: egyképes, sorozat és önkioldó módok. A gombot lenyomva a megjelenő menüben kiválasztható az egyképes, sorozat (3 és 5 kép/mp), valamint az önkioldó mód (10 és 2 mp késleltetéssel. Ezen kívül választhatunk automata expozíció-, fehéregyensúly-, és DRO sorozatokat. Az expozíció sorozat lehet folyamatos (az expo gomb nyomva tartásával), vagy egyszeri. Itt választhatjuk ki a távvezérlő módot is.
(6) WB: fehéregyensúly beállítások. A gomb lenyomása után a joystick le-föl irányaival lépkedhetünk a menüben, jobbra-balra tolva a kart az adott menüpont részletes opcióit kapjuk. Ezek az alábbiak lehetnek: AUTO (külön beállítható a kezdő és maximált érték), napfény (+/-3), árnyék (+/-3), felhős (+/-3), izzólámpa (+/-3), fénycső (+/-3), vakufény (+/-3), színhőmérséklet (2500K-9900K), színszűrő (G9-M9), egyedi (1-3 preset + beállítás).
(7) ISO: érzékenységek. A következő érzékenységi beállítások választhatók: ISO100; 125; 160; 200; 250; 320; 400; 500; 640; 800; 1000; 1250; 1600; 2000; 2500; 3200; 4000; 5000; 6400.

Hátul

(1) Be-, és kikapcsoló gomb.
(2) MENU: bármely fényképezési módban ezzel a gombbal kapcsolható be és ki a menü.
(3) DISP: az LCD-n megjelenített kép információs képernyői között válthatunk a segítségével. Felvételi módban az státuszképernyő két állása (részletes, nagyított) állítható, illetve kikapcsolhatók az információk.
(4) Törlés gomb: csak visszajátszás módban használható. Az aktuálisan megjelenített fotót törölhetjük vele. A végső törlésre még rákérdez a gép.
(5) Visszajátszás gomb: az elkészült, memóriakártyán tárolt felvételek lejátszása indítható e gombbal. A visszajátszás módból az exponáló gomb félig lenyomásával is kiléphetünk.

(6) Szemkagyló érzékelő: a betekintő nyílás alatti érzékelőt leárnyékolva (pl. arcunk közelítésével) kikapcsol a státuszképernyő. A menüben aktivált szemindítású autofókusz módnál ugyanekkor aktiválódik az élességállítás.
Lejátszás módban visszajátszott kép alap információi tüntethetők el, vagy aktiválhatók, beleértve a hisztogramot és a kiégett képrészletek villogtatása.
(7) AEL/fénymérési módok: a kis tárcsa közepén lévő AEL gombbal rögzíthetők a mért expozíciós értékek, és/vagy bekapcsolható a lassú vakuszinkron (Slow Sync). A körülötte lévő tárcsa elfordításával pedig a több szegmenses, középre súlyozott és szpot fénymérés közül választhatunk.
Visszajátszás módban a nagyított képek kicsinyítésére, valamint a többképes (index)nézet bekapcsolására szolgál.
(8) AF/MF: Felvételi módban az automata és kézi élességállítás között választhatunk vele. A menüben beállítható, hogy a gomb nyomvatartásának idejére, vagy lenyomására történjen a váltás.
Visszajátszásnál a megjelenített kép nagyítható a segítségével, legfeljebb 13x méretig.
(9) Hátsó vezérlőtárcsa: a markolat tetején elhelyezett tárcsa párja. Alapesetben a rekeszérték szabályozására és Program-eltolásra (a mért expozíciós érték felülbírálatára) szolgál. Quick Navi módban az infó képernyőről, a joystickkel kiválasztott funkció további opciói, menüpontjai között navigálhatunk vele.
(10)Joystick (multi-választó kar): négyirányú választókar, amellyel a meghatározott funkció alap opciói között választhatunk. A menükben ennek segítségével lépkedhetünk, majd lenyomva aktiválhatjuk a kiválasztott beállítást. Többmezős (helyi) AF módban az AF-pontok közötti váltásra szolgál.
Visszajátszás módban a képek között lapozhatunk a joystickkel. Indexképes megjelenítésnél szintén a képek közötti váltásra szolgál.

Quick Navi képernyő és beállításai

(11)C gomb: Custom (egyedi beállítás) gomb. Egy tetszőleges felhasználói beállítás rendelhető a gombhoz. Alapból a színstílusok váltására szolgál. A gombhoz rendelhető funkciók: AF rögzítés, AF/MF váltás, mélységélesség ellenőrzés, érzékenység beállítása, fehéregyensúly, expozíció kompenzáció, vaku kompenzáció, egyképes vagy sorozat fényképezés, Af mező beállítása, képméret és minőség, DRO módok, vakumódok, mentett beállítások megjelenítése.
Visszajátszás módban a hisztogramokat tartalmazó részletesebb információs ablak jeleníthető meg vele. A lejátszott kép így kisebb méretben látható a képernyőn.

(12)Fn gomb: a funkció gomb segítségével válthatunk Quick Navi (státusz)képernyőre, majd a joystickkel állíthatjuk be a megfelelő funkciót.
Visszajátszásnál a képek 90 fokos elforgatására használható.
(13)Super SteadyShot stabilizátor be- és kikapcsoló gombja.

Elöl

(1) A mellékelt távirányító érzékelője.
(2)AF segédfény lámpa: vörös színű LED-es megvilágítás, mely gyengébb fényviszonyok között apró felvillanásokkal segíti az automata élességállítás munkáját.
(3)DOF gomb: lenyomva beugrasztja az objektív rekeszlamelláit, így a keresőben is ellenőrizhető a mélységélesség. A mélységélesség (DOF) ellenőrzés a C gombhoz is rendelhető.
(4)Objektív kioldó gomb. Lenyomva, majd az objektívet elfordítva, eltávolíthatjuk azt a gépről.
(5)Fókuszmódok választókapcsolója: S – egyszeri AF, A – automata választású AF (S, vagy C között), C – folyamatos AF, valamint MF – kézi élességállítás közözz választhatunk ezzel a kapcsolóval.