Kipróbáltuk: Sony Alpha DSLR-A700 teszt

0

Mért értékek

Rossz hírrel nem szolgálhatok, a Sony Alpha 700 piszok gyors lett. Mondjuk kell is neki, hiszen a 20-25 MB körüli fájlméretek igen komoly teljesítményt követelnek. Teljesítményben pedig nincs hiány. Az Alpha 700 a középkategória általunk eddig mért leggyorsabb irási idejét produkálta. A mérést a gépet leginkább megizzasztó RAW+JPEG kombóval végeztük, 10 képes sorozatokat készítve, amely kb. 250 MB-os adatmennyiséget jelent. A teszthez a Sony legújabb, villámgyors MemoryStick PRO-HG Duo kártyáját használtuk elsőként. Ezt a memóriát az Alpha 700-zal egy időben jelentette be a gyár és specifikációja szerint 30 MB/mp-es maximális írási olvasási sebességre képes. A készülék 25,4 MB/mp-es írási sebességet ért el, vagyis elég szépen kihasználta a kártya teljesítményét. A mérést egy átlagos, 2 Gb-os ConpactFlash kártyával is elvégeztük, amelynél 5,45 Mb/mp jött ki. Utoljára a SanDisk Extreme IV sorozatú CF kártyáját vetettük be, ami 40 MB/mp elméleti sebességgel kelleti magát. Már a gyors Sony MemoryStick is elég lett volna, hogy a fényképezőgép megkapja a „villámgyors” címkét, de az utolsó kártyával 34,8 MB/mp jött ki, ami tényleg figyelemre méltó. Milyen jelző jön a „villámgyors” után? Egy kis üröm az örömben, hogy a nagy fájlmérettel párosulva ezek a sebességek azt jelentik, vásároljunk nagy kapacitású és sebességű – egyszóval drága – kártyákat, ha az Alpha 700 teljesítményét ki akarjuk használni. De legalább van mit kihasználni.

A Sony Alpha 700 a bekapcsolástól számítva 0,4 mp elteltével adta az első LCD képet, és kb. ugyanennyinek kell még eltelnie, hogy elkészítse az első képet kézi élességállítás mellett. Sajnos a Sony belső motoros MF megoldásával nem tudtam kibékülni. Manuálisan élesre állított objektívnél, ha ki-, majd újra bekapcsoljuk a gépet, a motor azonnal eltekeri a fókuszt. Így autofókusszal szinte gyorsabban készíthetünk éles képet a bekapcsolás után, mint előre belőtt manuális élességgel.

12 megapixeles fényképeink megjelenítésére 0,3 mp-et kell várni, a lapozás pedig csak 0,15 mp-ig tart.A vaku feltöltése átlagosan 3 mp körül megy végbe, de teljes kisütés után volt, hogy 9 másodpercet kellett várnunk. Ez egy kicsit lassabb az átlagnál, de szerencsére viszonylag ritkán kell ennyi időt töltenünk a feltöltésre várva.

Végül a két felvétel közötti várakozás ideje (egyképes üzemmódban), 0,4 mp. Itt szintén kézi élességállítást használtunk és 20 kép átlagát vettük.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig
szükséges idő
0,4 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
0,8 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,3 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,4 mp
Kingston 2 GB CF Sony MemoryStick PRO-HG Duo 1 GB SanDisk Extreme IV 4 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(15 RAW alapján)
5450 KByte/s 25400 KByte/s 34770 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 23° 57% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 95%
Keresõ nagyítása 0,9x
Vaku távolsága az optikai tengelytől 9,5 cm
Extra Fine Fine Standard
JPEG kép minősége 100% 98% 96%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje 2,5 óra