MILC fényképezőgépek II. – Modellek

0

Pentax

Pentax

A Pentax 2011 nyarán jött, látott, és ha nem is győzött, egy érdekes, kissé kakukktojás jellegű gépet azért letett az asztalra. Az egyszerűen csak Q-nak nevezett készülék ugyanis szakított azzal a MILC hagyománnyal, hogy az érzékelőméretnek mindenképpen nagyobbnak kell lennie az aktuális kompaktokban használtnál.

A Pentax MILC gépeinek jövője egyelőre még homályos, hiszen előfordulhat, hogy a Q-sorozat egy külön vonalat jelent majd, és a cég később nagy szenzoros gépekkel is előáll.

Egyelőre még képlékeny, hogy milyen elánnal veti bele magát a cég a MILC gépek gyártásába. Arról egyelőre szó sincs, hogy bármilyen előnyt élveznének a meglehetősen sikeresnek mondható DSLR szériájukkal szemben.

Pentax Q

A Pentax első modelljét csak cserélhető objektíves mivolta különbözteti meg egy igényes kivitelű, retro vázas csúcskompakttól, hiszen 1/2,33”-os képérzékelője ugyanakkora, mint a mai kompakt átlag. A szenzor méretét leszámítva semmi panasz nem lehet a fényképezőgépre, hiszen az érzékelő egy hátsó-megvilágítású, 12 megapixeles CMOS. A gépváz fémből készült, és a jobb gépekkel egyenértékű kezelhetőségű, de megtaláljuk itt a HDR módot, a szenzoros képstabilizációt, és a pormentesítést is.

A cél persze a minél kisebb méret volt, ami maradéktalanul sikerült is a Pentaxnak, hiszen egy mindössze 3 cm vastag cserélhető objektíves vázat hoztak össze, a hozzá igazodó, apró méretű objektívparkkal.

Az első Q modell RAW képformátumot, Full HD videót, és jó felbontású, 3”-os LCD-t is kínál. Sorozat sebességben sem igen marad el az átlagtól, sőt a kis szenzor (és objektív gyújtótávolsága) miatti relatíve gyenge háttérelmosást szoftveres Bokeh-vezérléssel próbálja kompenzálni a gyártó.

adatlap