MILC fényképezőgépek II. – Modellek

0

Sony

Sony

A fenti három gyártónak talán nem volt annyi vesztenivalója a DSLR konkurenciának számító MILC piaccal, mint a Sonynak, akik tükörreflexes gépeik eladásával a harmadik helyet vívták ki maguknak. Valószínűleg ez az oka, hogy a cég MILC gépei külsejében is érzékeltetni akarta, hogy más vásárlóközönségnek szánja őket. Kis cserélhető objektíves kompaktjai 2010 májusában, az addigi legkisebb méretben jöttek ki, a tükörreflexes modelljeinél is használt APS-C szenzorral. A készülékek újszerű, sőt kissé formabontó kezelőszerveket kaptak, de mind a keresőt, mind a vakut hiányolnunk kellett róluk.

A NEX névre keresztelt sorozat azóta is maradt a minél kisebb méretnél, és a szinte védjegyének tekinthető, jó felbontású, felhajtható kijelzőnél. Az olcsóbb 3-as, és a kisebb méretű, de fejlettebb videoszolgáltatást nyújtó 5-ös sorozat mellé idén nyár végén bevezették az elektronikus keresőt is tartalmazó, de méretében nem sokat változott 7-es csúcsszériát is.

A cég komolyan gondolja a NEX szériát, hiszen a hagyományos mozgó tükrös DSLR gépek helyett csak legújabb fix tükrös gépei és NEX készülékei gyártását folytatja.

Sony Alpha NEX-3

A Sony 2010 májusában bejelentett első MILC gépei voltak a kis méretért folytatott harc elindítói. A gyártók az azóta kiadott modelljeik jó részét a „világ addigi legkisebbjeként” harangozták be.

Az első két Sony NEX közül ez a picit nagyobb, és persze olcsóbb változat. APS-C méretű, 14,2 megapixeles CMOS szenzort kapott, érzékenysége pedig ISO12800-ig emelhető. A 25 pontos kontraszt-alapú AF-rendszer mellett gyors, akár 7 kép/mp-es RAW sorozatra, pásztázó panoráma módra, és 720 soros HD videofelvételre is alkalmas.

3”-os LCD kijelzője viszonylag egyedülálló, hiszen felhajtható, és több mint 900 ezer képpont felbontású. A bevett Sony formula szerint ez a gép is támogatja az összes SD, valamint a Memory Stick kártyaformátumokat.

adatlap

Sony Alpha NEX-5

A NEX-5 megjelenésekor a világ legkisebb nagyszenzoros gépe volt, de mivel a méretcsökkentésnek vannak azért határai, manapság is a legkisebbek közé tartozik.

A két első modell közül ez a kisebb – alacsonyabb és kevésbé széles markolatú – és szolgáltatásaiban is fejlettebb gép, bár a plusz funkciók száma korántsem sok. Mindössze a fémborítású váz előlap, a vezeték nélküli távvezérlési lehetőség, nem utolsó sorban pedig a Full HD, AVCHD formátumú videofelvétel írhatók pluszban a számlájára.

A készülék az olcsóbb modellhez hasonlóan 14 megapixeles felbontást és ISO200-12800 közötti érzékenység állítást kínál.

adatlap
tesztünk

Sony Alpha NEX-C3

Szép csendben, 2011 nyár elején jelentette be újabb MILC gépét a Sony, melyre a NEX-3 modell utódjaként, vagy megreformált változataként is tekinthetünk. A készülék apró külső jegyeiben eltérő vázat kapott, a gyártó SLT-A35-ös DSLR modelljének 16 megapixeles CMOS érzékelőjével.

Az eltérő képméretek mellett, a kreatív képeffektusok bevezetése, az élességi sík LCD-n való megjelenítése, valamint egy új, kisebb kapacitású, de jobb fogyasztású akkumulátor bevezetése jelentett újdonságot.

adatlap

Sony Alpha NEX-5N

2011 nyarának vége az újabb NEX modellek bejelentésének időszaka volt, ezúttal – többek között – a NEX-5 felfrissített változatát (NEX-5N) kaptuk kézhez, mely a C3-hoz hasonlóan, 16 megapixeles CMOS érzékelőt, valamint teljesen fém borítású vázat kapott. Egy-egy lépéssel megnövelték az érzékenység tartományt is, így ISO100-25600 között választhatjuk meg a kívánt értéket.

Komoly előrelépésnek számít a frissen bevezetett AVCHD 2.0 szabványra való átállás, ami Full HD videofelvételnél is 50 kocka/mp-es progresszív képfrissítést jelent, az eddigi 25 kocka helyett.

A NEX-5N ezen felül 10 kép/mp-es sorozat móddal, szoftveres színhiba korrekcióval, a most megjelent Alpha objektív adapter és külső EVF támogatásával, és persze érintésérzékeny kijelzőjével licitálja felül elődjét.

adatlap

Sony Alpha NEX-7

Az imént bemutatott készülékkel együtt bejelentett fényképezőgép a Sony NEX-sorozat csúcsmodellje, mely kényelmesebb kialakítású markolatot és fekete fémvázat kapott. A géphez egy exkluzív kiadású, fekete kitobjektív is dukál.

A NEX-7 valamivel nagyobbra sikerült, mint az 5-ös sorozat, de ezúttal beépített, elektronikus OLED keresőt, belső vakut, és plusz két vezérlőtárcsát is kapunk, melyek nagyban megkönnyítik a gép kezelését. A kereső egyébként 2,4 millió képpontos, vagyis a jelenlegi legfinomabb felbontású.

Szintén piacvezető felbontásnak számít 24,3 megapixeles képérzékelője is. A Sony legújabb DSLR gépeiben használt APS-C CMOS szenzor érzékenységét ISO16000-ig növelhetjük. Videofelvételi módban a legújabb AVCHD 2.0 szabványt támogatja.

A gépen felhajtható, közel 1 millió képpontos LCD, vakupapucs, infravörös távvezérlő érzékelő, és külső mikrofon csatlakozó is helyet kapott.

adatlap